Statiunea din Romania cu cel mai curat aer din Europa, in care autoritatile nu au investit nimic. "E ca acum 30 de ani"
Muntii Apuseni ascund adevarate comori, pacat ca nu sunt puse in valoare.
Gasim statiuni cu cel mai curat aer din Europa si privelisti asemanatoare celor din Alpi, pe care autoritatile ar putea sa le administreze mai bine.
La 15 minute de mers cu masina de Cluj-Napoca, in Feleacu, este amenajata o partie care are o lungime de 700 de metri. Conditiile sunt bune, iar zapada se mentine poate si datorita tunurilor instalate. Exista insa si alte partii unde se pot practica foarte bine sporturile de iarna in aceasta perioada precum in statiunea Arieseni din judetul Alba, Cavnic din Maramures sau Stana de Vale din Bihor.
Muntii din zona de Nord si de Vest a tarii au iarna zapada multa, dar desigur aceste zone ar trebui si promovate ceva mai bine de autoritati.
De pilda, Muntele Baisorii, la 1400 de metri altitudine, care e unul dintre locurile unde se respira cel mai ozonificat aer din tara noastra. Insa e o zona despre care putini vorbesc. Statiunea nu e dezvoltata si nu este exploatata la adevaratul potential.
Statiunea Muntele Baisorii se afla la 60 de kilometri de Cluj Napoca. Turistii o descopera cu incantare, dar cei care raspund de ea nu fac nimic pentru a o pune in valore.
Partia de schi, administrata de primarie, nu ofera facilitati. Instalatiile sunt invechite, iar iubitorii sporturilor de iarna se pot bucura de partie doar daca ninge.
Investitii majore nu au fost facute in partia de la Baisoara poate de mai bine de 30 de ani. In primul rand ar trebui niste tunuri de zapada, pentru ca spre exemplu anul trecut turistii nu au venit in numar mare din cauza ca nu a nins. In plus, teleschiul care functioneaza de zeci de ani ar trebui inlocuit cu un telescaun modern si confortabil."
Acest domn vine la Baisoara de zeci de ani. Spune cu nostalgie ca nu s-a schimbat nimic in statiune de ani de zile.
Turist: "Infrastructura turistica cu hoteluri si asa suntem in urma cu 30 de ani.
Reporter: Unde gasiti prima partie de ski aproape de Cluj care cat de cat corespunde cerintelor dumneavoastra?
Turist: Prima partie de ski la 200 de km este Borsa si la 250 de km Brasovul, dar care este foarte aglomerat. "
Foarte multi turisti vin din zonele apropiate, iar acesta e din pacate singurul avantaj al statiunii.
Turisti: "Suntem din Cluj e aproape, e ok. S-ar putea poate prelungi partia, un telescaun eventual, ar fi potential mare."
Turist: "Partia e ok, drumurile sunt asa cum sunt din pacate, promovare zero, cu asta basta. Pensiuni putine, nepromovate, nu vin turisti, nu vin pe partie."
Flavius Pac, administratorul partiei: "Cu atatia brazi in jur suntem locul 1 in Europa si locul doi in lume ca strat de ozon in Statiunea Baisoara. S-a cumparat ratrac si cam atat. Mai mult, este nevoie de investitie, ar fi, dar sa speram"
In statiune nu exista nici un magazin alimentar sau o farmacie. Iar cei care vor sa innopteze, gasesc doar cateva cabane private, la mare distanta de partie.
Turistii se plang si de faptul ca pierd foarte mult timp si pana sa ajunga la partia de ski din cauza faptului ca drumul nu este curatat de zapada"
In statiune, pot fi cazati cel mult 1000 de turisti, iar singurul hotel ar trebui reparat.
Daniel Moldovan, administrator-bucatar hotel: "S-a renovat el prin 2004-2005-2006, atunci au fost ultimele investitii. Necesita o renovare mai amanuntita, dar necesita si bani."
Dana Necula, proprietar pensiune: "Trebuie mai mult din partea autoritatilor sa se implice, sa faca statiunea asta sa fie o statiune moderna. Nu fac eu pe banii mei ce ar trebui sa faca ei"
Primarul comunei nu vrea sa piarda... mandria Baisorii, chiar daca prin zona au trecut multi investitori. Astfel ca de mai bine de 10 ani se lupta sa atraga bani europeni. Are un proiect inca din 2007 ca sa dezvolte turismul, dar ii lipsesc cele 5 milioane de euro, cat ar costa modernizarea.
Minodora Luca, primarul comunei Baisoara:„Sunt un primar la al saselea mandat si nu nu am avut acces la aceste fonduri. Puteam atrage investitori, putem sa facem parteneriate, dar am incercat sa pastram partia asta a comunei Baisoara, nu sa o instrainam pentru cineva la 15-20 de ani"
Situatia nu difera nici la cativa kilometri de Baisoara, in statiunea Marisel. Chiar daca zapada e din belsug in fiecare an, partia de schi nu a fost finalizata nici pana acum, desi se lucreaza la ea de sase ani.