Locurile unde va puteti incalzi la o soba cu lut sau sa dormiti intr-o casa cu podea de sticla. Cat costa cazarea de Paste
Sarbatoarea de Florii si Pastele ii vor prinde in mijlocul naturii pe multi romani, care si-a facut rezervari la fermele traditionale.
Vor sa stea in aer liber, printre fazani, caprioare sau ponei, sa se plimbe cu caruta, ori sa doarma intr-o casuta din copac. Iar pe masa gasesc doar mancare bio, cu produse din curtea bunicii.
La 20 de kilometri de Bucuresti, in Ulmi, judetul Giurgiu, gasim ferma "Cocosul Rosu", pe care Liviu Roj a inceput sa o amenajeze din 2010. Astazi, are sute de animale si ii primeste cu drag pe turisti.
Liviu Roj: ''Avem rezervat pentru Pasti tot. Vin cu copii pentru ca avem iezi cu care se joaca. Avem ponei. Ii plimbam cu caruta. Ii ducem la camp. Ii punem sa planteze, ii punem sa faca paine, sa mulga capre, vaci. Avem cateva vaci, 20, gaini, rate curcani si asa mai departe".
Reporter: "Cate oi?"
Liviu Roj: "400. Avem comezi facute. Au incredere in noi. Stiu ca vor veni cei de la abator si ii au gata taiati pe marti."
Dupa o zi la camp, oaspetii se odihnesc intr-o casuta traditionala.
Cei care aleg sa-si petreaca sarbatorile de Florii sau de Paste in casa bunicilor sau mai degraba in casa strabunicilor, sa se incalzeasca la aceasta soba de lut si sa doarma pe paturi si in asternuturi de paie, aleg aceasta casuta traditionala. O noapte de cazare costa 120 de lei.
Cat despre meniul de sarbatoare, toata mancarea este facuta in casa, ne spune bucatareasa.
Bucatareasa: 'In primul rand pasca, cozonacu, drob, stufat, ciorba de perisoare. tot ce pregatim aici e facut 100% natural, de la vacutele noastre, de la pasarile noastre. pentru sarbatorile de Pasti vom face aproximativ 500 de cozonaci".
Un alt loc fermecator gasim in Tohani, judetul Prahova, la ferma Dacilor, ascunsa intre podgoriile Dealu mare. Gazdele au amenajat in copac o casuta cu podea din sticla. Cine nu vrea sa doarma la inaltime este poftit intr-o casuta traditionala, inconjurata de fazani si pauni, salcami si flori.
Adriana: "Avem si peisajul cu vedere spre deal, o sa avem caprioare, fazani, o sa vedeti daca e liniste dimineata si iepuri. Ai ocazia sa privesti mobilierul, e facut la noi de baieti, manual tot, pe barne de lemn. Peretii sunt modelati cu mainile sunt mai groase''.
Mancarea e facuta dupa retete traditionale.
Bucatareasa: "Bors de ied, stufat de ied, avem o supa de prepelita, friptura la cuptor. Traditia noastra e tuciul care rezista la foc de lemne si in cuptor si aici la fel tuciul care face supa. Da si savoare si alt gust decat oala de inox. E mult mai gustos".
Turistii viziteaza cramele din apropiere si fac plimbari lungi in natura.
Caludia Romana Ristea: ''Vineri, am fost la cules de leurda.''
O noapte de cazare si trei mese costa 350 de lei de persoana.