Ce invata elevii romani despre Paste la orele de Religie. Profesor: "Oul reprezinta mormantul lui Iisus"

Dată publicare: 07-04-2017 19:00
Dată actualizare: 10-04-2017 07:12


"Orice om ar trebui sa se spovedeasca incepand cu varsta de 7 ani, cand devine constient de faptele lui" sau "oul de Paste reprezinta mormantul lui Iisus" - aceasta sunt doar cateva lucruri discutate la orele de religie, in scoli.

Mai avem putin pana la Paste, iar elevii afla in aceasta perioada care sunt semnificatiile traditiilor legate de aceasta mare sarbatoare, dar si cum se pot pregati sufleteste pentru Inviere. Conform legii, scolarii participa doar prin cerere scrisa la aceste ore.

Suntem la ora de religie la clasa a 5-a, in Scoala 77 din Capitala. Nu exista manuale de religie, astfel ca discutia se poarta liber.

Profesor: "Pregatirea aceasta sufleteasca presupune si postire. Postul din partea noastra este o dovada a?"
Elev: "A ne tine in frau anumite pofta de a manca"
Profesor: "Da, cu alte cuvinte este o dovada a dragostei noastre fata de Dumnezeu."

Copiii afla cum se pot pregati pentru sarbatoarea Pastelui, dar si care sunt semnificatiile traditiilor, cum ar fi vopsitul si ciocnirea oualor.

Profesor: "Cand oul nostru se sparge apare asa o urma de regret in noi, dar nu ar trebui sa se intample asa pentru ca oul care se sparge simbolizeaza mormantul deschis."

Mai greu de explicat este de unde vine iepurasul de Paste.

Profesor: "Iepurasul nu are un simbol anume legat de sarbatoarea Pastelui. El poate fi asociat primaverii. Animalul sau animalutul care are legatura directa cu Pastele este, de fapt, mielul"

Reporter: "De unde ai auzit prima data de legenda asta cu iepurasul?"
Elev: "Cand eram mai mic, am vazut prima data un cos cu dulciuri la usa"

Reporter: "Ce ai inteles tu de la ora de religie ca inseamna Pastele?"

Eleva: "Pastele inseamna ca ne bucuram toti ca Hristos a inviat si sarbatorim asta"

Dragos Ionita, profesor de religie: "De Paste ar fi important sa retina ca este sarbatoarea prin care Dumnezeu dovedeste ca iubeste lumea mai presus de orice"

Ajungem apoi la clasa a 11-a, la Colegiul National "Mihai Viteazul". Aici, profesoara are in fata elevi de top ai Capitalei si este o adevarata provocare sa le starneasca interesul pentru discutia despre Paste.

Profesoara: "Cum ne pregatim spiritual?"
Elev: "Ne spovedim si ne imparatsim".

Profesoara: "Asta e. Ne spovedim. Spovedania este esentiala, independenta de alte conditii"

La finalul, elevii sunt rugati sa scrie pe hartie un cuvant prin care sa descrie aceasta ora.

Sorina Ciuca, profesoara de religie: "Credinta este, le-am spus si elevilor, un sentiment, nu poti sa obligi pe cineva sa te iubeasca, nu poti sa obligi pe cineva nici sa creada"

Cei mai multi au scris ca ora a fost "forta", "interesanta" sau "placuta". Iar un elev a considerat-o "inutila". Incepand cu 14 aprilie, scolarii se vor bucura de o vacanta de doua saptamani.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO