Savurati o bere in "Casa Nababului", Castelul Cantacuzino din Busteni. Galerie FOTO
Valea Prahovei este printre cele mai cunoscute destinatii turistice din Romania. Aici se afla trasee montane foarte cautate si domeniul Peles. Tot aici puteti vedea insa si Casa Nababului, unde, din pacate, prea putini turisti se opresc din drum.
Pana de curand, Castelul Cantacuzino, cunoscut si sub numele de Casa Nababului, putea fi vazut doar de la distanta, fiind un sanatoriu TBC, iar ulterior trecand pe lista cladirilor retrocedate. De cativa ani, domeniul poate fi inclus in orice traseu turistic de pe Valea Prahovei.
Castelul se afla in cartierul Zamora din Busteni, iar complexul este alcatuit din 4 cladiri si o curte frumos amenajata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
“Casa Nababului” a fost construita in 1911, la cererea printului Grigore Cantacuzino, supranumit Nababul datorita imensei sale averi. Cladirea principala este in stil neoromanesc, iar colonada fatadei aminteste de cunoscutul Palat Mogosoaia.
Istoria i-a rezervat aceeasi soarta trista ca multor cladiri istorice valoroase, fiind confiscat in 1948 de regimul comunist si transformat in sanatoriu TBC al Ministerului de Interne.
Dupa Revolutie a fost retrocedat, iar in anul 2004 urmasii familiei Cantacuzino l-au vandut. Noul proprietar a decis la randul sau sa-l vanda, iar in 2008 cladirile si domeniul de 1.000 de hectare au ajuns in grija unui grup de investitori straini, care a inceput restaurarea.
Din 2010, castelul poate fi vizitat de turisti, iar 3 ani mai tarziu s-a deschis aici si un restaurant, Canta Cuisine, unde doritorii pot manca intr-un mediu aristocratic.
Mobila originala s-a pierdut, peretii frumos pictati au fost in mare masura zugraviti cand cladirea functiona ca sanatoriu, dar decoratiunea s-a pastrat sub stratul de vopsea si a fost scoasa la lumina de catre restauratori.
Au ramas cateva sali neatinse, unde inca impresioneaza geamurile cu vitralii, blazoanele unor familii celebre inrudite cu Cantacuzino, precum Vacarescu, Baleanu, Catargi, familii de renume, care au dat tarii si cativa domnitori.
Portretele lor ne privesc de pe peretii marii Sali de Bal, unde acum se pot tine nunti, petreceri private, expozitii sau alte evenimente. In curtea castelului se afla o bisericuta in stil maramuresean, care a fost de asemenea redeschisa.
Noii proprietari vor sa construiasca in padurea din apropiere si un hotel de lux, de 5 stele, tot in stil brancovenesc. Pana cand vor putea sa se cazeze chiar langa acest frumos castel, turistii care ajung in Zamora pot savura o bere Silva la cafeneaua de aici.
Daca vor plati 15 lei ca sa viziteze cladirile, vor avea ocazia sa urce si in turnul de unde se vede o splendida panorama a Busteniului, cu Crucea Eroilor deasupra, pe Caraiman.
Iar daca nu, daca sunt mai stransi la punga, se pot plimba prin parcul castelului, printre fantanile arteziene si grotele amenajate cat se poate de natural, iar cand se intorc in statiune vor putea povesti prietenilor ca au baut o bere Silva “acasa la Nababul”.
Puteti ajunge gratis la Busteni, ca sa vizitati Castelul Cantacuzino, daca veti participa la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane pe Valea Prahovei, in perioada 10-12 mai 2013.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice din zona. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.