Palatul Mogoșoaia, locul din apropierea Bucureștiului unde poți evada de agitația orașului

Palatul Mogoșoaia

Dacă nu ai vizitat până acum parcul și Palatul Mogoșoaia, poți face oricând o vizită acestei clădiri istorice din Ilfov. Se află la doar 15 km de centrul Capitalei

Complexul este format din clădirea propriu-zisă, curtea acesteia cu turnul de veghe, casa de oaspeți, bucătăria, ghețării și cavoul familiei Bibescu, precum și biserica Sfântul Gheorghe, aflată lângă zidurile curții. Palatul Mogoșoaia a fost în posesia familiei Brâncoveanu timp de aproximativ 119 de ani, iar apoi a trecut în proprietatea familiei Bibescu.

Palatul Mogoșoaia - istoric

Construcția palatului Mogoșoaia a fost inițiată înainte de 1702 de către voievodul Constantin Brâncoveanu, renumit pentru promovarea stilului brâncovenesc.

Edificiul a fost finalizat în data de 20 septembrie 1702, conform unei inscripții pe fațada estică a palatului. Deși data exactă a începerii construcției nu este cunoscută, dar se știe că Brâncoveanu a început să achiziționeze teren în zonă încă din 1681

După execuția voievodului Brâncoveanu și a fiilor săi în 1714, proprietatea a fost confiscată de otomani și transformată în han.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Mai târziu, a fost răscumpărată și readusă în posesia familiei Brâncoveanu, iar ulterior, a fost preluată de familia Cantacuzino și apoi de familia Bibescu.

În perioada marcată de războaie și conflicte, palatul a suferit multiple distrugeri, atât din cauza evenimentelor istorice, cât și din cauza schimbărilor de proprietari.

Totuși, a reușit să-și recapete strălucirea datorită eforturilor de renovare întreprinse de diversele familii care l-au deținut.

Martha Bibescu a fost una dintre proprietarele care a făcut un efort deosebit în renovarea și transformarea palatului Mogoșoaia.

În ciuda greutăților și obstacolelor întâmpinate în timpul Primului Război Mondial și al ocupației germane, ea a continuat lucrările de renovare începute și a reușit să își aducă contribuția la „readucerea la viață” a palatului.

Sub regimul comunist, palatul a fost naționalizat și a suferit noi transformări, de data aceasta fiind transformat într-un muzeu de artă brâncovenească.

Cu toate acestea, moștenitorii Marthei Bibescu au continuat să lupte pentru drepturile lor pentru palatul, iar în prezent, palatul este un obiectiv turistic și cultural foarte important.

Construcția palatului Mogoșoaia

Palatul propriu-zis reprezintă nucleul complexului de la Mogoșoaia. Construit de către voievodul Constantin Brâncoveanu, palatul se remarcă prin arhitectura sa distinctă.

La primul etaj se găsesc apartamentele familiei princiare, prin care poți ajunge direct din curte printr-o scară exterioară ce duce la un balcon elegant.

La parte se găsesc încăperile destinate servitorilor, iar la subsol se află o pivniță cu un tavan impresionant, format din patru domuri. Fațada palatului, orientată spre lac, are o logie de inspirație venețiană, cu trei arcade.

Cuhnia brâncovenească și turnul porții reprezintă alte două elemente importante ale complexului. Cuhnia, situată în curtea palatului, este dotată cu patru turnuri de aerisire și a fost restaurată cu grijă de către Marta Bibescu în perioada 1922-1930.

Turnul porții, care păzește intrarea în curte, este accesibil printr-o scară exterioară.

Printre alte elemente remarcabile se numără și serele, construite după 1890 de arhitecți francezi și recent restaurate.

Aceste sere găzduiesc acum o varietate de flori și servesc drept atelier de educație plastică pentru copii.

De asemenea, ghețăria, care stoca gheața tăiată din lacul Mogoșoaia în timpul verii, și biserica „Sfântul Gheorghe”, ctitorită de Constantin Brâncoveanu în 1688, completează tot acest peisaj deosebit.

Domeniul Mogoșoaia – cum ajungi aici și ce poți să faci

Domeniul Mogoșoaia este locul în care o mulțime de bucureșteni vin pentr a se relaxa, pentru plimbări, picnicuri sau fotografii.

Este alegerea ideală pentru un weekend departe de agitația orașului. Poți ajunge aici foarte ușor cu mașina personală din Piața Victoriei către Casa Presei Libere, Bd. Poligrafiei, Parcul Bazilescu până la Primăria Mogoșoaia.

Cu metroul poți ajunge ușor până la stația Pac Bazilescu și de acolo să iei 460, care te lasă în fața complexului.

O altă variantă este să iei autobuzul 331 de la Piața Română până la capătul de linie Dămăroaia, apoi linia 460.

Parcul de aici este impresionant și poți să te plimbi cu bicicleta, să îți aduci o pătură pentru a sta la iarbă verde, să mergi în zona destinată picnicului sau grătarelor ori pur și simplu să te plimb și să admiri tot peisajul din jur.

Palatul este înconjurat de două parcuri, un domeniu impresionant unde te poți plimba cu bicicleta în voie și te poți plimba pe lac cu hidrobicicleta sau caiacul.

Un alt obiectiv turistic de aici este Muzeul de Artă Brâncovenească, care organizează numeroase evenimente culturale, inclusiv festivalul de muzică Fall in Love.

Festivalul Fall in Love din Mogoșoaia

Festivalul Fall in Love din Mogoșoaia are loc în perioada 30 august - 1 septembrie 2024. Ora de începere este de la 16:00, însă line-up-ul de anul acesta nu a fost încă anunțat.

Au fost puse la vânzare bilete super earlybird la prețul de 150 lei, însă în urma unei amânări, organizatorii au comunicat cumpărătorilor procedura de returnare a banilor, având în vedere că festivalul trebuia să se țină în perioada 1-3 septembrie 2023.

În cadrul ediției din 2022 a festivalului Fall in Love, au urcat pe scenă muzicieni de renume, mulți dintre ei fiind pentru prima dată în România.

Paolo Nutini, artistul scoțian cu rădăcini italiene, a susținut primul său concert în țara noastră.

Pe lângă el, lista impresionantă de artiști confirmați pentru festival a inclus nume precum Suede, Jessie Ware, Mura Masa, Subcarpați, Years and Years, Arrested Development, Coma, DJ Hefe, DOC + Deliric + CTC, Emil, Jurjak, Jiji Lazăr, Lemaitre, Macanache, Moonlight Breakfast, Roa, Vama, Vița de vie, CAP, Cezar, Charlie, Dan Andrei, Kozo, Miss I, Praslesh, Priku, Rhadoo, Sit, Sublee și Vizan.

Fall in Love este un eveniment muzical desfășurat pe domeniul Palatul Mogoșoaia, care se desfășoare pe 3 zile.

Sunt 3 scene de festival pe care performează artiști și DJ-i, dar oamenii se pot bucura de o mulțime de activități distractive pentru instalații de artă, jocuri, photo cornere, etc.

Există spații de camping pe domeniu și există locuri de plimbări, picnicuri și sesiuni de dans într-un cadru de poveste. Organizatorii promit trei zile de distracție continuă la final de vară, cu muzică pentru toate gusturile și distracție cât cuprinde.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri
FOTO Gafă uriașă a Ucrainei înaintea meciului cu România! Ce apare pe tricouri
Citește și...
Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru al treilea an la rând. ”În mod iritant, profitul a crescut”
Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru al treilea an la rând. ”În mod iritant, profitul a crescut”

Wizz Air a fost desemnată cea mai proastă companie aeriană pentru întârzierile zborurilor din Marea Britanie pentru al treilea an consecutiv.  

Plaja Mării Negre din Top 10 cele mai bune locuri din lume unde să te muți. Românii merg mereu acolo, trecând prin Constanța
Plaja Mării Negre din Top 10 cele mai bune locuri din lume unde să te muți. Românii merg mereu acolo, trecând prin Constanța

Orașul cu plajă Varna, pe care îl vizitează an de an sute de mii de români, a fost inclus în topul celor mai accesibile 10 locuri cu plaje din lume în care să te muți.

 

Începe programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Cât va dura o călătorie până la Constanța
Începe programul estival de transport „Trenurile Soarelui”. Cât va dura o călătorie până la Constanța

Programul estival de transport ”Trenurile Soarelui” începe de vineri.

Recomandări
România - Ucraina, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Meciul va fi în direct pe PRO TV și VOYO. Echipa de start a lui Iordănescu
România - Ucraina, la EURO 2024 - LIVE TEXT. Meciul va fi în direct pe PRO TV și VOYO. Echipa de start a lui Iordănescu

Echipa națională de fotbal a României va debuta astăzi, de la ora 16:00, la EURO 2024. "Tricolorii" vor întâlni Ucraina la Munchen, în Grupa E, iar meciul va fi transmis în direct de PRO TV și VOYO.

Cursa pentru putere de la Bruxelles. Ce partide și ce state vor domina Parlamentul European
Cursa pentru putere de la Bruxelles. Ce partide și ce state vor domina Parlamentul European

Cursa pentru obținerea puterii asupra viitoarei agende de la Bruxelles și a portofoliilor cheie a început în Parlamentul European. Italia și Germania se află în fruntea celor mai influente grupuri politice din UE, notează Euronews.  

„Marea Galbenă” din Munchen. Zeci de mii de români au invadat capitala Bavariei înaintea debutului la EURO 2024
„Marea Galbenă” din Munchen. Zeci de mii de români au invadat capitala Bavariei înaintea debutului la EURO 2024

Astăzi este ziua cea mare pentru naționala de fotbal a României. Debutează la EURO 2024. O victorie cu Ucraina este cadoul perfect pentru Iordănescu, spun fotbaliștii români.