Restaurantele au început să cumpere materia primă direct de la fermieri. Conceptul, adus din SUA
Din fermă, direct pe masă. Este cel mai nou concept culinar, care a ajuns şi în restaurantele de la noi.
Practic, bucătarii merg personal la ţară şi îşi aleg pe îndelete produsele pe care le vor găti. În felul acesta toată lumea are de câştigat. Pe de o parte sunt încurajaţi micii agricultori, pe de alta, clienţii primesc în farfurie alimente proaspete şi sănătoase.
Conceptul "From farm to table" sau "din fermă, direct în farfurie" este foarte răspândit în Statele Unite şi în Australia însă a pătruns şi în Europa, iar câteva restaurante de la noi au îmbrăţişat ideea de le da clienţilor preparate bio şi tradiţionale, de la producători locali.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdan şi-a deschis recent un restaurant în Corbeanca şi încurajează comunitatea. Astăzi a făcut o vizită la brutăria aflată la câteva sute de metri de el, unde Monica face pâine.
“Conceptul meu este de a produce pâine pentru cartierul ăsta, să fiu brutarul cartierului. Am pornit la drum aşa cum creşte pâine cu maia care se face în minim 24 de ore, creştem încet şi sănătos”, spune Monica Secareanu.
Odată pâinea comandată, face un drum şi la Băcănie, unde găseşte mezelurile afumate tot de un producător local. Bogdan este într-o continuă căutare de furnizori. Acum vrea legume româneşti cultivate în sere, special pentru sezonul rece.
Bogdan Doltu, maestru bucătar: “Planul pentru 2018 este să avem 2-3 fermieri care să ne facă producţia de legume. Întreaga lor producţie de legume noi să o cumpărăm.”
Din Corbeanca mergem în mijlocul Bucureştiului. Şi în acest restaurant recent deschis alimentele sunt alese cu multă grijă. Carnea de porc provine de la o fermă de mangaliţa din Maramureş, legumele din Tărtăşeşti, iar brânzeturile de la ferme din Ardeal.
“Ne axăm foarte mult pe ce ne dă sezonul, pe carne şi rădacinoase. Tot timpul trebuie să ne reinventam să găsim soluţii, să completăm lipsurile”, spune Mihai, maestru bucătar.
Inclusiv mezelurile sunt făcute în casă. Principalul merit al acestui concept este că toată lumea câştigă: producătorii, restaurantele dar şi clienţii.
Sursa: Pro TV
Etichete: agricultura, mancare, restaurant, legume, ferma,
Dată publicare:
30-11-2017 18:50