Restaurantele au început să cumpere materia primă direct de la fermieri. Conceptul, adus din SUA

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 30 Noiembrie 2017 18:50
Categorie: Travel

Din fermă, direct pe masă. Este cel mai nou concept culinar, care a ajuns şi în restaurantele de la noi.

Practic, bucătarii merg personal la ţară şi îşi aleg pe îndelete produsele pe care le vor găti. În felul acesta toată lumea are de câştigat. Pe de o parte sunt încurajaţi micii agricultori, pe de alta, clienţii primesc în farfurie alimente proaspete şi sănătoase.

Conceptul "From farm to table" sau "din fermă, direct în farfurie" este foarte răspândit în Statele Unite şi în Australia însă a pătruns şi în Europa, iar câteva restaurante de la noi au îmbrăţişat ideea de le da clienţilor preparate bio şi tradiţionale, de la producători locali.

Bogdan şi-a deschis recent un restaurant în Corbeanca şi încurajează comunitatea. Astăzi a făcut o vizită la brutăria aflată la câteva sute de metri de el, unde Monica face pâine.

“Conceptul meu este de a produce pâine pentru cartierul ăsta, să fiu brutarul cartierului. Am pornit la drum aşa cum creşte pâine cu maia care se face în minim 24 de ore, creştem încet şi sănătos”, spune Monica Secareanu.

Odată pâinea comandată, face un drum şi la Băcănie, unde găseşte mezelurile afumate tot de un producător local. Bogdan este într-o continuă căutare de furnizori. Acum vrea legume româneşti cultivate în sere, special pentru sezonul rece.

Bogdan Doltu, maestru bucătar: “Planul pentru 2018 este să avem 2-3 fermieri care să ne facă producţia de legume. Întreaga lor producţie de legume noi să o cumpărăm.”

Din Corbeanca mergem în mijlocul Bucureştiului. Şi în acest restaurant recent deschis alimentele sunt alese cu multă grijă. Carnea de porc provine de la o fermă de mangaliţa din Maramureş, legumele din Tărtăşeşti, iar brânzeturile de la ferme din Ardeal.

“Ne axăm foarte mult pe ce ne dă sezonul, pe carne şi rădacinoase. Tot timpul trebuie să ne reinventam să găsim soluţii, să completăm lipsurile”, spune Mihai, maestru bucătar.

Inclusiv mezelurile sunt făcute în casă. Principalul merit al acestui concept este că toată lumea câştigă: producătorii, restaurantele dar şi clienţii.

”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise
”Dacă vrei bani, du-te la produs”. Tânără umilită de patroana unui restaurant la care muncise
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANII AU TALENT
Andi Moisescu și Florin Calinescu – pregătiți de un nou sezon Românii au Talent

01:21
LA MARUTA
Cui îi spune Cleopatra Stratan "Adio"
Cleopatra Stratan are o nouă piesă. Cum sună "Adio"

07:09
LA MARUTA
Lidia Buble, despre nunta din Maldive
Cum se petrece ritualul nunții în Maldive

02:44
LA MARUTA
Dalida, povești din culisele "Las Fierbinți"
Ecaterina Ladin, actrița din serialul Las Fierbinți are planuri mari în 2019

08:33
LA MARUTA
Vloggerul Radu Constantin, amintiri apăsătoare
Problema cu care se confruntă o groază de tineri

10:25
LA MARUTA
Marian Drăgulescu, întoarcere acasă. Ce l-am impresionat cel mai mult pe multiplul campion
Marian Drăgulescu a vizitat locul unde a copilărit

08:09
LA MARUTA
Angela Rusu, investiție de 600 000 de eur într-un salon de evenimente
Angela Rusu și-a deschis o afacere de familie și vrea să devină bunică

12:38
PROMO
La PRO CINEMA, pe 2 februarie, “Ziua cârtiţei” e toată ziua! Happy Groundhog Day!

00:39
PROMO
O familie de coşmar

00:49
LA MARUTA
Măruță a primit o pâine în trei culori
Viviana ne-a pregătit o rețetă de pâine în trei culori. Modul de preparare

05:05
Oferte la munte
Nou răsfăț pentru copii, în vacanța intersemestrială. Surprizele care îi așteaptă la munte
Muzeul în aer liber din România unde vă puteți plimba cu sania trasă de cai
Restaurantul din Paris a doi români, în topul Vogue. Dexter a fost finalist la MasterChef
Folosirea vaselor din plastic, interzisă într-o stațiune de schi populară în Bulgaria
Pârtiile de schi, pline de turiștii veniți la munte pentru o zi. Bugetul pentru o familie
Turism ”de înfrumusețare”. Centrele SPA sunt rezervate cu câteva luni înainte
schi, echipamente, predeal
Cum trebuie alese schiurile pentru evitarea accidentărilor. Sfaturile specialiștilor
Orașul din Italia cu case la 1 euro, luat cu asalt. Ce a urmat după anunțul autorităților
Reacția a doi turiști din Insulele Feroe ajunși la polul frigului din România
Sibiul, Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Evenimentele pregătite
Orașul din Italia în care primăria vinde case cu 1 euro. Singura condiție de îndeplinit
Cum arată cel mai nou și luxos resort din Maldive. FOTO