Mii de turiști se bucură de zăpada de la munte. Cât costă o zi la schi
Petrecerea continuă la munte, cu mese îmbelşugate şi petreceri, dar bucuria acestor zile este, categoric, schiul.
Mii de turişti profita de zăpadă şi de vremea bună, pentru a se lansa pe partii! De la un an la altul, pistele sunt tot mai bine amenajate, iar numărul instalaţiilor de transport pe cablu creşte. Totul are însă un preţ, deloc neglijabil.
O zi de schi costa şi 500 de lei dacă turistul vrei să închirieze echipament, să cumpere o cartelă de transport pe cablu şi să primească lecţii de la un instructor.
Prindeţi beţele corect de mână, privirea înainte, pornim cu schiurile paralele şi ne oprim cu ajutorul plugului.
Pentru a dobândi măiestrie în viraje şi pentru a coborî o pârtie medie, trebuie minimum o săptămână de antrenament
Dan Sorica, Monitor schi: "Ora individuală este 150 de lei, iar cea de grup 100 de lei. Un echipament complet de închiriat asta însemnând bocanci, skiuri, beţe este 50 de lei toată ziua."
Cel mai scump este însă transportul pe cablu. Fiecare staţiune are tarifele şi ski-passul sau, iar la Sinaia avem o situaţie excepţională: turiştii trebuie să cumpere două cartele, dacă vor să folosească toate instalaţiile, căci unele aparţin Primăriei, iar altele unui operator privat.
Romea Vivarelli, domeniul schiabil Sinaia: "Un skipass de o zi costă 145 de lei de adult şi se poate folosi şi la telegondola şi la telescaunul din Valea Soarelui şi jos la cota 100 la telegondola."
Operatorul privat are tarife ceva mai mici, skipassul pentru o zi costa, de pildă, 130 de lei, dar şi capacitatea sa de transport e mai mică. Începătorii, care nu fac prea multe urcări, pot opta să cumpere cartele pe puncte.
Filip: Echipamentul e al meu şi nu îl închiriez, nu ştiu o urcare este 15 lei cu gondola aicea, mai jos, cu scaunul cred că e până în 10 lei
Aurelian Ungureanu: Costa depinde dacă îţi iei o cartelă cum mi-am luat eu e în jur de 80 de lei cu 5 urcări dacă vrei să schiezi o zi întreagă se dublează suma.
Poiana Braşov are cel mai mare domeniu schiabil din ţară: aproape 25 de kilometri de pârtie. Aici Primăria şi operatorul privat au bătut palma şi au creat o cartelă comună, care îţi dă libertate de mişcare pe toate pârtiile.
În comparaţie cu staţiunile din Alpi, orăşelele de pe Valea Prahovei au părţii puţine şi scurte şi de aceea, rămân o opţiune de week-end.
O variantă de a atrage turiştii pentru o perioadă mai lungă ar fi un ski pass comun, de la Sinaia, până la Braşov, care ar permite turistului să aleagă în fiecare zi alte părţii. Însă cei care administrează transportul pe cablu nu au reuşit să se pună de acord în această privinţă.