Palatul Mogoșoaia, locul din apropierea Bucureștiului unde poți evada de agitația orașului

Palatul Mogoșoaia

Dacă nu ai vizitat până acum parcul și Palatul Mogoșoaia, poți face oricând o vizită acestei clădiri istorice din Ilfov. Se află la doar 15 km de centrul Capitalei

Complexul este format din clădirea propriu-zisă, curtea acesteia cu turnul de veghe, casa de oaspeți, bucătăria, ghețării și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica Sfântul Gheorghe, aflată lângă zidurile curții. Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 119 de ani, iar apoi a trecut în proprietatea familiei Bibescu.

Palatul Mogoșoaia - istoric

Construcția palatului Mogoșoaia a fost inițiată înainte de 1702 de către voievodul Constantin Brâncoveanu, renumit pentru promovarea stilului brâncovenesc.

Edificiul a fost finalizat în data de 20 septembrie 1702, conform unei inscripții pe fațada estică a palatului. Deși data exactă a începerii construcției nu este cunoscută, dar se știe că Brâncoveanu a început să achiziționeze teren în zonă încă din 1681

După execuția voievodului Brâncoveanu și a fiilor săi în 1714, proprietatea a fost confiscată de otomani și transformată în han.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Mai târziu, a fost răscumpărată și readusă în posesia familiei Brâncoveanu, iar ulterior, a fost preluată de familia Cantacuzino și apoi de familia Bibescu.

În perioada marcată de războaie și conflicte, palatul a suferit multiple distrugeri, atât din cauza evenimentelor istorice, cât și din cauza schimbărilor de proprietari.

Totuși, a reușit să-și recapete strălucirea datorită eforturilor de renovare întreprinse de diversele familii care l-au deținut.

Martha Bibescu a fost una dintre proprietarele care a făcut un efort deosebit în renovarea și transformarea palatului Mogoșoaia.

În ciuda greutăților și obstacolelor întâmpinate în timpul Primului Război Mondial și al ocupației germane, ea a continuat lucrările de renovare începute și a reușit să își aducă contribuția la „readucerea la viață” a palatului.

Sub regimul comunist, palatul a fost naționalizat și a suferit noi transformări, de data aceasta fiind transformat într-un muzeu de artă brâncovenească.

Cu toate acestea, moștenitorii Marthei Bibescu au continuat să lupte pentru drepturile lor pentru palatul, iar în prezent, palatul este un obiectiv turistic și cultural foarte important.

Construcția palatului Mogoșoaia

Palatul propriu-zis reprezintă nucleul complexului de la Mogoșoaia. Construit de către voievodul Constantin Brâncoveanu, palatul se remarcă prin arhitectura sa distinctă.

La primul etaj se găsesc apartamentele familiei princiare, prin care poți ajunge direct din curte printr-o scară exterioară ce duce la un balcon elegant.

La parte se găsesc încăperile destinate servitorilor, iar la subsol se află o pivniță cu un tavan impresionant, format din patru domuri. Fațada palatului, orientată spre lac, are o logie de inspirație venețiană, cu trei arcade.

Cuhnia brâncovenească și turnul porții reprezintă alte două elemente importante ale complexului. Cuhnia, situată în curtea palatului, este dotată cu patru turnuri de aerisire și a fost restaurată cu grijă de către Marta Bibescu în perioada 1922-1930.

Turnul porții, care păzește intrarea în curte, este accesibil printr-o scară exterioară.

Printre alte elemente remarcabile se numără și serele, construite după 1890 de arhitecți francezi și recent restaurate.

Aceste sere găzduiesc acum o varietate de flori și servesc drept atelier de educație plastică pentru copii.

De asemenea, ghețăria, care stoca gheața tăiată din lacul Mogoșoaia în timpul verii, și biserica „Sfântul Gheorghe”, ctitorită de Constantin Brâncoveanu în 1688, completează tot acest peisaj deosebit.

Domeniul Mogoșoaia – cum ajungi aici și ce poți să faci

Domeniul Mogoșoaia este locul în care o mulțime de bucureșteni vin pentr a se relaxa, pentru plimbări, picnicuri sau fotografii.

Este alegerea ideală pentru un weekend departe de agitația orașului. Poți ajunge aici foarte ușor cu mașina personală din Piața Victoriei către Casa Presei Libere, Bd. Poligrafiei, Parcul Bazilescu până la Primăria Mogoșoaia.

Cu metroul poți ajunge ușor până la stația Pac Bazilescu și de acolo să iei 460, care te lasă în fața complexului.

O altă variantă este să iei autobuzul 331 de la Piața Română până la capătul de linie Dămăroaia, apoi linia 460.

Parcul de aici este impresionant și poți să te plimbi cu bicicleta, să îți aduci o pătură pentru a sta la iarbă verde, să mergi în zona destinată picnicului sau grătarelor ori pur și simplu să te plimb și să admiri tot peisajul din jur.

Palatul este înconjurat de două parcuri, un domeniu impresionant unde te poți plimba cu bicicleta în voie și te poți plimba pe lac cu hidrobicicleta sau caiacul.

Un alt obiectiv turistic de aici este Muzeul de Artă Brâncovenească, care organizează numeroase evenimente culturale, inclusiv festivalul de muzică Fall in Love.

Festivalul Fall in Love din Mogoșoaia

Festivalul Fall in Love din Mogoșoaia are loc în perioada 30 august - 1 septembrie 2024. Ora de începere este de la 16:00, însă line-up-ul de anul acesta nu a fost încă anunțat.

Au fost puse la vânzare bilete super earlybird la prețul de 150 lei, însă în urma unei amânări, organizatorii au comunicat cumpărătorilor procedura de returnare a banilor, având în vedere că festivalul trebuia să se țină în perioada 1-3 septembrie 2023.

În cadrul ediției din 2022 a festivalului Fall in Love, au urcat pe scenă muzicieni de renume, mulți dintre ei fiind pentru prima dată în România.

Paolo Nutini, artistul scoțian cu rădăcini italiene, a susținut primul său concert în țara noastră.

Pe lângă el, lista impresionantă de artiști confirmați pentru festival a inclus nume precum Suede, Jessie Ware, Mura Masa, Subcarpați, Years and Years, Arrested Development, Coma, DJ Hefe, DOC + Deliric + CTC, Emil, Jurjak, Jiji Lazăr, Lemaitre, Macanache, Moonlight Breakfast, Roa, Vama, Vița de vie, CAP, Cezar, Charlie, Dan Andrei, Kozo, Miss I, Praslesh, Priku, Rhadoo, Sit, Sublee și Vizan.

Fall in Love este un eveniment muzical desfășurat pe domeniul Palatul Mogoșoaia, care se desfășoare pe 3 zile.

Sunt 3 scene de festival pe care performează artiști și DJ-i, dar oamenii se pot bucura de o mulțime de activități distractive pentru instalații de artă, jocuri, photo cornere, etc.

Există spații de camping pe domeniu și există locuri de plimbări, picnicuri și sesiuni de dans într-un cadru de poveste. Organizatorii promit trei zile de distracție continuă la final de vară, cu muzică pentru toate gusturile și distracție cât cuprinde.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Bâlea Lac - cum ajungi la lacul Bâlea și ce poți vedea în împrejurimi
Bâlea Lac - cum ajungi la lacul Bâlea și ce poți vedea în împrejurimi

Stațiunea Bâlea Lac este una dintre cele mai populare și vizitate din România.

Salina Ocnele Mari – program, tarife, cum ajungi și ce poți face în interiorul minei
Salina Ocnele Mari – program, tarife, cum ajungi și ce poți face în interiorul minei

Salina Ocnele Mari se află în localitatea cu același nume, la 8 kilometri de Râmnicu Vâlcea, aproape de Valea Oltului.

Târgurile de Crăciun din Romania în 2024. În ce orașe se organizează cele mai frumoase târguri de sărbători anul acesta
Târgurile de Crăciun din Romania în 2024. În ce orașe se organizează cele mai frumoase târguri de sărbători anul acesta

Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar fulgii de zăpadă care au căzut în urmă cu câteva zile ne fac să ne gândim la perioada sărbătorilor de iarnă, care nu mai e atât de departe.

 

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.