Modul unic în lume în care este preparat păstrăvul în Bucovina. Un vânător a găsit soluția

Dată publicare: 02-01-2018 17:30
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Cine s-a săturat de Crăciun de mâncărurile preparate din carne de porc poate încerca de acum înainte păstrăvul preparat în Bucovina.

 

Localnicii îl afumă cu conuri de brad şi îl pun la păstrat în cobza din cetină. Iar dacă ajungeţi în zonă, încercaţi în restaurante şi la pensiuni cârnaţii din păstrăv şi cremele preparate din gustosul pește cu miere şi nuci. Şi bineînţeles, nu rataţi borşul de peste sau păstrăvul prăjit, uns bine cu mujdei.

La Valea Putnei, în apropiere de Câmpulung Moldovenesc, păstrăvul este stropit întâi cu sare de Cacica şi după 12 ore este spălat şi uns cu miere. Apoi, alte două ore este scăldat în fum.

Când este gata, păstrăvul se aşează în cobze din cetina de brad. Localcnii spun că un vânător a găsit această soluţie pentru ca peştele să poată fi transportat pe o distanţă mai mare fără să se strice.

Ca să ducă mai departe reţetele, Florin a luat 400 de mii de euro - bani europeni - şi a ridicat în Valea Putnei o fabrică.

Florin Irimescu, director fabrică: "Am găsit aici un filon neexploatat în lume, modul ăsta unic de a prepara cu multă pasiune păstrăvul şi de a-l ambala într-un fel care e unic, nicăieri nu se găseşte, dar peste tot este apreciat. Reţetele vechi sunt la baza a tot ceea ce facem."

Acelaşi păstrăv afumat este folosit şi pentru prepararea altor delicatese. Apreciaţi sunt şi cârnaţii de pește, iar în restaurante cunoscătorii cer borş. La fel de căutat este şi păstrăvul prăjit cu mămăligă şi mujdei.


VIDEO PROTVPLUS.RO