Secretele Branului. Ce se ascunde dincolo de traficul aglomerat și de gropile din vecinătatea castelului
Mergem astăzi în Bran şi chiar dacă ni se pare că ştim totul despre acest loc faimos, aflaţi că și acesta este parte din „Necunoscuta Românie”.
Dincolo de traficul aglomerat, gropile din trotuare şi bazarul nefericit din vecinătatea castelului, Branul are frumuseți care îţi taie respirația. Branul poate să însemne liniște și oameni cumsecade, totul este să te abați de la șoseaua principală.
În zona Branului, liniștea s-a retras pe dealuri. Trebuie să urcăm în satele de sus, Peștera și Măgura, ca să auzim foșnetul ierbii și greierii.
Iulia, Paul și fetița lor, Anna, sunt fericiți aici. Și-au dorit să alterneze traiul agitat din București cu liniștea de la sat. Au investit 800.000 de euro în 3 unități de cazare care pot găzdui familii, ori grupuri restrânse.
Obișnuiți cu munca la calculator, cei doi proprietari învață acum să zugrăvească și să întoarcă fânul.
Iulia și Paul Chirițescu, proprietarii cabanelor: "Faci un fel de sală cu un peisaj grozav în spate."
Spun că integrarea la sat a fost foarte ușoară și acum fac parte dintr-o comunitate care crește armonios.
Iulia și Paul: "Sunt mulţi oameni cu care ne vedem la un pahar de vin, la o vorbă, cu cei din sat ne-am împrietenit și sunt oameni foarte faini".
Georgiana, de pildă, vecina de peste drum, le gătește atât lor, cât și turiștilor.
Turistă: "Deja am fost întâmpinați cu o brânzică super bună!"
În cătunul Drumul Carului, pe un vârf de deal, găsim marea de la munte - cabana cu piscină încălzită de tip infinity trebuie rezervată cu multe luni înainte. Are 7 camere cu baie proprie și cinema în mansardă. În luna august, în weekend, se închiriază integral cu 6 mii de lei pe noapte.
Pentru mâncare, unii turişti apelează la Bogdan - un bucătar chef din zonă. Se ocupă de meniu, de cumpărături și își mută bucătăria inclusiv în vârf de munte.
Bogdan Cozma, bucătar chef: "Gătitul în aer liber a devenit un trend super fain. Am avut multe mese în care gătirea a fost exclusiv pe jar, cărbune, flacăra, iar gustul e total aparte".
Există și restaurante care oferă experiențe fine dining. Dorin a construit unul în jurul unui copac, iar amenajarea l-a dus în topul celui mai cunoscut site de călătorii din lume - tripadvisor.
Dorin Lucian, proprietar restaurant din Bran: "M-am născut în horeca. De pe la 7 ani am început efectiv să ajut."
Din păcate, administrația locală nu reușește să ofere o infrastructură adecvată. Încadrat strâns în poză, Castelul Bran arata senzaţional. Dar imaginea de ansamblu e haotică şi deplorabilă, pe alocuri. Localitatea nu are șosea de centură şi tot traficul de pe Drumul Naţional 73 trece pe la poalele castelului.
Acolo unde există, trotuarele sunt numai găuri, iar miile de turiști îşi fac loc cu greu printre terasele şi cafenelele întinse până-n șosea.
Puțini întreprinzători au gândit activități în care să-și implice oaspeții. Aceştia dau peste tarabe încărcate de vampiri, măști și ochelari de soare.
Singura oază de autenticitate - muzeul satului brănean - este impozibil de văzut. Sunt 18 case şi acareturi din vechime - monumente de arhitectura de clasa A, care au lacătul pe ele de cinci ani.
Terenul pe care se află muzeul are un proprietar privat care nu s-a hotărât nici să vândă, nici să cedeze administrarea către ministerul Culturii.
Cu 720 de mii de oaspeţi înregistraţi anul trecut, Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din țară.