Un avion MIG 21 Lancer s-a prabusit in Constanta. Pilotul nu isi simte picioarele, iar marti va fi operat

×
Codul embed a fost copiat

Un avion MIG 21 Lancer s-a prabusit luni dimineata, in judetul Constanta, in apropierea Aeroportului Mihail Kogalniceanu. Pilotul a reusit totusi sa se catapulteze.

SUMARUL EVENIMENTELOR
♦La bordul avionului se afla doar pilotul, care a reusit sa se catapulteze.
♦ Politia a deschis dosar penal
♦ Pilotul nu isi simte picioarele si va fi operat
♦Avionul decolase de pe aeroportul Mihail Kogalniceanu cu putin timp inainte de prabusire
♦Potrivit unui comunicat MApN, pilotul este locotenent-comandorul Adrian Stancu.
♦Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstantele accidentului vor fi investigate de o comisie numita de seful Statului Major al Fortelor Aeriene

Ministrul Apararii l-a vizitat pe pilotul ranit

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE 19:21 Pilotul Adrian Stancu, ranit in urma prabusirii unui avion Mig 21 Lancer la Constanta, nu isi poate misca picioarele, riscul de paralizie fiind foarte mare, si va fi supus marti unei interventii chirurgicale la coloana

El a fost adus la ora 16.45 la Unitatea Primire Urgente de la Spitalul Militar Central din Capitala, fiind evaluat de o echipa pluridisciplinara si facandu-i-se o tomografie computerizata.

Conform medicilor, are leziuni de coloana, inclusiv "tasare de corp vertebral L1", cu deplasare de fragmente osoase, ceea ce face sa nu-si poata misca picioarele, iar riscul de paralizie este destul de mare in astfel de situatii.

Citește și
Avion prabusit Myanmar
Armata din Myanmar a gasit epava avionului disparut de pe radare si cadavre. Aeronava s-a prabusit in conditii meteo bune
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Pilotul mai are o contuzie toracica minora, o contuzie craniana minora si o fractura de calcaneu.

Adrian Stancu va fi internat la Sectia de neurochirurgie si pana marti dimineata se va afla la Terapie Intensiva pentru a fi stabilizat, urmand ca la ora 11.00 sa inceapa operatia la coloana.

UPDATE 18:50 Ministrul Apararii, Gabriel Beniamin Les, s-a intalnit cu pilotul ranit in urma prabusirii unui avion MiG 21 Lancer, in zona bazei aeriene de la Mihail Kogalniceanu, in momentul in care militarul era urcat intr-un avion pentru a fi adus la un spital din Bucuresti. Ministrul a spus ca incidentul este unul regretabil.

Ministrul a sosit la baza aeriana de la Mihail Kogalniceanu si a vorbit cu pilotul in momentul in care acesta a fost adus cu ambulanta de la Spitalul Judetean Constanta pentru a fi transferat cu un avion la Spitalul Militar din Bucuresti. Gabriel Beniamin Les a spus ca pilotul este in stare stabila, este constient si se pare ca va fi recuperat fara probleme. El a mai afirmat ca incidentul aviatic este unul regretabil.

De asemenea, militarii americani de la Mihail Kogalniceanu au intervenit cu cateva utilaje la locul unde s-a prabusit avionul MiG 21 LanceR, ajutand autoritatile sa recupereze bucatile din aeronava.

UPDATE 17:55 Parchetul Militar a deschis un dosar penal in urma prabusirii unui avion MiG 21 LanceR in judetul Constanta, pilotul reusind sa se catapulteze.

”La Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-a constituit un dosar penal privind accidentul aviatic produs in cursul zilei de luni in apropierea localitatii Constanta. Evenimentul s-a produs in cursul procesului de aterizare si a avut ca urmare catapultarea pilotului si distrugerea aeronavei MIG 21 Lancer”, se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de informare si relatii publice din cadrul Parchetului instantei supreme.

La locul incidentului se afla un procuror militar pentru cercetarea la fata locului.

UPDATE ora 12.20 Intr-un comunicat de presa, MAPN precizeaza ca pilotul implicat in acest incident este locotenent-comandorul Adrian Stancu.

"Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronava MiG 21 LanceR a Fortelor Aeriene Romane, s-a catapultat astazi, 12 iunie, in jurul orei 11.15, in apropiere de aeroportul Mihail Kogalniceanu, in zona localitatii Nazarcea, judetul Constanta, in timpul executarii manevrelor de aterizare.

Pilotul este constient si se afla in stare stabila. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fata locului si a fost transportat pe cale aeriana la Spitalul Judetean Constanta.

Aeronava, care se afla in dotarea Bazei 86 Aeriana ”Locotenent aviator Gheorghe Mociornita” din Fetesti, decolase in jurul orei 10.00 de pe baza aeriana din Mihail Kogalniceanu pentru a executa o misiune de antrenament in cadrul exercitiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfasoara impreuna cu fortele aeriene bulgare.

Dupa executarea misiunii, la intoarcerea catre Mihail Kogalniceanu, pe timpul executarii manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defectiune majora la motor, cu deteriorarea parametrilor de functionare ai acestuia.

Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prabusindu-se in zona mentionata, in afara ariilor locuite.
Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstantele accidentului vor fi investigate de o comisie numita de seful Statului Major al Fortelor Aeriene."
- se arata in comunicatul de presa al MAPN.

UPDATE ora 12.15 Pilotul a fost recuperat de catre echipele de salvare, fiind preluat de un elicopter SMURD pentru a fi transportat la spital, a declarat pentru News.ro prefectul de Constanta, Adrian Nicolae. El a precizat ca pilotul este in stare buna.

Prefectul Adrian Nicolaescu a declarat ca pilotul a fost recuperat de catre echipele de salvare si urcat in elicopterul SMURD, aflandu-se in drum spre Spitalul Judetean Constanta.

Potrivit primelor informatii, acesta este constient si ar fi suferit un traumatism de coloana lombara. El va fi supus investigatiilor medicale la unitatea spitaliceasca, a mai spus sursa citata.

Un avion MIG 21 Lancer apartinand Fortelor Armate Aeriene s-a prabusit, luni, in judetul Constanta, in apropierea Aeroportului Mihail Kogalniceanu. La bordul avionului se afla doar pilotul, care s-a catapultat, potrivit primelor informatii.

Primele informatii furnizate de autoritati arata ca pilotul ar fi reusit sa se catapulteze, iar conform reprezentantilor aeroportului o ambulanta a ajuns la fata locului pentru a-l prelua pe pilot, interventia de salvare fiind in curs.

Surse medicale afirma ca pilotul s-ar afla in stare de inconstienta.

Potrivit prefectului de Constanta Adrian Nicolaescu, la fata locului s-au deplasat echipaje din cadrul ISU Dobrogea, Serviciului Judetean de Ambulanta, dar si din partea Aeroportului Mihail Kogalniceanu.

Aparatul de zbor prabusit, MIG 21 Lancer, apartine Fortelor Armate Aeriene si se afla intr-o misiune de antrenament.

Potrivit primelor informatii furnizate de reprezentantii aeroportului, avionul militar s-a prabusit la aproximativ 8 kilometri distanta de pista de sud a Aeroportului Mihail Kogalniceanu. De altfel, avionul decolase de pe acest aeroport cu putin timp inainte de prabusire.

"Am vazut o explozie ceva mai luminoasa in aer si dupa aia avionul a intrat in picaj, direct in bot s-a dus”, povesteste un martor, “Ardea in flacari avionul. Doua rachete - dupa aia am aflat ca erau rachete scoala - infipte in pamant"

Pilotul, Adrian Stancu, a fost ejectat din habitaclu. La el a ajuns primul Calin, un fermier din zona. L-a gasit prins in chingile parasutei. "A inceput sa se planga ca il dor picioarele, dupa aia ca il furnica si ca nu mai simte nimic." .

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Elicopter al armatei bulgare, prabusit in Marea Neagra. O persoana a murit si alte doua au fost ranite
Elicopter al armatei bulgare, prabusit in Marea Neagra. O persoana a murit si alte doua au fost ranite

Un elicopter militar bulgar s-a prabusit in Marea Neagra vineri in timpul unor exercitii. O persoana a murit si alte doua au fost ranite, relateaza euronews, citand autoritatile bulgare.

Armata din Myanmar a gasit epava avionului disparut de pe radare si cadavre. Aeronava s-a prabusit in conditii meteo bune
Armata din Myanmar a gasit epava avionului disparut de pe radare si cadavre. Aeronava s-a prabusit in conditii meteo bune

Armata din Myanmar a anuntat ca a gasit epava avionului care a disparut miercuri de pe radare, cu 122 de oameni la bord, relateaza BBC News.

Racheta lansata de Coreea de Nord a ajuns la o altitudine de 560 de kilometri. Unde s-a prabusit
Racheta lansata de Coreea de Nord a ajuns la o altitudine de 560 de kilometri. Unde s-a prabusit

Un oficial militar sud-coreean a anuntat duminica dupa-amiaza ca racheta lansata de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maxima de 560 de kilometri, inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva a Japoniei, transmite Reuters.

Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit pe o autostrada din SUA. Pilotul a supravietuit miraculos
Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit pe o autostrada din SUA. Pilotul a supravietuit miraculos

Clipe de groaza pentru soferii aflati pe o autostrada in statul Washington

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.