Ghetarul Scarisoara are o vechime de peste 4.000 de ani. Prima rezervatie speologica din Romania
Pestera Scarisoara este situata in Masivul Bihor din Muntii Apuseni, la o altitudine de 1.165 de metri, fiind printre putinele pesteri cu ghetari din lume aflate la o inaltime atat de mica.
Vechi de peste 4.000 de ani, ghetarul din pestera Scarisoara are o suprafata de peste 5.500 de metri patrati, contine peste 70.000 de metri cubi de gheata si are o grosime de aproximativ 26 de metri.
Gheata de aici nu se topeste complet niciodata, de aceea turistii trebuie sa aiba haine calduroase cand coboara in aceasta pestera, chiar si vara, temperatura din interior fiind sub 0 grade Celsius.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Accesul este destul de dificil, trebuie coborat intr-un put vertical, adanc de 48 de metri, cu un diametru de 60 de metri, iar scarile sunt destul de abrupte.
Pestera cuprinde mai multe sali: Sala Mare, Rezervatia Mica si Biserica, unde se afla peste 100 de stalagmite de gheata.
Din pacate insa, aceste zone se viziteaza numai in scop stiintific, turistii avand acces doar in sala unde se afla ghetarul.
Pestera, care o lungime de 700 de metri, a fost studiata de marele speolog roman Emil Racovita in 1938 si declarata prima rezervatia speologica din Romania.
Aici traiesc lilieci si gandaci din specia Pholeuon prozerpinae glaciale. Intr-o sectiune a complexului carstic a fost descoperit si scheletul unei capre salbatice preistorice.
Scarisoara se poate vizita numai cu un ghid specializat, pentru o taxa de 5 lei.
Acesul in apropierea pesterii se face cu masina, din comuna Garda de Sus, pe un drum forestier care urca, insa numai masinile de teren pot ajunge aici, din cauza starii foarte proaste a drumului.
Cel mai bine este sa mergeti pe jos, pe un traseu marcat, sau sa cereti ajutorul satenilor. Iarna puteti ajunge cu sania trasa de cai, inchiriata din Garda.
Primavara, cand vremea se incalzeste, ghetarul incepe sa se topeasca, dar este alimentat in fiecare iarna cu un nou strat la suprafata. Cel mai vechi strat, cel de la baza, are peste 4000 de ani.
Puteti castiga un sejur gratuit in Muntii Apuseni, daca participati la concursul organizat de Silva, premiul cel mare constand in 10 excursii pentru 4 persoane, in perioada 28-30 iunie.
Silva asigura transportul tur-retur, cazare cu pensiune completa, un ghid insotitor si intrarea la anumite obiective turistice. Detalii despre acest concurs pe www.beresilva.ro.
(surse foto: dorin1973.wordpress.com, turism-360.ro)