Restaurantele au început să cumpere materia primă direct de la fermieri. Conceptul, adus din SUA


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 30 Noiembrie 2017 18:50
Categorie: Stiri Turism

Din fermă, direct pe masă. Este cel mai nou concept culinar, care a ajuns şi în restaurantele de la noi.

Practic, bucătarii merg personal la ţară şi îşi aleg pe îndelete produsele pe care le vor găti. În felul acesta toată lumea are de câştigat. Pe de o parte sunt încurajaţi micii agricultori, pe de alta, clienţii primesc în farfurie alimente proaspete şi sănătoase.

Conceptul "From farm to table" sau "din fermă, direct în farfurie" este foarte răspândit în Statele Unite şi în Australia însă a pătruns şi în Europa, iar câteva restaurante de la noi au îmbrăţişat ideea de le da clienţilor preparate bio şi tradiţionale, de la producători locali.

Bogdan şi-a deschis recent un restaurant în Corbeanca şi încurajează comunitatea. Astăzi a făcut o vizită la brutăria aflată la câteva sute de metri de el, unde Monica face pâine.

“Conceptul meu este de a produce pâine pentru cartierul ăsta, să fiu brutarul cartierului. Am pornit la drum aşa cum creşte pâine cu maia care se face în minim 24 de ore, creştem încet şi sănătos”, spune Monica Secareanu.

Odată pâinea comandată, face un drum şi la Băcănie, unde găseşte mezelurile afumate tot de un producător local. Bogdan este într-o continuă căutare de furnizori. Acum vrea legume româneşti cultivate în sere, special pentru sezonul rece.

Bogdan Doltu, maestru bucătar: “Planul pentru 2018 este să avem 2-3 fermieri care să ne facă producţia de legume. Întreaga lor producţie de legume noi să o cumpărăm.”

Din Corbeanca mergem în mijlocul Bucureştiului. Şi în acest restaurant recent deschis alimentele sunt alese cu multă grijă. Carnea de porc provine de la o fermă de mangaliţa din Maramureş, legumele din Tărtăşeşti, iar brânzeturile de la ferme din Ardeal.

“Ne axăm foarte mult pe ce ne dă sezonul, pe carne şi rădacinoase. Tot timpul trebuie să ne reinventam să găsim soluţii, să completăm lipsurile”, spune Mihai, maestru bucătar.

Inclusiv mezelurile sunt făcute în casă. Principalul merit al acestui concept este că toată lumea câştigă: producătorii, restaurantele dar şi clienţii.

”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise
”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise
Primul restaurant pentru nudiști, deschis la Paris. Clienții sunt obligați să își lase hainele la intrare
Primul restaurant pentru nudiști, deschis la Paris. Clienții sunt obligați să își lase hainele la intrare
Cel mai mare restaurant de lemn din Europa Centrală, distrus de un incendiu
Cel mai mare restaurant de lemn din Europa Centrală, distrus de un incendiu
VIDEO PROTVPLUS.RO
Maldive
Suma uriaşă plătită de câțiva români pentru un Revelion în Maldive. Cele mai căutate destinații
Celebrul Lac cu Nuferi, care l-a inspirat pe Eminescu, zace în paragină. Ce spun autoritățile
Moștenitorul tronului Marii Britanii, mesaj pentru România: ”Felicitările mele sincere”
Gogoși grecești, baclavale turcești și kurtos unguresc. Festival interetnic în Ploiești
Impresia unei românce stabilite în Canada după ce a ajuns la Băile Felix
Struguri, must și produse de toamnă la un târg al producătorilor organizat în Alba Iulia
turc
Baclava, plăcintă, înghețată și kebap. Festival de bunătățuri turcești în București
Localnicii din Delta Dunării își deschid porțile pentru turiști. Cu ce îi întâmpină
România, promovată de străini. Imagini fabuloase, în ultimul episod al „Wild Carpathia”
Atmosferă bavareză, în Piața Mare din Sibiu, timp de 10 zile. „E un mix de generaţii”
O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă
Aglomerație la munte în ultimul weekend cu vreme caldă. Cum s-au distrat turiștii