FOTO. Picturile rupestre descoperite intr-o pestera din Apuseni. Au o vechime de 35.000 de ani

Ultima actualizare: 04-06-2013 00:08
pestera Coliboaia, foto: Andrei Posmosanu/ FRS

Situata pe Valea Sighistelului, in Parcul Natural Apuseni din judetul Bihor, pestera Coliboaia este una din cele mai interesante pesteri din Romania. Aici au fost descoperite picturi rupestre care dateaza de acum 35.000 de ani.

La inceputul anului 2010, o echipa de speologi a descoperit aici picturi rupestre, care au o vechime de 23.000-35.000 de ani.

Sunt cele mai vechi picturi de acest fel din Europa Centrala, precizeaza Federatia Romana de Speologie (FRS).

Descoperirea celor 14 picturi a fost facuta intamplator de catre speologii Tudor Rus (Clubul de speologie Speodava Stei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Tociu (Asociatia de Speologie Speowest Arad) si Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad).

Cercetarile lor au fost verificate si de o echipa de speologi francezi, care a constatat autenticitatea picturilor.

Desenele reprezinta animale care traiau in trecut aici: un bizon, un cal salbatic, o felina, ursi si rinoceri parosi.

Tot in acesta galerie subterana exista si urme lasate de ursul de pestera, care a zgariat peretii, dar si oase ale acestui animal.

Din pacate, pestera nu poate fi vizitata de turisti, doar de speologi, pentru ca trebuie strabatut un rau subteran ca sa se ajunga la picturi. Lungimea totala a pesterii este de 750 de metri.

Desenele din Coliboaia sunt similare cu cele descoperite in pestera Lascaux din Franta si din Altamira, Spania.

Picturile (realizate cu culoare neagra) s-au pastrat in stare buna pentru ca au fost realizate intr-o galerie mai inalta. Speologii cred ca au mai existat si alte desene, care au fost insa distruse de apa.

In anul 2011, cercetatorii de la Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea au facut publice picturile, in cadrul unui vernisaj.

 Primele imagini cu picturile rupestre vechi de 35.000 din Muntii Bihorului. VIDEO

In prezent, pestera este in stare de conservare, sub autoritatea arheologica a Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea si sub administratia Consiliului Judetean Bihor.

In Romania, mai exista picturi rupestre in pestera de la Cuciulat, judetul Salaj.

Aici au fost descoperite in anul 1978 mai multe desene, cel mai impresionant fiind silueta unui cal, de culoare rosie-caramizie.

Picturile au o vechime de peste 10.000 de ani si sunt primele de acest fel gasite in Romania.

Puteti castiga un sejur gratuit la Apuseni, daca participati la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 28-30 iunie.

Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.

(Sursa foto: www.speotimis.ro - Andrei Posmosanu/ FRS)

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO