Restaurantele au început să cumpere materia primă direct de la fermieri. Conceptul, adus din SUA

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 30 Noiembrie 2017 18:50
Categorie: Travel

Din fermă, direct pe masă. Este cel mai nou concept culinar, care a ajuns şi în restaurantele de la noi.

Practic, bucătarii merg personal la ţară şi îşi aleg pe îndelete produsele pe care le vor găti. În felul acesta toată lumea are de câştigat. Pe de o parte sunt încurajaţi micii agricultori, pe de alta, clienţii primesc în farfurie alimente proaspete şi sănătoase.

Conceptul "From farm to table" sau "din fermă, direct în farfurie" este foarte răspândit în Statele Unite şi în Australia însă a pătruns şi în Europa, iar câteva restaurante de la noi au îmbrăţişat ideea de le da clienţilor preparate bio şi tradiţionale, de la producători locali.

Bogdan şi-a deschis recent un restaurant în Corbeanca şi încurajează comunitatea. Astăzi a făcut o vizită la brutăria aflată la câteva sute de metri de el, unde Monica face pâine.

“Conceptul meu este de a produce pâine pentru cartierul ăsta, să fiu brutarul cartierului. Am pornit la drum aşa cum creşte pâine cu maia care se face în minim 24 de ore, creştem încet şi sănătos”, spune Monica Secareanu.

Odată pâinea comandată, face un drum şi la Băcănie, unde găseşte mezelurile afumate tot de un producător local. Bogdan este într-o continuă căutare de furnizori. Acum vrea legume româneşti cultivate în sere, special pentru sezonul rece.

Bogdan Doltu, maestru bucătar: “Planul pentru 2018 este să avem 2-3 fermieri care să ne facă producţia de legume. Întreaga lor producţie de legume noi să o cumpărăm.”

Din Corbeanca mergem în mijlocul Bucureştiului. Şi în acest restaurant recent deschis alimentele sunt alese cu multă grijă. Carnea de porc provine de la o fermă de mangaliţa din Maramureş, legumele din Tărtăşeşti, iar brânzeturile de la ferme din Ardeal.

“Ne axăm foarte mult pe ce ne dă sezonul, pe carne şi rădacinoase. Tot timpul trebuie să ne reinventam să găsim soluţii, să completăm lipsurile”, spune Mihai, maestru bucătar.

Inclusiv mezelurile sunt făcute în casă. Principalul merit al acestui concept este că toată lumea câştigă: producătorii, restaurantele dar şi clienţii.

”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise
”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
LA MARUTA
Catalin Neamtu, provocari culinare
Catalin Neamtu a mancat tofu mucegait si fermentat

23:38
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
GOSPODAR FARA PERECHE
Anamaria ne invită să vedem acțiuni inedite!
Hai alături de Anamaria Prodan pe pagina de facebook să comentăm anumite aspecte!

00:26
VORBESTE LUMEA
Visa sa fie "Nas" pe tren, a devenit model celebru
A devenit imaginea unor brand-uri de top si este un model de succes. Ce secrete de frumusete are Alice Peneaca

09:13
alist
Tokyo și Kyoto, călătorie în timp și suflet. Ce surprize te așteaptă în acest colț de lume
Orășel din nordul Islandei, ”sufocat” de turiști. ”Mii de oameni ajung într-un sat cu sute de locuitori”
Vremea bună a adunat zeci de turiști la Băile Felix. ”Ne bucurăm că e căldura pe gratis”
Tradiții românești în luna septembrie. ”Răvășitul oilor” atrage turiștii cu must și pastramă
Premieră pe litoral: exemplare nemaiîntâlnite în Marea Neagră au apărut pe plaje în Constanța
Câți bani a reușit să strângă Marian, după ce a lucrat toată vara ca ospătar pe litoral
Turist britanic in romania
Reacția unui turist englez ajuns pentru prima dată în Deltă, unde a mâncat borș de pește
Burgerii, vedete la București. 120.000 de persoane au participat la festival
Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar
Cetatea lui Ştefan cel Mare, în topul mondial al destinaţiilor turistice. Ce îi lipseşte
A început sezonul de kite surfing pe litoral. Reacția unui turist străin, venit prima dată în România
Mii de turiști care și-au dorit să respire aer curat la munte, blocați pe DN1