Obiective turistice în județul Gorj. Ce să vizitezi dacă ajungi în această parte a țării

Dacă ajungi în județul Gorj, vei descoperi o destinație turistică deosebită, plină de peisaje spectaculoase, tradiții autentice și monumente istorice. Județul Gorj oferă o varietate de obiective turistice care îți vor lăsa amintiri de neuitat.
Județul Gorj se află în sud-vestul României și reședința sa este municipiul Târgu Jiu. Gorjul este limitat de Dolj, Mehedinți, Caraș Severin, Hunedoara și Vâlcea.
Sunt o mulțime de obiective turistice și naturale de vizitat în Gorj, așa că dacă nu știi unde să îți petreci următoarea vacanță, aceste informații te pot ajuta să te hotărăști.
Principalele obiective turistice din județul Gorj
Dacă nu ai mai fost niciodată în Gorj, ar trebui să începi cu începutul: Târgu Jiu, municipiul de reședință. Dacă ai mașină personală, deplasarea prin județ pentru a vedea cele mai frumoase locuri va fi mult mai ușoară. Cu toate acestea, există și alte opțiuni pentru a ajunge în aceste colțuri ale României.
Atracții turistice în Târgu Jiu
O vizită la Târgu Jiu este o vizită în care îl descoperi pe Constantin Brâncuși. Oprește-te la Hobița, în locul de origine al sculptorului pentru a vedea o căsuță asemănătoare cu cea în care el a crescut și care a fost construită de tatăl lui Brâncuși pentru o altă familie din sat. Locul se află la aproximativ 20 de km de oraș. Casa reală în care a copilărit Brâncuși este acum doar o ruină, însă casa Muzeu este foarte frumoasă și merită o vizită. Apoi, când ajungi în oraș, vizitează ansamblul monumental „Calea Eroilor”, vizitează Muzeul Județean Gorj și Catedrala Sfinții Voievozi.
Masa Tăcerii din Târgu Jiu
Alături de Coloana Infinitului și Poarta Sărutului, Masa Tăcerii face parte din Ansamblul Monumentul de la Târgu Jiu creat de Constantin Brâncuși. Opera a fost creată în 1937 și era inițial făcută din piatră de Câmpulung. Ulterior, Brâncuși a comandat de la un atelier din Deva o nouă masă din piatră de Banpotoc, în 1938, însă cu alte dimensiuni ale tăbliei și piciorului ei. Brâncuși a combinat cele două mese folosind tăblia primei versiuni drept picior, iar a doua versiune drept blat. Cele 12 scaune în formă de clepsidră au fost comandată odată cu a doua versiune a mesei și sunt făcute tot din piatră de Banpotoc. Tot în Târgu Jiu poți vedea și Coaloana Infinitului.

Cheile Corcoaia din comuna Padeș
Rezervația Cheile Corcoaiei se află în nordul Parcului Național Domogled-Valea Cernei, în județul Gorj. Cheile Corcoaia se întind pe o suprafață de 34 de hectare. Rezervația a fost declarată arie protejată și este o zonă de chei cu forme de relief constituite din marmite, abrupturi stâncoase și lapiezuri.
Cheile Oltețului din comuna Polovragi
Cheile Oltețului se află pe raza comunei Polovragi din Gorj și se întind pe o distanță de doi kilometri. Rezervația naturală a fost declarat declarată arie naturală protejată de interes național. Suprafața rezervației naturale este de 150 de hectare și include și Peștera Polovragi, care este și ea arie naturală protejată de interes național. Poți ajunge la Cheile Oltețului pe DN 67, care leagă Râmnicu Vâlcea de Târgu Jiu.

Stațiunea Rânca
Aceasta este cea mai populară stațiune din Gorj, situată la o altitudine de 1650 de metri, la mare căutarea mai ales în timpul verii. Stațiunea se află pe crestele Munților Parâng, pe versantul sudic al acestora. Pentru pasionații de drumeții și plimbări, există o varietate de trasee turistice care duc spre destinații precum Peștera Muierii, Vârful Păpușa sau Obârșia Lotrului. Stațiunea Rânca este înconjurată de mai multe lacuri glaciare: lacul Roșiile, Mija sau Gâlcescu sunt printre cele mai populare obiective turistice din regiune. Rânca se află la o distanță de 62 de km de Târgu Jiu și poți ajunge aici pe Transalpina, unul dintre cele mai frumoase drumuri din Europa.

Lacul Valea lui Iovan
Acest lac s-a realizat prin nararea râului Cerna în aval de confluență cu râul Iovan, într-o zonă încastrată între culmile sud-estice ale masivului Godeanu și culmile nord-vestice ale masivului Mehedinți. Lacul de acumulare format în spatele barajului are un volum total de 124 de milioane de metri cubi. Lacul Valea lui Iovan face parte din Parcul Național Domogled - Valea Cernei și este un loc extrem de frumos pe care să îl vizitezi în Gorj.
Peștera Muierii din comuna Baia de Fier
Peștera Muierii se află în comuna Baia de Fier din județul Gorj și a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a masivului Parâng, de către râul Galbenul. Este prima peșteră electrificată din România și are o lungime de aproximativ 3.600 de metri, dispusă în 4 niveluri. La 40 de metri înălțime se află etajul superior, amenajat pentru turiști, cu o lungime de 573 de metri. Principalele atracții din peșteră sunt: Domul mic, Sala Altarului, Amvonul, Vălul Muierii sau Cascadele împietrite.

Mănăstirea Polovragi
Biserica mănăstirii Polovragi este zidită în stil bizantin și este clasată drept monument istoric. Are o vechime de 1505 ani și este o mănăstire de maici care poartă hramul Adormirea Maicii Domnului.
Mănăstirea Lainici
Este o mănăstire de călugări aflată pe defileul Jiului, la aproximativ 30 de kilometri de reședința județului Gorj. A fost construită între anii 1812-1818, în vremea domnitorului Gheorghe Caragea și este un proiect arhitectonic unic în România.
Transalpina
Aceasta este cea mai înaltă șosea din România și unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România. Se numără printre cele mai vizitate locuri din Gorj și nu e de mirare de ce. Transalpina a fost dată în folosință în anul 1935, când a fost inaugurată de regele Carol al II-lea. Peisajele pe care le vezi când parcurgi întreagă șosea sunt absolut fabuloase și zicala „lucrul cel mai important este călătoria, nu destinația” capătă cu adevărat sens.

Sursa: StirilePROTV
Etichete: turisti, gorj, atractii turistice, obiective turistice,
Dată publicare:
29-03-2025 15:37