Reacția unor turiști străini, după ce vizitează pentru prima dată Maramureșul

Dată publicare: 20-08-2018 07:36
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Îndrăgostit de frumuseţea satelor din Maramureş, un irlandez şi-a învestit toate economiile în promovarea meşteşugurilor şi a vieţii simple de la ţară din această zonă.

Stabilit în România, bărbatul luptă pentru salvarea caselor tradiţionale şi aduce în fiecare an aici sute de străini.

Valea Stejarului l-a fascinat pe Peter Hurley, irlandezul care s-a născut a doua oară în Maramureşul pe care îl promovează de peste 20 de ani.

Oamenii locului cosesc, lăcuiesc gardurile din lemn sculptat şi impozantele porţi vechi de peste 100 de ani. Totul, în aşteptarea turiştilor care, în weekend, vor fi găzduiţi aici.

"Zona rurală şi viaţa satului sunt comori fantastice. Aveţi ceva ce noi nu mai avem demult, acest contact atât de puternic cu pământul şi cu cultura vie tradiţională. E ceva unic în Europa", spune Peter.

Oaspeţii sunt învăţaţi să pregătească bucate tradiţionale, să sculpteze, să joace hora sau să facă alături de meşterii populari diverse podoabe.

"Peter Hurley ne-a ajutat, e la început această şcoală de vară. În cadrul atelierul de sculptură îi învăţăm să dea cu dalta în lemne şi fiecare, care cioplesc la sfârşit de săptămână, o duce acasă şi are amintire că a fost la noi în sat", spune Pătru Codrea, cioplitor în lemn.

Cai, un suedez care descoperă lumea călătorind cu motocicleta, a ajuns pentru prima dată acolo şi se declară vrăjit.

''Imi place mâncarea voastră şi vreau să mă întorc acasă şi să ştiu să fac mâncare ca a voastră şi să beau palincă. Şi o să le spun prietenilor veniţi aici, în Maramureş, e foarte frumos", spune Cai.

La fel ca el, câţiva francezi sunt dornici să afle lucruri noi.

"Este pentru prima dată când venim în Maramureş şi suntem încântaţi să descoperim această regiune şi acest festival”, spune aceștia.

În acest sfârşit de săptămâna sunt aşteptate, la Săpânţa, peste 800 de persoane. Gazda le va fi, desigur, Peter.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO