Schiul de tură, tot mai popular printre români. Ce îi atrage pe oameni

Dată publicare: 10-01-2018 18:04
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Schiul de tură, care presupune nu doar coborârea, ci şi urcarea muntelui, are tot mai mulţi adepţi printre români. Oamenii sunt atraşi de această experienţă inclusiv pentru că îi scapă de aglomeraţia de la la telecabină şi telescaun.

Mulţi aleg turele de seară până în Postavaru, când în jur este linişte deplină, iar desupra cerul înstelat. Cei care practică schiul de tură urcă pe munte când zarva de pe pârtii a încetat, iar întunericul învăluie pădurea. Ca să îşi lumineze calea folosesc lanterne.

Turist: „Ce fain licăresc luminile, pe acolo trebuie să fie Măgura, cred că e Codlea mai degrabă."

Ciprian Tănasă: „Nu este aglomeraţia de peste zi, aici e avantajul."

Marius Marian:Ai urcat prima dată şi pe urmă nu mai laşi, îţi intră în sânge."

Echipamentul pentru schiul de tură costă între 2.000 şi 3.000 de lei. Schiurile sunt mai uşoare şi au legături care permit eliberarea călcâiului, astfel încât să poţi păşi la deal. Tot pentru urcare, pe talpa schiului se lipeşte un material textil, asemănător pieii de focă. Acesta împiedică alunecarea. Bineînţeles, este nevoie de haine groase.

Lucian Călin: „Trei straturi de îmbrăcăminte, o foiţă de vant, bluză de lână şi bluză de corp şi frontală bineînţeles. Se poate şi fără frontală când e lună plină."

În zona Brașovului, cei care practică schiul de tură au voie să urce doar pe drumul roşu spre Cabana Postavaru. După o urcare de aproximativ o oră ajungi într un loc unde îţi auzi doar bătăile inimii. În plus, te poţi bucura şi de un peisaj aparte.

Alexandra Roman: „Cei care fac efort cardio înţeleg plăcerea asta de a te obosi la final, să fii pe altă lume, că vorbesc endorfinele în tine. E cerul plin de stele şi din oraş nu ai niciodată ocazia să îl vezi aşa frumos."

Florin, turist: „E linişte, te bucuri de natură într un mod mai liniştit, e greu la deal, dar nu de neurcat. Când ajungi la cabană şi bei un ceai cu rom e perfect!”

Nu lipșeste nici focul din sobă.

Ionică Samoilă, reprezentant cabană: „Îi primim cu mare drag, cu mâncare, cu ceai cu stroh de 80 de grade."

În regulamentul din Poiana Braşov există prevederi clare pentru schiorii de tură. Ziua, ei pot urca doar pe marginea pârtiei ca să nu îi încurce pe ceilalţi turişti, iar după lăsarea întunericului trebuie să coboare până-n ora 22.00.


VIDEO PROTVPLUS.RO