Satele sasesti care atrag turisti dornici sa doarma in fan. "La noi nu se cer bani, fiecare da cat doreste"
V-ati gandit vreodata cum ar fi sa dormiti intr-o casa parohiala veche pe saltele umplute cu fan? Nu-i rau deloc, spun turistii care merg in tururile bisericilor evanghelice transilvanene si vor sa economiseasca astfel banii de cazare.
Adultii se declara incantati de plimbarile prin satele sasesti si de mancarea ardeleneasca, iar copiii chiuie cat este ziua de lunga.
Daria si sora ei se simt eroine de poveste. Au venit de la Suceava cu parintii ca sa vada cetatea saseasca aflata la nici 25 de km de Sibiu spre Medias, in satul Frauendorf - numele sasesc al comunei Axente Sever.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daria, 8 ani: "Mie imi place mult aici, ma simt natural, de parca as fi un gandacel liber in natura. Ca in povesti ! Alba ca zapada si cei 7 pitici, fratii Grimm, e super tare aici!"
Vestita aici este biserica fortificata, care atrage turistii cu aleile ei umbrite pline cu flori, prune coapte si zmeura la discretie.
Diego Tellez, turist: "Este foarte frumos, un loc de care am auzit pe Facebook si de la niste prieteni. Un loc istoric in care poti sta o noapte, doua."
Turistii platesc pentru o zi de cazare 45 de lei de persoana, iar masa si-o pot pregati singuri.
Livia Pelger, administrator: "Am si biciclete pentru cei care vor sa merga pe stradutele din imprejurimi si sa descopere satul care e foarte frumos."
Daca vor, gasesc la sateni o ciorba ardelenesca si o friptura delicioasa. Iar pentru copii, deserturile sunt biscuiti cu gem si o ceasca de lapte cald.
Faimoasa pentru berzele ei, localitatea Cristian de langa Alba Iulia e si ea pe harta turistilor cu "Turnul slaninii".
Dupa un dumicat de slanina si un carnat afumat, merge un somn bun. Pustii aflati in vacanta au ales sa doarma in fanul pus la uscat.
Iar ca rasplata, fiecare lasa la plecare cat considera el ca a meritat o zi de cazare.
Turista din Germania: "Ce imi place intr-adevar aici, e amestecul de culturi din Transilvania. Pentru ca simti efectiv inflentele si diferitele tari si culturi. Ne duce cu gandul la Dracula cand vedem caldirile de aici."
Maria Marasescu, administrator: "La noi nu se cer bani. Pot sa doarma la noi si se face o rezervare inainte si banii sunt donati bsiercii. Avem povesti pe masura, de toate."
6 biserici sasesti si una secuiasca, toate fortificate, sunt monumente de patrimoniu mondial aflate pe lista UNESCO. Alte 35 de lacasuri bine conservate pot fi vizitate in satele din Transilvania.