Mese cu bunătăți din Banat. Turiștii sunt încântați: ”Nu avem așa ceva în Germania”
După modelul brunch-urilor din Transilvania, și Banatul oferă o incursiune prin sate, unde poate fi descoperită gastronomia locală.
În județul Timiș se organizează mese cu bunătăți din gospodării, iar turiștii vin și de la sute de kilometri distanță.
După ce mănâncă pe săturate, oaspeții pot lua și la pachet: brânză, pâine pe vatră ori legume proaspete din gradină.
La 100 de kilometri de Timișoara, localitatea Margina, proprietarii unei stâne au pregătit masă pentru oaspeți. Au folosit doar ingrediente din producția proprie.
Ancuța Șcraba - gada brunch-ului: ”Caș copt la soare, brânză de oaie puțin mai sărată, cârnați de porc, friptură de miel, friptură de porc, toate sunt făcute la noi în gospodărie.”
Turiștii au parte de un adevărat festin.
Astfel de evenimente au loc regulat în județul Timiș. O asociație de promovare a turismului a reușit să unească micii producători, care acum gătesc pentru cei care duc dorul unei mese gustoase, cu ingrediente naturale. Cristina locuiește în străinătate de ani buni, dar a venit aici în vacanță cu soțul - cetățean german.
Ștefan - turist: ”Foarte bun, a fost delicios, chiar îmi place măiestria aceasta de la țară. E gustoasă mâncarea, altfel decât în Germania. Îmi plac cel mai mult roșiile, chiar au gust de roșii. Noi nu avem așa ceva în Germania".
Cristina - turistă: ”Eu sunt timișoreancă, dar trăiesc în Germania de 22 de ani și tot bufetul ăsta arată superb. Și pe soțul l-a impresionat".
Delia Barbu - director executiv Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș: ”Am avut bucuria să avem în acest an foarte multe persoane care au venit din România. Se întâmplă, însă, pe perioada verii, să fie și persoane care vin din afară țării, fie că sunt români stabiliți în străînătate, fie că sunt prieteni ai acestora.”
De altfel, unii români n-au mai plecat în concediu peste hotare, din cauza pandemiei, așa că se bucură când au loc astfel de evenimente.
Turist: ”Neplecând din țară din cauza restricțiilor, am ales să ajutăm la promovarea produselor locale, fiind tot din zonă, din Banat.”
Turist: ”Fiecare gospodărie sau fiecare comună își are specificul ei, se întâlnesc oamenii, stau de vorbă, aer curat și da, un weekend minunat, pentru a uita de stresul orașului.”
La plecare, turiștii pot cumpără legume, miere, pâine sau zacuscă.
Damaris Sivu - angajat Infocentrul Turistic Margina: ”Este o oportunitate nouă, de a-și prezenta produsele și munca lor de zi cu zi, pentru că ceea ce ce ei le oferă oamenilor și le pun pe masă sunt exact cei ei pregătesc din animale, din fructe".
Pentru a participa la astfel de evenimente în județul Timiș, doritorii trebuie să plătească în jur de 100 de lei de persoană.