Machetele interactive 3D ale obiectivelor turistice din România vor putea fi explorate virtual
Replici digitale ale muzeelor, palatelor și caselor memoriale din România vor putea fi explorate amănunțit prin "pași" virtuali, făcuți din fața calculatorului sau chiar a telefonului mobil.
Machetele interactive 3D ale obiectivelor turistice, pentru început doar cele din Moldova, reprezintă inițiativa unor tineri, care vor să le ducă și pe Google Maps.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Machetele virtuale au fost făcute cu ajutorul unui aparat cu senzori în infraroşu, care a scanat tridimensional încăperile din sute de puncte care reproduc paşii pe care ar putea să îi facă un vizitator. Această replică a Palatului "Alexandru Ioan Cuza" de la Iaşi poate fi explorată în întregime.
Tururile virtuale vor fi încărcate pe o astfel de platformă interactivă, însă vor fi apărea şi pe Google maps, Google Earth şi Streetview în varianta mai simplă, pentru turiştii aflaţi în căutarea de obiective.
Cosmin Murăraşu tehnician scanare 3D: "Ce facem prima dată când dorim să vizităm o locaţie? Căutam pe Google, să vedem cât ne ia să ajungem acolo. Automat în colţul din stânga jos vom avea o pictogramă cu turul virtual".
Iniţiativa a venit de la mai mulţi tineri care au adunat zeci de mii de vizitatori anul trecut, după ce au realizat macheta virtuală a unui singur muzeu. Au primit apoi finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru a continua proiectul la nivel naţional. Timp de 3 săptămâni, tinerii au digitalizat în total 28 de muzee din regiunea Moldovei.
Ionuț Teodoroiu, editor vizual: "Am reuşit să facem chiar şi 3 muzee pe zi ceea ce pentru noi a fost extraordinar".
Reprezentanţii instituţiilor culturale sunt încântaţi de idee şi se aşteaptă la mulţi vizitatori virtuali din rândul celor tineri.
Simona Hărmănescu, coordonator muzeu: "Te stârneşte să vrei să descoperi ceea ce este înlăuntrul casei. Cel mai util ar fi pentru cei tineri".
Platforma va fi lansată pe 1 decembrie, când vor putea fi vizitate muzeele, palatele şi casele memoriale din Moldova. În perioada următoare vor fi adăugate treptat obiectivele din toată ţara.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, destinatii turistice, obiective turistice,
Dată publicare:
06-10-2021 08:11