Locul din Romania unde baietii PRIMESC martisoare de la fete. Obiceiul ar putea fi inscris in lista patrimoniului UNESCO
In ajun de Martisor, coconii din Maramures au confectionat simboluri ale primaverii , la fel cum faceau strabunii lor in urma cu sute de ani. Martisoarele din lana, vopsite cu flori de camp sunt prinse apoi in piept ori pe clopurile flacailor
In zona Maramuresului Istoric doar fetele daruiesc martisoare baietilor, pe care imediat dupa ce infloresc malinii, le leaga de ramura unui copac tanar, ca sa le mearga bine tot anul.
"Vom face exact cum faceam demult pe o bucatica de dranita taiata sub forma de patrat invartim sirele cu mana stanga de capat sa nu plece de pe dranita. Invartim de doua ori si zic da-i Doamne sanatate fetitei mele. Si invart iar si zic da-i glas frumos ca la pasarile cerului”, spune o femeie din sat.
In fiecare an, in ultima zi din luna februarie, coconii din Budesti, Maramures, se aduna alaturi de invatatii satului la o casa traditionala din lemn si confectioneaza martisoare din lana. Traditia se respecta de sute de ani, iar cei mici sunt initiati de bunici.
Gabriela, o fata din sat, povesteste: "Azi am invatat sa fac martisoare traditionale de la noi din Maramures. Am invatat de la bunica si mai apoi la scoala. o sa le pun in clopul unui baiat si la fratele meu sa invete bine si sa aiba noroc si sanatate."
Maria Marinca, profesor: "Pentru a pastra traditia confectionarii martisorului ne adunam si confectionam martisoare pe care le purtam incepand cu 1 martie pana cand infloresc malinii si atunci le legam de o crenguta cu un gand bun."
Snurul impletit al martisorului este prins fie in piept ori legat la mana si purtat pana la finalul lunii martie, mai apoi coconii il leaga de ramura unui pom tanar.
Maria Floare, localnica: "La noi la Budesti se confectioneaza martisoare in tot anul si se pune pe pieptar si la prunci pe clopuri sa invete si sa fie cuminti, numai din lana de oaie se face, traditional."
Martisoarele ar putea fi inscrise pe lista UNESCO a patrimoniului imaterial al umanitatii, de catre trei tari: Romania, Serbia si Bulgaria.
Sursa: Pro TV
Etichete: maramures, traditie, obiceiuri, 1 martie, martisor, unesco, clop,
Dată publicare:
01-03-2017 13:08