Reteta celui mai bun gulas din Maramures. Mirosea atat de bine incat a ademenit la ospat un grup de motociclisti
In Ocna Sugatag, Maramures, zece bucatari priceputi s-au intrecut in pregatirea celui mai gustos gulas.
Ceaune pline cu bucati savuroase de carne de vanat, carnati si fasole de anul acesta au dat in clocot sub privirile martorilor care mai aveau putin si lesinau de pofta.
Ca sa intelegeti cat de bine mirosea in zona, niste motociclisti aflati in trecere, s-au abatut de la drum si s-au oprit pentru un ospat.
De bucurie ca au nimerit la masa, mai excat la a 9-a editie a Festivalului Gulasului din Ocna Sugatag, motociclistii au facut o parada ad-hoc.
Cativa metri mai incolo, aflam si sufletul acestei adunari: bucatarii cu experienta pregatesc "cel mai cel" gulas.
Vasile e vanator si mizeaza pe carnea de mistret. E convins ca si cu reteta, nu numai cu povestile sale o sa-i dea pe spate pe cei care inghit in sec.
Vasile Catuna, vanator si bucatar: "Palaria asta spune multe, aici e secretul gustului. Am participat in fiecare an si mereu am fost la inaltime. Mistret ca asta avem in zona."
Si Anuta Nemes stie niste trucuri. "Avem o soba speciala unde gulasul se fierbe mai incet, ca tare nu iese bun. Carne de porc, de vita, foarte multe legume proaspete, ceapa, gogosari, ardei, morcovi, toate adunate laolata formeaza gulasul."
Cateva ceaune mai departe, un alt bucatar si de data asta un gulas cu influente... asiatice.
Renumiti pentru traditia culinara din zona, maramuresenii au in aceasta perioada o seama de festivaluri si de targuri de toamna. Asa ca daca aveti drum prin zona, localnicii va sfatuiesc sa nu ii ocoliti dar mai ales sa mergeti pe nemancate.