Reteta secreta a cascavalului romanesc. Metoda folosita intr-un sat din Arges: "Punem apa fiarta si mestecam usor"
Daca doriti o oaza de liniste, departe de agitatia si poluarea marilor orase, puteti alege, macar pentru un week-end, un sat pitoresc, din Arges: Bradulet.
Ascuns printre dealurile de pe Valea Valsanului la poalele, muntilor Fagaras, intr-un peisaj de o frumusete rara, satul este faimos pentru cascavalul, facut dupa o reteta speciala, stiuta doar de cei din partea locului: "Tocam casul de cascaval feliute subtiri si lungi, punem apa fiarta peste casul dospit si mestecam usor cu lingura pana casul devine o pasta apoi il luam la modelat cu mana si cu lingura".
10 litri de lapte proaspat sunt necesari pentru a obtine un kilogram de cascaval 100% natural. Pasta obtinuta se da la rece, apoi se lasa la afumat cu rumegus de brad timp de 9 zile. Cand este servit, gospodinele pun alaturi carnati gustosi, bureti murati si slanina afumata, cu paine facuta pe vatra.
Satenii din Bradulet sunt renumiti si pentru mestesugurile traditionale: Nea Tica sculpteaza in lemn orice gandesti. Specialitatea lui sunt insa titerele. Acum reconditioneaza veche de peste 80 de ani, care i-a fost adusa de niste prieteni de la Bucuresti.
Toate femeile din sat erau odinioara pricepute la tesut, dar acum, oricat s-ar stradui batranele satului, nepoatele nu prea vor sa duca traditia mai departe. "Nu mai invata niciuna ! Nu mai au timp ! Si n-au nici ce mai face cu ele, ce sa faca cu ele?" spune o batrana
Ca sa pastreze, totusi, datinile, preotul din sat a facut un muzeu al comunei. O troita veche de peste 300 de ani este doar unul dintre simboluri. E posibil sa fi fost adusa in desagi de oamenii locului, spune preoteasca, care are grija de muzeu.
Cine vrea sa faca un popas aici peste noapte poate sa caute gazduire la oamenii primitori din sat ori sa mearga la una dintre pensiunile care au inceput sa apara in zona.