Satui de accidentele de pe partii, salvamontistii vor lege pentru cei care lovesc turisti. Regulile de baza la munte


Ultimul update: Vineri 03 Februarie 2017 15:25
Data publicarii: Marti 17 Ianuarie 2017 19:20
Categorie: Stiri Turism

Cum pe partii se circula la fel de haotic ca pe sosele, pentru a evita accidentele schiorii trebuie sa fie prudenti si sa respecte cateva reguli de baza.

Salvamontistii vor ca aceste norme de securitate sa devina litera de lege, astfel incat teribilistii sa fie amendati, ori sa isi piarda ski passul, asa cum se intampla in Austria sau Franta. Cel putin in Poiana Brasov administratorii partiilor si monitorii de schi au imbratisat ideea.

Deseori cei care merg la munte sa se relaxeze se intorc acasa accidentati in conditiile in care vinovatii isi continua traseul.

Ca sa se schimbe lucrurile si in Romania administratorii partiilor din Poiana Brasov impreuna cu salvamontistii si monitorii de schi au intocmit cateva reguli.

Pe viitor ar putea fi trasi la raspundere cei care schiaza agresiv. Pentru asta in Elvetia vinovatii platesc 30 de euro amenda. Schiorii vor avea obligatia sa ramana la locul accidentului pana la sosirea jandarmilor care ii vor legitima.

"Stand pe marginea partiei a venit cineva si m-a spulberat pur si simplu si nu s-a oprit la mine. Ceilalti oameni au venit si mi-au dat ajutor ca eu chiar aveam nevoie de ajutor. Nici nu stiu cine e, stiu doar ca e incepatoare si si-a dat drumul pe partia neagra, a pierdut controlul", a povestit o femeie.

Fiecare schior trebuie sa fie atent la directia de mers a celui aflat in fata sa, iar cand face depasire trebuie sa patreze o distanta suficient de mare astfel incat cel depasit sa poata face orice manevra doreste.

Cei care schiaza pe partiile inchise o fac pe raspunderea lor, iar in caz de accident nu pot cere despagubiri. Schiorii trebuie sa isi aleaga traseul in functie de experienta pe care o au si sa isi adapteze viteza astfel incat sa poata sa evite orice obstacol.

Snowborderii si schiorii nu au voie sa se opreasca pe partie, in cazul in care ei cad trebuie sa se ridice in cel mai scurt timp si sa se aseze pe margine ca sa nu ii incurce pe cei care vin si spatele lor.

Si la sanius sunt cateva reguli.

Catalin Petrescu, salvamont: "Cei care se dau cu saniile trebuiie sa stie din prima ca nu au ce cauta pe partiile amenajate schiorilor, nu au voie sa foloseasca derdelusurile improvizate. Urcatul se face intotdeauna pe marginea partiei."

Dorin Dragoi, administrator partie: "Este un material inspirat dupa regulamentul austriac si adaptat conditiilor din Romania. Vrem sa se ajunga acolo sa putem aplica sanctiuni, doar asa vom putea disciplina acest sport."

Proiectul a fost inaintat si catre ministerul Turismului. Documentul ar putea fi aprobat de Consiliul Local Brasov.

 

Tags: schiuri, partii,

VIDEO PROTVPLUS.RO