Romanii plecati in vacanta renunta la hotel in favoarea cortului. Cati bani cheltuieste o familie pentru o saptamana la munte
De dragul naturii, din spirit de aventura ori fortati de criza financiara, multi romani porniti in vacanta renunta la hotel, in favoarea cortului.
Unii spun ca asa se bucura in noptile senine, de miile de stele de pe cer, nu doar de trei sau patru cat are hotelul. Si se trezesc in zori, cu marea la picioare sau cu cea mai frumoasa priveliste a muntelui, simtind deplin ce inseamna libertatea. Nu e de mirare ca vanzarile de echipamente pentru camping merg bine: numai anul acesta au crescut cu peste 30 de procente.
Pentru un tanar, clipa ideala e atunci cand iese din cort si valurile marii i se sparg la picioare. Nu ar da cortul pentru nicio camera de hotel. "Dimineata, asa, cand te trezesti, si te intinzi afara, e minunat si aerul...", spune el.
Nu il deranjeaza caldura din toiul zilei, pentru ca ajunge in cort abia pe inserat, cand e deja racoare.
Vacanta la camping nu este doar o metoda de a te intoarce la natura, ci si o varianta accesibila pentru cei care nu-si permit un sejur la hotel. La cort pot sta chiar si cateva saptamani, cu bani putini, la munte sau la mare.
"O saptamana m-a costat 600 de lei. E mai ieftin: am venit cu rosiile noastre, ne facem mancarea la cort", explica turistii.
Familia Tudose a preferat Valea Rasnoavei, de langa Brasov. Sederea costa cu totul 300 de lei pe saptamana.
Silviu Tudose: "Pana alaltaieri a fost full aicea, nu se mai gaseau locuri, full full era si in partea aia si in deal."
Nu e de mirare ca avem o crestere a vanzarilor de 30% la echipamente de campare. Preturile unui cort incep de la 100 de lei si pot depasi 2.400 de lei pentru corturile mari, de familie.
Apostol Sebastian, asistent vanzari: "Au crescut vanzarile pentru mare, corturi de plaja datorita unei inovatii, tehnologia fresh, care asigura 5 grade mai putin decat in celelalte corturi."
Anul acesta avem oficial locuri in campinguri pentru 15.000 de corturi, spune Autoritatea Nationala din turismul romanesc, fata de numai 9.000, cate erau acum 5 ani. La asta se adauga alte cateva mii, in locuri neclasificate.