Avariile de la Castelul Peleș lasă mii de turiști fără toalete: „Sunt închise”. Acoperișul intră în reparații
Anunțate ca iminente, încă de anul trecut la Castelul Peleș au început reparațiile. Acoperișul prin care plouă va fi refăcut cu opt milioane de lei.
Însă, la muzeul vizitat anual de aproape 400.000 de turiști au apărut și alte probleme presante - o avarie la țevile de apă a lăsat vechea reședința regală fără toalete și sistem de încălzire.
Chiar și într-o zi lucrătoare, la Castelul Peleș este aglomerație. Din autocare coboară sute de turiști: copii veniți în excursie cu școala, români și străini atrași de palatul din Sinaia. Fiecare vizitator plătește 150 de lei pentru un tur complet. Apoi are nevoie de toaletă. Pentru unii este chiar stresant...
Turistă: „Asta voiam să zic, eu caut o toaletă momentan. O să merg la un restaurant și rezolv acolo problema.”
Alții sunt mai relaxați.
Turistă: „Am citit că baia și toaleta nu pot fi folosite din cauza unei avarii, sunt închise.”
Singura toaletă funcțională este la castelul Pelișor. Coada se întinde pe scări, până afară. Și ar mai fi o problemă...
Turistă: „Am fost și la Pelișor și e la comun.”
În aceste condiții ghizii care însoțesc autocarele cu turiști au găsit o soluție.
Rodica Constantin, ghid turistic: „Oprim la benzinărie înainte de a ajunge la castel și oprim la o altă benzinărie cănd plecăm de aici.”
Jenanta situație este cauzată de o țeavă de apă spartă. Din același motiv, centrala termică nu merge, iar în castel este frig. Reprezentanții muzeului ne asigură că situația este suportabilă.
Gabriela Dascălu, purtător de cuvânt al muzeului Peleș: „Patrimoniul nu este afectat de faptul că încă nu avem încălzire centrală. Angajații au garderobe în care sunt calorifere electrice, unde merg periodic să se încălzească.”
Vestea bună este că, după ani de negocieri între statul român și familia regală, castelul a intrat în reparații. Lucrările sunt finanțate de Ministerul Culturii care a anunțat anul trecut în decembrie, că acestea vor începe curând. Constructorul și-a montat schelele din primăvară și a așteptat până acum ordinul oficial.
Claudiu Anița, constructor: „Am vrut practic să fim pregătiți ca atunci când începem să nu mai stăm după schele, că necesită foarte mult timp ridicarea lor.”
Vizitatorii trebuie să ignore plasele de protecție timp de 6 luni cât va dura șantierul.
Reporter: „Schelele strică un pic?
Mire și mireasă: Nu chiar, avem fotograf priceput.”
Lucrările costă peste opt milioane de lei și vizează acoperișul pentru că lemnăria a putrezit, tabla a ruginit, iar printre țiglele de ardezie ploaia se strecoară în castel.
În paralel, se proiectează refacerea teraselor, iar pe viitor întreaga fațadă ar trebui refăcută.