Noile reguli europene care vor obliga Romania sa transforme laptele in cascaval scump si parmezan
Romania va produce mai mult cascaval scump si parmezan. In loc sa aruncam laptele care nu corespunde normelor impuse de Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie il vom transforma in branzeturi fine.
Este solutia gasita de autoritati ca sa evite distrugerea unor cantitati mari de lapte, care nu vor mai putea fi vandute pe piata.
Uniunea Europeana ne va monitoriza cu mare atentie din 2014, asa ca laptele si iaurturile vor ajunge la raft doar daca trec multe teste de calitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Noile reglementari ar putea afecta peste 15 mii de fermieri mici care detin cel mult 5 vaci. Ei vor trebui sa se asocieze pentru a cumpara tancuri de racire care sa le asigure calitatea laptelui. Altfel laptele lor nu va mai putea fi vandut.
Reglementarile europene spun ca laptele care va contine peste o suta de mii de germeni si care poate transmite boli, daca e consumat proaspat trebuie distrus, sau dirijat spre producatorii de branzeturi fine.
"2 la suta din lapte e neconform, iar Uniunea ne-a dat o derogare, 5 la suta din acest lapte neconform sa fie orientat catre producerea de branzeturi cu o perioada lunga de maturare.", explica Dorin Cojocaru.
In aceasta categorie intra acele produse care au nevoie de o perioada de maturare de cel putin 45 de zile. Aici se incadreaza branzeturile traditionale romanesti, cascavalurile maturate si parmezanul. Cu alte cuvinte, produse de calitate superioara, mai scumpe si care nu se gasesc pe toate rafturile.
Maturarea e un proces care duce la distrugerea germenilor din lapte. Tot mai multi producatori s-ar putea orienta spre branzeturi fine, cum sunt si acesti fermieri din Alba.
"Acest cas este obtinut din laptele de astazi care lasat la maturat in functie de temperature va fi taiat, oparit la 87 de grade, framantat foarte bine, pus in forme si obtinut acest produs.", spune Maria Candea.
Si bucataria romaneasca traditionala are delicatese, nu doar francezii. Avem cas cu chimen, cas cu busuioc.
Normele europene presupun o igiena perfecta a grajdurilor, vacilor si angajatilor, dar si echipamente adecvate pentru muls si pastrarea laptelui.