Plajele de 5 stele cu nisipul alb si apa azurie visate de cei mai multi dintre pamanteni sunt doar niste destinatii plictisitoare pentru oamenii foarte activi care au si bani.

Acestia vor ca vacantele lor sa fie si niste mici recorduri personale. Sunt tot mai multe grupuri de turisti dornici sa atinga varfuri precum Kilimanjaro, Mont Blanc sau Denali din Alaska.

5.895 de metri altitudine - Muntele Alb, masivul cu cel mai inalt varf al Africii. Aici spera sa ajunga Monica, o tanara de 28 de ani. Cand nu se catara isi petrece zilele la birou, intr-o corporatie. Varful Uhuru Peak este cel mai inalt din masivul Kilimanjaro si e singurul accesibil aproape oricui din cele 7 cele mai inalte varfuri ale lumii.

Monica Stoica: "Iti trebuie ceva antrenament, ori pe la munte pe la noi ori alergat constant. Urc de 3 ani la noi in tara mai mult vara, efortul in sine.. E un drum al meu cu mine, un drum al cunoasterii."

In viata de zi cu zi, Bogdan lucreaza intr-o companie de telecomunicatii, dar la sfarsit de saptamana sau in vacante simte ca trebuie sa fie in natura si aventura. A cucerit deja aproape toate masivele din tara, dar riscurile nu sunt destul de mari aici, spune el, asa ca in scurt timp va calca pentru prima oara pamantul african.

Bogdan Lazarescu: "Nimeni nu stie cum ii reactioneaza corpul chiar daca esti foarte bine pregatit, ajungand la 6 mii de metri si cel mai bun. Nu poti sa faci un pas gresit mai ales pe conditii de ceata, un pas gresit poate sa te duca pe fundul unei prapastii."

Radu orgeanizeaza astfel de calatorii pe tot timpul anului si nu de putine ori s-a luptat sa doboare recorduri personale. A facut safari in Kenia, Tanzania, Uganda ori Thailanda. Si a cucerit varfuri de peste 6000 de metri.

Radu Vatcu: "Sunt deja traseele clasice in Kenia, Tanzania cu escaladarea unor varfuri cum ar fi Kilimanjaro, Mount Kenya sau safari."

O astfel de vacanta nu e pentru oricine, si nu ma refer la conditia fizica ci la costuri. O urcare pe Mont Blanc costa cam 1200 de euro, iar daca vreti sa va aventurati in Noua Zeenlanda sa va asteptati la 6000 de euro. Nu uitati de echipament - inca 1000 de euro.

O provocare pentru multa lume ramine insa Everestul, unde temerarii pot ajunge in cel mai rau caz pana in tabara de baza de pe creasta de sud a Everestului pentru aproape 5 mii de euro.