Moduri de transport la Aeroportul Otopeni. Cum ajungi cel mai rapid din București

Primul tren de test a ajuns la Aeroportul Otopeni. Nu a fost al CFR Călători
Club Feroviar

Aeroportul Internațional Henri Coandă București (OTP) este situat la o distanță de aproximativ 18 km de centrul orașului. Atunci când vine vorba de transportul la Aeroportul Otopeni, călătorii au la dispoziție autobuz, tren, taxi și ride-sharing.

 

Transportul la Aeroportul Otopeni cu autobuzul din București

Una dintre cele mai accesibile opțiuni de transport către Aeroportul Otopeni este autobuzul. Există o singură linie de autobuz care face legătura între București și aeroport - 783.

Această linie de autobuze este disponibilă 24/7 și are un program foarte bine stabilit, circulând la intervale regulate de timp. Programul poate fi consultat pe pagina de internet a STB SA. Timpul de călătorie cu autobuzul este de aproximativ 45 de minute, în funcție de trafic și de punctul de plecare.

Autobuzul 783 pleacă de la stația Piața Unirii 2 spre Aeroport Henri Coandă Sosiri și are 16 opriri pe parcurs, în cele mai importante puncte din zona centrală și de nord a orașului.

Odată ajuns la Aeroport, autobuzul are prima dată oprire la Terminalul Plecări și apoi capătul la Sosiri.

Prețul unui bilet de autobuz este 3 lei pentru 90 de minute și poate fi achiziționat cu cardul direct din mijlocul în transport, de la casele de bilete, în cazul celor care dețin un card STB, sau din aplicația 24Pay.

Trenul până la Aeroportul Henri Coandă

Începând din decembrie 2020 există și opțiunea trenului pentru persoanele care doresc să ajungă din București la Aeroportul Henri Coandă.

Trenurile pleacă din Gara de Nord din București spre aeroport 24/7 la interval de 40 de minute, iar durata unei călătorii este de 20 de minute. Această opțiune de călătorie este cea mai sigură în privința orelor de plecare și sosire, deoarece nu depinde de trafic și cu excepția unor situații extreme respectă programul de călătorie.

Prețul unui bilet de tren din București până la Aeroportul Otopeni este 5 lei și poate fi achiziționat de la casele de bilete din Gara de Nord sau direct din tren cu cardul personal.

De asemenea, pentru cei care călătoresc în mod frecvent la Aeroport, există și opțiunea unui abonament lunar integrat care costă 140 de lei și poate fi achiziționat atât din aplicația 24Pay cât și de la tonetele de bilete ale STB. Acest abonament acoperă călătoriile pentru autobuze, troleibuze, tramvaie și trenul pana la Aeroport.

Programul trenurilor din Gara de Nord poate fi consultat pe site-ul mersultrenurilor.infofer.ro.

Trenul este o opțiune mai rapidă decât autobuzul, dar poate reprezenta un inconvenient pentru persoanele cărora le este dificil să ajungă în Gara de Nord.

Cum să iei taxi din Aeroportul Otopeni

O altă metodă de transport spre și dinspre aeroport este taxiul. Potrivit site-ului oficial al Companiei Naționale Aeroporturi București - bucharestairports.ro - în aeroport sunt disponibile taxiuri autorizate cu tarife între 2,29 și 3,5 lei/km.

Taxiurile autorizate vor aștepta în stațiile taxi amplasate la ieșirea din Terminalul Sosiri și vor prelua pasagerii în ordinea sosirii.

Clienții care doresc să comande taxi de la o anumită companie, au la dispoziție terminale touch screen, indiferent de tariful practicat. După efectuarea unei comenzi, clientul este rugat să păstreze bonul emis inclusiv după ieșirea din taxi pentru ulterioare reclamații sau sugestii.

Acostarea clienților, atât de către taximetriști, cât și de către interpuși, este sancționată de legea taximetriei (Legea 38/2003). Aplicarea sancțiunilor, în perimetrul aeroportului, se face de către Serviciul de Poliţie Transporturi Aeriene Henri Coandă.

Pasagerii care doresc să facă o sesizare cu privire la taxiurile din Aeroport pot să sune la Poliția Locală a Municipiului București (tel: 021 9752) sau la Serviciul de Poliţie Transporturi Aeriene Henri Coandă (tel: 021 201 3242).

Durata și costul cu ride-sharing

Ride-sharing este o opțiune populară pentru călătorii care doresc o opțiune de transport mai privată și personalizată. Există mai multe platforme de ride-sharing disponibile în București, cum ar fi Uber și Bolt, care oferă opțiuni de transport către Aeroportul Otopeni.

Costul de călătorie depinde de distanța parcursă și de ora din zi, dar, cu siguranță, ride-sharing este o opțiune mai scumpă decât autobuzul sau trenul. Pe site-ul Uber se specifică, însă, că se percepe o taxă suplimentară de 3 lei pentru cursele efectuate de pe Aeroportul Otopeni ca urmare a acordului semnat de Uber și Aeroportul Internațional Henri Coandă (OTP).

Durata de călătorie cu ride-sharing depinde de trafic și poate varia între 25 și 45 de minute, în funcție de condițiile de trafic și de punctul de plecare.

Punctul de preluare a clienților care iau mașini prin aplicațiile de ride-sharing din aeroport spre București este de obicei în afara zonei de parcare a terminalului de la etajul unu, dar trebuie totuși urmărită aplicația, pentru că punctele de preluare se pot modifica.

În cât timp ai putea ajunge cu metroul

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat la finalul lunii februarie că a fost desemnat câștigătorul contractului pentru construcția unui nou sector al liniei de metrou M6 care va asigura legătura cu Aeroportul Internațional Henri Coandă. Potrivit mesajului postat de ministru pe pagina sa de Facebook, Magistrala 6 de Metrou va face legătura între stația de metrou 1 Mai, existentă deja, și Aeroportul Otopeni.

Odată finalizată magistrala va avea o lungime de 14,2 km și 12 stații de metrou. Având în vedere că viteza comercială medie a trenurilor CAF este de 40 km/h, potrivit site-ului oficial al Metrorex, odată dată în funcţiune noua linie de metrou, călătorii vor putea ajunge din zona 1 Mai până la Aeroport în 21 de minute.

Citește și...
Plajele de pe litoral, pline de familii cu copii, în vacanța de 1 iunie și Rusalii. Care sunt cele mai aglomerate stațiuni
Plajele de pe litoral, pline de familii cu copii, în vacanța de 1 iunie și Rusalii. Care sunt cele mai aglomerate stațiuni

Românii s-au împărțit între munte și litoral. Marea este calduță, iar soarele a fost generos cu zecile de mii de oameni fericiți că pot să stea pe plajă.

Turiștii care ajung pe litoral au de înfruntat prețuri piperate, zgomot și praf. Ce prețuri au șezlongurile în Mamaia
Turiștii care ajung pe litoral au de înfruntat prețuri piperate, zgomot și praf. Ce prețuri au șezlongurile în Mamaia

Odată ajunși pe litoral turiștii au de înfruntat prețuri piperate, zgomot și praf. În multe zone sunt lucrări de amenajare și construcții, iar restaurantele, barurile și terasele nu au angajat, deocamdată, personal ca în vârf de sezon.

70.000 de români își vor petrece vacanța de Rusalii pe litoral. Care sunt cele mai căutate stațiuni și cât costă un sejur
70.000 de români își vor petrece vacanța de Rusalii pe litoral. Care sunt cele mai căutate stațiuni și cât costă un sejur

Pe litoral vacanța începe cu plaje pregătite, soare generos și prețuri piperate. Primii turiști au sosit deja și au dat peste lucrări de construcții în anumite zone.  

Recomandări
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, care și-a exprimat dorința de a deveni următorul secretar general al NATO, nu vede Ucraina aderând în scurt timp la Alianță.

Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet
Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet

Suntem martorii unui moment istoric. Regele Charles al III-lea, cel mai iubit dintre ambasadorii noștri și, în același timp, primul monarh britanic care ne vizitează țara, s-a întors în locurile sale dragi.  

Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC.
Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC. "Nu tu ești șefa aici! Nu suntem egali!". Ce l-a deranjat

În primul interviu acordat unui post de televiziune de când se află în arest la domiciliu, controversatul Andrew Tate a avut ocazia să își apăre reputația și chiar a negat, pe un ton agresiv, că ar fi întreținut o cultură a misoginismului.