Locul din România care atrage turiștii cu peisajul ca de pe Lună. Există, însă, o problemă majoră

Dată publicare: 18-08-2018 09:35
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Poftiţi de vedeţi minunile României, dar asta dacă găsiţi drumul şi dacă nu intenţionaţi să staţi mai mult de câteva ore. Mii de turişti se îndreaptă în această perioadă şi spre zona Buzăului, să vadă vulcanii noroioşi, unde găsesc un peisaj selenar unic.

Ca să ajungă însă la destinaţie, circulă pe şosele pline de gropi şi nu găsesc indicatoare, iar la destinaţie descoperă că, oricât de mult le-ar plăcea să mai rămână, nu prea există locuri de cazare.

La aproximativ două ore distanţă de Bucureşti, printre dealurile semețe ale Buzăului, se întinde un peisaj care seamănă mai degrabă cu cel de pe Lună. Vulcanii noroioşi atrag o mulţime de turiști, curioşi să vadă acest relief unic. Ca să ajungă însă la destinaţie, vizitatorii trec printr-o adevărată aventură.

"Drumul până aici nu mi-a plăcut, pentru că nu era semnalizat absolut deloc. Cam cu 14 km înainte să ajungem la vulcanii noroioşi de abia atunci am găsit primul indicator", spune un turist.

În fața rezervaţiei există loc de parcare doar cu plată, iar singura posibilitate de cazare este la câţiva kilometri distanţă.

Dumitru Roşu, preşedinte Asociaţia ”Vulcanii Noroioşi”: "Majoritatea se plâng de drum. Terenul e fugitiv şi, fiind fugitiv, şoseaua alunecă. Parcări sunt, foişoare ,dacă vor să-şi mănânce din traista lor."

Nu toţi turiştii sunt însă încântaţi de ideea de a veni cu pachețel de acasă.

"Intenţionam să stau vreo 2,3 zile, dar, la ce am văzut, nu prea mă trage inima să mai rămân încă o noapte aici", spune un turist.

În plus, în apropiere sunt doar 5 toalete ecologice, mult prea puţine pentru sutele de turişti care vin zilnic în rezervaţia naturală.

Aurel Boboc, administrator complex turistic: "Problema e că nu avem pus la punct sistemul informaţional şi nici nu sunt prea mult promovate de la consiliul judeţean."

Contactat telefonic de reporterii Pro Tv, Emanoil Neagu, preşedintele consiliului judeţean Buzău, susţine că drumul va fi reparat în curând, iar în ceea ce priveşte indicatoarele, momentan, se încearcă organizarrea unei licitaţii.

În anul 1924, zona Vulcanilor Noroioşi a fost declarată rezervaţie naturală mixtă - geologică şi botanică. Suprafaţa protejată acoperă 60 de hectare şi este inclusă în situl Natura 2000.


VIDEO PROTVPLUS.RO