Locul de poveste din România izolat de drumuri pline de gropi. Ce găsiți în zonă
Ţara Moţilor, un loc de poveste cu peisaje spectaculoase, peşteri săpate în stânci şi dealuri pline de flori, rămâne o destinaţie greu de atins.
Drumurile care fac legătura cu restul ţării le dau mari bătăi de cap celor care doresc să viziteze această zonă. Pline de gropi, şoselele fac accesul dificil pe anumite porţiuni, iar mulţi îşi încep vacanţa la service.
După un drum lung, plin de hârtoape şi fără prea multe refugii unde să poată opri, turiştii ajung în paradisul Apusenilor.
Prima oprire: Gheţarul de Scărişoara, locul perfect în zilele toride de vară.
Pentru a simţi răcoarea din adâncul pământului curioşii au coborât 280 de trepte.
La câţiva kilometri de centrul comunei Gârda de Sus a fost amenajată o altă peşteră spectaculoasă, Poarta lui Ionele.
Cristian Ciubotarescu, speolog: „În zona gheţarului de la Scărişoara mai sunt două peşteri amenjate turistic, peştera Poarta lui Ionele şi Peştera Gheţarul Vârtop."
Însă accesul în acest colţ de rai este încă extrem de dificil. Pe unele porţiuni se lucrează la asfaltarea drumului naţional care face legătura cu Tara Moţilor.
Dacă, în ciuda acestor neajunsuri, reuşiţi să ajungeţi în Apseni, răsfăţaţi-vă după un drum lung şi anevoios cu plăcintele moţeşti pregătite de femeile locului.
De când numărul turiştilor a crescut, localnicii şi-au deschis pensiuni sau vând bunătăţi pregătite din fructe de pădure.
Preţul de intare la Gheţarul de la Scărişoara, dar şi în celelalte peşteri este de 13 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii. Faţă de anii trecuţi, numărul vizitatorilor depăşeşte 90.000, iar vârful de sezon se înregistează în lunile de vară.