Cetatea Câlnicului din Transilvania atrage tot mai mulți turiști, veniți din toată lumea

Dată publicare: 18-08-2018 08:44
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Cetățile săsești din Transilvania atrag tot mai mulți turiști din toată lumea, dornici să le descopere istoria. 

Cu zidurile groase, ferestre înguste, turnuri de apărare, curți întinse, pline de flori, și obiecte vechi de sute de ani, construcțiile impozante fascinează.

Cetatea Câlnicului sau micuța cetate a Greavilor reprezintă pentru mulți o adevărată întoarcere în timp.

La 23 km de Sebeș, la Gârbova se înalță mândra Cetatea Greavilor, construită în secolul al 13-lea.

Locul este unul cu poveste. Obiectele de sute de ani care spun povestea sașilor din Gârbova de Sebeş au fost păstrate până astăzi.

"Asta este o almăraie, aici se păstrau lucrurile la loc racaros era făcut la locul răcoros, un fel de frigider din ziua de astăzi."

Pentru sașii care au copilărit aici, cetatea are o însemnătate aparte. "Îmi amintesc din copilărie că, în toată duminica, la doi se trăgea clopotul și noi copiii asteaptam la poartă să putem intră până în turn sus."

Localnic: "E o atracție turistică, mai ales că în ultimul timp s-a renovat. E un lucru vechi și îl păstrăm pentru noi și pentru turiștii noștri."

Pe dealul din apropierea satului, dincolo de Porțile de Fier, se află ruinele unei bazilici, construite în urmă cu 700 de ani și distruse de un incendiu.

O altă construcție impunătoare - tot din secolul al 13-lea - este cetatea Câlnicului.

Codruța Davidas, custode cetate: "În anul 1430, ultimii descencenți ai nobilului se mută în alt sat la Vingard și vând cetatea sătenilor, în cetate sătenii se retrăgeau doar pe perioada când erau atacați în anul 1999 cetatea devine monument UNESCO."

Turist: "Sunt din Polonia și am venit să vizitez Transilvania, pentru că vreau să văd castelele de aici."

Fortăreața a fost pusă în valoare după ce o asociație din Cluj Napoca a concesionat-o pe 49 de ani. Acum fortificația atrage zeci de mii de turiști din toată lumea.

Biletul de intrare costă 5 lei, pentru copii și 10 lei pentru adulți. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO