Obiective turistice în Slovacia, o țară unică în lume. De la Bratislava la Castelul Smolenice

Obiective slovacia
Shutterstock

Slovacia, situată în inima Europei, nu este prea populară pentru turiști, însă cei care au văzut-o au rămas cu totul impresionați.

Vei descoperi sute de secrete interesante și neașteptate în aproape fiecare sat, oraș și vale. Castele unice, peșteri, izvoare termale, arhitectură tradițională, Marea Moartă Europeană, un oraș celtic faimos, sălbăticie europeană și multe altele. Acestea sunt câteva dintre destinațiile turistice unice ale Slovaciei, greu de găsit în altă parte în lume. Nu-ți fie teamă să ieși de pe traseul turistic obișnuit și, pe lângă minunata natură a țării, multe surprize unice te așteaptă.

Despre Slovacia

Chiar în inima Europei, cu o istorie strâns legată de vecinii săi, Slovacia a reușit să-și păstreze limba proprie și cultura distinctivă. A făcut parte din Cehoslovacia până la "divorțul de catifea" în ianuarie 1993.

Slovacia independentă a trecut printr-o perioadă inițială de turbulențe politice, dar a rezistat crizei financiare din 2008 pentru a ieși ca o democrație parlamentară prosperă și stabilă.

Țara s-a alăturat NATO și Uniunii Europene în 2004.

Citește și
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Bratislava este singura capitală din lume care se învecinează cu două țări. Capitala Slovaciei se află la granița cu Austria și Ungaria. Poți ajunge în ambele orașe incredibil de rapid.

O călătorie către capitala austriacă, Viena, este la doar 60 km distanță. Asta înseamnă aproximativ o oră cu autobuzul. De asemenea, deține recordul pentru cel mai scurt zbor din lume.

Slovacia adăpostește o mulțime de peșteri într-un spațiu aproximativ dublu față de mărimea Țării Galilor.

Dar dintre cele 6000 de peșteri, una se remarcă în mod deosebit. Peștera Krasnohorska este o formație carstică unică, cu o coloană gigant care atinge 34 de metri înălțime.

Cartea Recordurilor Guinness o listează ca fiind cea mai înaltă coloană de sinter din lume. Acum este înregistrată ca un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Cele mai frumoase locuri pe care să le vizitezi în Slovacia

Dacă te întreba ce să vizitezi în Slovacia, iată o listă a celor mai bune destinații din Slovacia.

Bratislava

Obiective slovacia

Bratislava, capitala Slovaciei, este un oraș subestimat, adesea considerat doar ca o excursie de o zi din Viena sau Budapesta. Dar orașul are cu adevărat multe de oferit, iar toate lucrurile de făcut în Bratislava te vor ține ocupat cel puțin pentru weekend.

Vechiul Oraș mic, dar foarte fermecător, unde, în afară de străzi întortocheate și case frumoase, vei găsi sculpturi ciudate precum Cumil.

Castelul care se înalță deasupra orașului oferă o panoramă frumoasă a Bratislavei (în special districtul său Petrzalka cu blocuri colorate de locuințe), dar este și un loc interesant de vizitat în sine.

Poți obține o priveliște și mai bună a Bratislavei de pe una dintre structurile emblematice ale orașului - podul în formă de OZN peste râul Dunărea.

La doar o scurtă plimbare de centrul vechi, vei găsi unele atracții mai puțin cunoscute, dar totuși impresionante ale Bratislavei - Biserica Albastră în stil art-nouveau, asemănătoare cu un basm, sau capodopera brutalistă - clădirea de transmisie radio care arată ca o piramidă inversată.

Pentru prânz, poți merge spre frumosul Restaurant Flagship din Bratislava pentru a încerca unele dintre delicioasele preparate slovace.

În ansamblu, este un oraș cu adevărat fermecător și relaxat, care nu se simte cu adevărat ca o capitală.

Castelul Devin

Obiective slovacia

Castelul Devin, situat chiar în afara Bratislavei, este în mare parte în ruine astăzi, dar încă poți aprecia structura impresionantă care se înalță deasupra râului Dunărea.

Inițial datând din secolul al IX-lea, acest loc a fost folosit deja în vremuri antice ca post de graniță roman. De-a lungul secolelor, a avut un rol important în regiune până când a fost distrus de armata lui Napoleon în 1809.

Astăzi, poți vizita ruinele castelului și afla mai multe despre istoria sa (inclusiv epoca antică) în expoziția interesantă.

Trnava

Trnava se numără printre cele mai subevaluate locuri de vizitat din Slovacia și chiar dacă este adesea trecută cu vederea de turiști, orașul este plin de atracții.

Cu o istorie care datează din Evul Mediu (când Trnava a fost primul loc din Slovacia care a primit drepturile de oraș liber regal), locul este adesea numit “Mica Roma" datorită numeroaselor biserici pe care încă le poți vedea astăzi. Majoritatea se află în centrul vechi, înconjurat de cele mai lungi ziduri de apărare rămase în Europa.

Centrul este în mare parte pietonal și este un loc perfect pentru a te plimba, a te bucura de una dintre cafenele sau a participa la evenimente ale orașului. Este deosebit de vibrant în timpul verii, când localnicii petrec timpul acolo, profitând de vremea caldă.

Castelul Smolenice

Obiective slovacia

Un castel de basm din Smolenice, situat nu departe de Trnava, a fost construit în locul castelului de pază din secolul al XIV-lea. De-a lungul anilor, a fost reconstruit de câteva ori pentru a-și obține aspectul actual în secolul al XIX-lea.

Astăzi, acesta este cel mai bun exemplu de arhitectură romană în Slovacia, deoarece castelul se bazează pe cele mai bune exemple de arhitectură similară din Franța.

Caracteristica sa cea mai remarcabilă este turnul impresionant, de unde poți admira o vedere frumoasă asupra zonei înconjurătoare.

Castelul Smolenice este sediul Academiei Slovace de Științe și este deschis publicului doar în iulie și august.

Nitra

Obiective slovacia

Cu o istorie care datează din perioada medievală timpurie, Nitra este cel mai vechi oraș din Slovacia, întemeiat în jurul secolului al IX-lea. În ziua de astăzi, încă poți găsi numeroase monumente și atracții vechi, inclusiv Castelul Nitra (inițial din secolul al XI-lea) cu impresionanta Catedrală Sfântului Emeram (o combinație a trei temple, cel mai vechi fiind biserica romanică din secolul al XI-lea) care domină orașul.

Centrul plăcut este înconjurat de case colorate și străzi întortocheate, un peisaj tipic pentru Europa Centrală. Nitra ocupă, de asemenea, o poziție puternică pe harta culturală a Slovaciei, cu evenimente precum Festivalul de Teatru din Nitra care are loc acolo. Regiunea Nitra este cunoscută și local pentru producția sa de vin.

Komarno

Obiective slovacia

Komarno este un oraș mic de pe Dunăre, chiar la granița dintre Slovacia și Ungaria (orașul geamăn de peste râu se numește Komarom), ceea ce îl face un popas perfect atunci când călătorești de la Budapesta la Bratislava.

Chiar dacă orașul are o istorie îndelungată, cu drepturile orașului acordate în 1265, nu vei găsi multe atracții istorice acolo. Cu toate acestea, este totuși un loc plăcut de vizitat, cu farmecul Europei Centrale și arhitectura tipică pentru regiune. Cea mai mare atracție este probabil fortăreața bine conservată, construită deja în secolul al XVI-lea și dezvoltată până în secolul al XIX-lea.

Nu rata Piața Europei, cunoscută și sub numele de Curtea Europei, unde fiecare dintre cele 36 de clădiri reprezintă o țară diferită și este construită în stilul specific acelei țări. Este un loc ciudat și excentric, dar cu adevărat interesant de văzut.

Kosice

Obiective slovacia

Kosice, al doilea cel mai mare oraș din Slovacia, se numără printre cele mai subestimate orașe de vizitat din Europa. Kosice oferă o varietate de atracții și este un loc perfect pentru o excursie de weekend.

Aici poți vedea cea mai estică catedrală gotică din Europa, să te plimbi în jurul centrului vechi fermecător sau participi la o piesă de teatru în frumosul Teatru de Stat din sfârșitul secolului al XIX-lea. În Muzeul Slovac de Est, unul dintre cele mai vechi și mai importante muzee din țară, poți admira impresionantul tezaur de aur - una dintre cele mai mari colecții de acest fel, descoperită în timpul renovărilor Străzii Principale în 1935.

Inima orașului este strada Hlavna (literalmente, Strada Principală), unde se află majoritatea atracțiilor Kosice.

În 2013, Kosice a primit titlul de Capitală Europeană a Culturii și și astăzi te poți bucura de numeroase instituții culturale, cum ar fi fosta fabrică de tutun transformată într-un centru creativ sau vechea piscină care servește ca galerie de artă.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
Ghid pentru a explora orașele ca un localnic. Cum sa ai o vacanță autentică
Ghid pentru a explora orașele ca un localnic. Cum sa ai o vacanță autentică

Călătoriile în locuri noi sunt o aventură palpitantă, dar e ușor să cazi în capcana experiențelor turistice și să pierzi esența adevărată a unei destinații.

Locuri ideale pentru o vacanță wellness și spa în România. Destinații de vis pentru o vacanță relaxantă
Locuri ideale pentru o vacanță wellness și spa în România. Destinații de vis pentru o vacanță relaxantă

Sunt o mulțime de locuri în România unde te poți bucura de o vacanță plină de relaxare, vindecare, revigorare și răsfăț. 

Cum să citești corect recenziile online pentru cazări. Sfaturi utile pentru a rezerva cel mai bun sejur
Cum să citești corect recenziile online pentru cazări. Sfaturi utile pentru a rezerva cel mai bun sejur

Înainte de a rezerva următoarea cazare online, asigură-te că folosești recenziile în mod corect pentru a evita o experiență neplăcută.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.