Țara din Europa pe care nu te-ai fi gândit să o vizitezi. Turiștii care ajung aici sunt plăcut impresionați de ceea ce găsesc

kosovo
Shutterstock

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia la 17 februarie 2008, iar din acea zi, 98 de țări membre ale ONU le-au recunoscut statutul de stat independent.

 Kosovo are o suprafață de 10.887 de kilometri pătrați și o populație de aproape 1,9 milioane de locuitori. De asemenea are două limbi oficiale: albaneză și sârbă.

În fiecare an, mii de vizitatori călătoresc în Kosovo, iar în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a numărului de turiști.

Dacă te gândești la o vacanță în Kosovo, iată care sunt principalele locuri de vizitat și ce nu trebuie să ratezi în cea mai nouă țară europeană.

Kosovo - Cele mai frumoase locuri de vizitat 

Situat în Balcani, Kosovo are granițe cu Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Albania. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Pristina.

Citește și
magnolie
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea la finalul lunii aprilie

Pristina găzduiește unele dintre cele mai turistice locuri din Kosovo. În comparație cu alte capitale, Pristina este mică, dar bogată în destinații istorice și culturale. Rata criminalității este scăzută în capitală, și fără probleme, te poți plimba în liniște pe străzi atât noaptea, cât și ziua.

Există, însă, și locuri pe care să le vezi, situate în afara orașului. 

Bjesh ket E Nemuna

Bjeshket E Nemuna este un parc național în partea de vest a Kosovo și acoperă aproximativ 630 de kilometri pătrați. Munții magnifici și flora și fauna bogată fac din parc unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Kosovo.

De asemenea, cuvântul Bjeshket E Nemuna înseamnă 'Munții Blestemați'. Parcul oferă o mulțime de activități, cum ar fi pescuitul, drumețiile, escaladarea, plimbările cu barca și altele. Cel mai înalt vârf al țării, Gjeravica (2656 m), se află aici, deci pregătește-te pentru o priveliște fermecătoare.

kosovo

Lacul Gazivoda

O altă destinație pe care ar trebui să o vizitezi în timpul călătoriei în Kosovo este Lacul Gazivoda.

Gazivoda aparține a două țări, Serbia și Kosovo, dar cea mai mare parte (9 kilometri pătrați) se află în interiorul granițelor din Kosovo.

Datorită biodiversității și vederii hipnotizante, Lacul Gazivoda este unul dintre cele mai populare locuri din Kosovo.

În plus, Lacul Gazivoda este locul unde au fost găsite multe descoperiri arheologice. Sute de artefacte care datează din perioada medievală au fost găsite în lac. Cel mai mare lac al țării se află în Banje.

Rugova

Unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Kosovo iarna este Rugova. Rugova este cunoscută ca un exemplu al locurilor populare din Kosovo pentru schi și snowboarding.

Stațiunea a devenit faimoasă la nivel mondial, de asemenea. Conform Federației de Schi, este a 4-a cea mai bună locație pentru schi și snowboarding.

În plus, există 13 sate în zonă și poți să le explorezi. În afara așezărilor, Rugova are peșteri, lacuri, stânci, ghețari de explorat și de bucurat. Gama largă de activități disponibile face acest loc unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Kosovo.

kosovo

Muzeul din Kosovo

Cel mai bun exemplu al locurilor informative din Kosovo este Muzeul din Kosovo.

Muzeul și-a deschis porțile pentru vizitatori în 1949 și de atunci și-a extins diversitatea de artefacte.

Etnografia, arheologia și științele naturii sunt cele trei domenii principale de expertiză ale muzeului.

De asemenea, în ultimii ani, au început să adauge date despre războiul de eliberare. Dacă istoria și cultura kosovarilor te fascinează, Muzeul din Kosovo este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Kosovo.

Parcul Germia

Germia este un parc național în partea de nord a capitalei și acoperă 62 de kilometri pătrați. Parcul Germia este un exemplu de locuri excelente de vizitat în Kosovo pentru iubitorii de natură. În timpul drumețiilor prin parc, poți observa mai mult de 60 de specii de faună și 600 de tipuri de floră. De asemenea, parcul este unul dintre cele mai bune locuri din Kosovo pentru a merge cu bicicleta.

Biblioteca Națională din Pristina

În afară de gama largă de varietate de cărți, biblioteca te va fermeca și cu arhitectura sa. A fost proiectată de un arhitect croat.

Ultimele date arată că există 382.806 cărți, 281.591 reviste, 984.022 ziare și altele în bibliotecă. În 2013, colecția totală a bibliotecii a ajuns la 2 milioane. Oricine poate folosi biblioteca și oricine poate intra, dar există o regulă: dacă vrei să citești materiale vechi, trebuie să ai 18 ani.

kosovo

Prizren

Prizren este al doilea cel mai populat oraș din țară și găzduiește o mulțime de locuri din Kosovo de vizitat. Casele și moscheile proiectate tradițional sunt sursele faimei orașului.

Unele dintre aceste moschei sunt Moscheea Bajrakli, Moscheea Sinan Pasha și Moscheea Mustafa Pasha.

În afară de moschei, Fortăreața Kalaja și Biserica Noastră Doamna de Ljevis (sit UNESCO) sunt alte destinații istorice foarte vizitate.

Un alt motiv care determină oamenii să călătorească în Kosovo, Prizren, este festivalul de film Dokufest.

kosovo

Pec (Peja)

Municipiul are o suprafață de doar 602 kilometri pătrați, dar fiecare dintre acei metri este plin de istorie și activități pentru turiști. Orașul are 95 de sate, și dacă ești interesat de stilul de viață rural kosovar, le poți vizita.

În plus, există o mulțime de locuri istorice, cum ar fi Muzeul Etnologic, Turnul Zenel Beg, Mănăstirea Patriarhală din Pec, etc.

Dintre acestea, Mănăstirea Patriarhală se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Orașul este sub munți, și creează oportunități excelente pentru activități.

Peștera de marmură

Kosovo are numeroase peșteri neexplorate, dar există o peșteră spectaculoasă deschisă pentru turiști.

Peștera de marmură acoperă 56 de hectare și are o lungime de 1260 m.

Peștera aparține erei mezozoice și a apărut ca rezultat al eroziunilor tectonice.

La fel ca multe peșteri, a fost descoperită întâmplător. Ahmet Asllani (țăran) a descoperit caverna în timp ce lucra în grădină în 1996.

Bazaruri tradiționale

Unul dintre locurile de interes din Kosovo sunt bazarurile. Poți găsi astfel de piețe aproape în toate părțile din Kosovo.

Călătorii merg în astfel de piețe pentru a cumpăra costume locale, suveniruri și alte articole tradiționale.

În plus, au prețuri accesibile, motiv pentru care localnicii fac în principal cumpărături în bazaruri. În plus, nu uita să negocia. Este evident că, în toate părțile lumii, vânzătorii își doresc să vândă, dar arta negocierii este foarte prețuită.

kosovo

Este Kosovo o țară sigură?

Marcată de război și instabilitate politică, Kosovo are încă mult de parcurs pentru a-și câștiga reputația drept destinație turistică dorită. Cu toate acestea, te vei simți în siguranță și binevenit.

Singurul pericol potențial ar putea apărea doar atunci când călătorul neglijează respectul, toleranța și acceptarea diversității.

Cum ajungi în Kosovo

Cel mai simplu mod de a ajunge în Kosovo este să optezi pentru unul dintre numeroasele zboruri accesibile din punct de vedere financiar către Aeroportul Pristina.

Din București vei găsi zboruri cu escală în Istanbul sau Viena.

Kosovo are un singur aeroport internațional - Aeroportul Adem Jashari, cunoscut și sub numele de Aeroportul Internațional Pristina. Aeroportul este situat la 15 km sud-vest de orașul Pristina și oferă o multitudine de zboruri către numeroase destinații.

Unele dintre companiile aeriene care operează de la Aeroportul Pristina sunt Austrian Airlines, Edelweiss Air, Eurowings, Pegasus Airlines, SWISS, Turkish Airlines, easyJet și Wizz Air.

Pe de altă parte, poți ajunge ușor în Kosovo cu mașina, călătoria durând în jur de 10 ore. Se iese din țară prin Vama Ruse spre Bulgaria sau prin Timișoara.

Vei avea nevoie de pașaport, pentru că Kosovo nu aparține Uniunii Europeană. 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Este oficial: Se schimbă regulile la ieșirea din România. Ce se întâmplă de la 31 martie
Este oficial: Se schimbă regulile la ieșirea din România. Ce se întâmplă de la 31 martie

Guvernul a modificat regulile pentru părinții care vor ieși din țară însoțiți de copii, începând din 31 martie, când românii vor putea călători fără control la documente în spațiul Schengen aerian și maritim.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea la finalul lunii aprilie
Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Cum va fi vremea la finalul lunii aprilie

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obişnuite, în următoarele două săptămâni, în întreaga ţară, anunţă vineri meteorologii, care precizează că după aceea, timp de alte două săptămâni, temperatura medie va fi apropiată de cea specifică perioadei.

Țara din Europa cu peisaje de vis, castele superbe, stațiuni pitorești la mare și lacuri idilice, pe care nu o poți rata
Țara din Europa cu peisaje de vis, castele superbe, stațiuni pitorești la mare și lacuri idilice, pe care nu o poți rata

Considerată una dintre cele mai frumoase și spectaculoase țări din Europa, această mică națiune din centrul bătrânului continent atrage milioane de turiști și îi fasinează cu peisajele și istoria sa. 

VIDEO. Țara în care oamenii au ieșit în stradă și au cerut
VIDEO. Țara în care oamenii au ieșit în stradă și au cerut "lumină şi mâncare". Reacția președintelui

Sute de persoane din cel de-al doilea oraş ca mărime din Cuba, Santiago, au ieşit duminică pe străzi să protesteze, un eveniment rar, determinându-l pe preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel să facă apel la dialog într-o "atmosferă de linişte şi pace".

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.