Locul din Romania unde poti sa iti invingi definitiv frica de a zbura cu avionul. O sedinta costa 30 de euro
Suntem in perioada concediilor si tot mai multe persoane aleg sa mearga in vacanta cu avionul. Desi unii au o adevarata fobie fata de zbor, nu pot renunta, de dragul destinatiilor de vis, la aceasta experienta.
Pentru a-si invinge teama, unii apeleaza din vreme la simulatoare performante si, cu ajutorul psihologilor, invata sa nu mai intre in panica atunci cand avionul se desprinde de sol sau intampina turbulente in timpul zborului.
La Institutul de Psihologie din Cluj-Napoca functioneaza de sase ani un simulator virtual prin care pacientii isi pot invinge teama de zbor. Cu ajutorul unor ochelari 3D, oamenii pot "intra" intr-un avion pentru a trai experienta decolarii si a turbulentelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Statisticile arata ca 40% din populatia adulta este reticenta atunci cand trebuie sa calatoreasca pe calea aerului. Roxana se teme de zbor de cand era mica. Si special a ales sa isi faca doctoratul pe aceasta tema.
Roxana Cardos, pacienta: "In acele momente imi bate inima foarte tare, imi transpira palmele si pot doar sa ma gandesc ca sigur se va prabusi. Am invatat sa imi distrag atentia, sa respir intr-un anumit mod sa ma calmez si sunt un pic mai motivata sa zbor cu avionul."
Ca sa scapi de fobie, cel mai bine e s-o infrunti, spun psihologii:
Silviu Matu, lector universitar psihologie Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj: "Sfatul, in general, este sa se expuna intr-o maniera repetata, sa se confrunte cu situatia respectiva. Sa nu fuga, sa incerce sa se expuna si teama in timp se va diminua. Intre 7-10 sedinte ar putea sa conduca la o ameliorare semnificativa."
Tot la Cluj, in premiera pentru tara noastra, exista si un simulator performant, identic cu un cockpitul dintr-un Airbus.
Ovidiu Damian, psiholog: "Le-ar fi mult mai usor daca ar fi prezenti in cabina pilotilor, daca ar vedea ce fac concret ei acolo, le-ar da o siguranta in momentul in care ar intelege cum se intampla lucrurile, insa din motive de securitate acest lucru nu este posibil. Insa aici cand intram in simulator vedem 1 la 1 ce se intampla."
Valentin Mihailescu, pilot: "Toate avioanele sunt certificate sa reziste la conditii de turbulente severe, nu doar usoare sau medii care sunt cel mai frecvent intalnite."
In medie, o sedinta de jumatate de ora in simulator costa 30 de euro.