Pensiunile, pregătite pentru musafirii de Revelion: ”I-am așteptat cu tăiatul porcului”
În pensiunile din Maramureș miroase a vin fiert şi a scorţişoară, iar cei care s-au săturat deja de cârnaţi, caltaboş şi șorici îşi fac poftă de mâncare cu o ţuică de prune din zonă.
Şi în Alba, mămăliga la ceaun e aburindă, numai bună să pună în valoare tochitura de porc.
"Bine aţi venit la noi, în Maramureş! Să petreceţi alături de noi! Doamne ajută! Numai bine, multă fericire!" - își întâmpină gazda musafirii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La o pensiune din Baia Sprie, gazdele şi-au primit musafirii în straie tradiţionale şi cu bucate fierbinţi, în vase din lut.
Valentin Vieru şi-a luat cu el şi prietenii din Bucureşti. Se simte deja ca acasă.
Valentin Vieru, turist din Bucureşti: "E o zonă foarte frumoasă. Tradiţiile şi obiceiurile... E al treilea an şi o să tot revin, că-mi place tare mult.''
Alexandru Mechea, turist: ”Am venit pentru tradiţii."
Pentru un sejur de 5 zile, cu pensiune completă, fiecare invitat a plătit 1650 lei.
Cristina Leș, proprietar pensiune: "Şi în acest an, ca de fiecare dată, i-am aşteptat cu bucate tradiţionale, cu tăiatul porcului, cu vin fiert la ceaun, palincă, cozonac de casă. Să petreacă cu noi, într-un mediu falmilial, în Maramureş.”
Dacă va ninge, gazdele sunt gata să scoată săniile trase de cai.
E larmă şi în pensiunile din Şugag, pe Valea Frumoasei.
"Pârlirea prin paie face șoricul mai moale, mai gustos, mai natural, bio", este explicată rețeta.
Mirosul îmbietor de sorici i-a ademenit pe toţi cei prezenţi.
Aliona, turistă din Bucureşti: "Am văzut cum se pârleşte porcul, se păstrează obieciurile, tradiţiile. E o zonă frumoasă, am fost anul trecut şi ne-a plăcut foarte mult. E linişte, frumuseţe."
Oleg, turist: "Suntem din Republica Moldova şi acolo nu avem zone muntoase. O să ne petrecem, o să ne distrăm, o să mâncăm, o să mergem la pârtie."
La final, s-au ghiftuit cu o mămăligă făcută la ceaun şi o tochitură de poveste.
Preţurile pentru o noapte de cazare variază între 120 şi 180 de lei. Cei care sunt în zona pot face excursii la domeniul schiabil Șureanu, la Cetatea Albă Carolina şi la Sibiu.