România, o destinaţie confortabilă pentru turiştii străini. Impresia unor turiști din Uzbekistan ajunși la Băile Felix

Dată publicare: 20-07-2021 18:11
Dată actualizare: 20-07-2021 19:46


Cu un scenariu verde şi reguli relaxate de intrat în ţară, România a devenit o destinaţie confortabilă pentru turiştii străini. Tot mai mulţi ne aleg pentru petrecerea concediului, motivaţi de uşurinţa cu care pot ajunge aici.

La graniţe nu li se cer teste PCR dacă vin tot din scenariul verde. Este drept că faţă de anii trecuţi, strâinii nu îşi mai programează vacanţele cu câteva luni înainte, ci se hotărăsc pe ultima sută de metri.

Cu munţi spectaculoşi şi lacuri în care se oglindesc norii, biserici - monumente şi castele - fortificate Transilvania este regiunea care atrage cei mai mulţi turişti străini. Oaspeţii din alte ţări sunt fermecaţi şi de ciulinii de pe margine de drum ori de florile sălbatice din fâneţe, fiarele pădurii şi orătăniile din curţile localnicilor.

Germania, Austria şi Franţa sunt ţările de unde provin turiştii care ne vizitează în număr tot mai mare în ultima perioadă - şi pentru că la noi regulile impuse de pandemie nu sunt atât de dure.

Turist: "Ne-am informat înainte să venim şi am aflat că - la fel ca şi Cehia - România este în scenariul verde. Nu există restricţii majore COVID. A fost foarte uşor să venim în vacanţă aici."

Turist: "Jumătate din grupul nostru nu este vaccinat şi nu ni s-a cerut să avem dovada de vaccinare la graniţă. (...) Asta ne-a motivat să venim aici. Am fi ales Austria, dar acolo nu am fi putut să intrăm în ţară."

Sau ar fi urmat să stea în carantină şi să piardă zile de concediu. După acelaşi principiu s-au ghidat şi câțiva profesori veniţi din Uzbekistan la Felix - în Bihor. Medicul lor le-a recomandat băi termale, iar ei au ales România pentru că sunt mai puţine reguli anti-COVID.

Machina Buzrukova, turistă din Uzbekistan: "Aici parcă nu sunt deloc restricţii. Toată lumea este vaccinată. Este mult mai sigur decât în alte ţări. Noi, de asemenea, suntem vaccinaţi. Este perfect."

Bahodirhon Safarov, turist din Uzbekistan: "Aici, COVID-ul nu este o problemă. Peste tot este dezinfectat. După fiecare persoană curată, dezinfectează.... Este curat. Comparativ cu alte ţări, aici este mai sigur."

Au început să revină şi din vest, clienţi vechi ai băilor termale de aici.

Dumitru Fechete, directorul unui complex balnear: ''Săptămâna trecută am avut un grup din Cehia. Dacă înainte ştiam cu 3-4 luni înainte numărul de turişti pe care-i avem, acum lucrurile s-au schimbat, în sensul că rezervările vin în regim last minute, cu o săptămână - 10 zile înainte."

Şi în aeroporturi este forfotă. Pe cel din Cluj-Napoca, oaspeţi din Franţa, Italia, Germania sau Marea Britanie vin pregătiţi pentru drumeţii şi delicatese locale ori pentru distracţia din cluburi şi cafenele.

Cei mai mulţi turişti străini care ajung la noi, vin din Europa, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO