Este oficial: Se schimbă regulile la ieșirea din România. Ce se întâmplă de la 31 martie
Guvernul a modificat regulile pentru părinții care vor ieși din țară însoțiți de copii, începând din 31 martie, când românii vor putea călători fără control la documente în spațiul Schengen aerian și maritim.
Astfel, potrivit Ordonanței de Guvern, părinții trebuie să aibă asupra lor un act valabil, atât pentru ei, cât și pentru copii, dar nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controalele Poliției de Frontieră.
Controlul documentelor va fi eliminat, atât la plecarea de pe aeroporturile din România, cât şi dacă veţi ateriza într-un stat membru al spaţiului Schengen.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit modificărilor adoptate de guvern, părinții care pleacă din țară împreună cu copiii nu mai sunt obligaţi să prezinte documentele pentru copii, însă trebuie să le aibă asupra lor. Au nevoie de acordul notarial al celuilalt părinte, dacă acesta nu este prezent, ori sentința judecătorească în cazul unui părinte-custode unic. De asemenea, dacă cei mici călătoresc împreună cu un alt adult, acesta trebuie să aibă acordul ambilor părinți.
Totuşi, Poliţia de Frontieră va putea face controale aleatorii, mai ales în cazul pasagerilor însoţiţi de copii.
„Ar scuti foarte mult statul la coadă”, „Foarte bine, era momentul, de atâta timp de când am aderat la UE” - spun oamenii.
Aeroportul Otopeni este pregătit pentru schimbare.
După ce stăm la o coadă, unde scanăm permisul de îmbarcare, trebuie în continuare să trecem prin controlul de securitate și al bagajelor. În mod normal, până la poarta de îmbarcare, am fi stat la rând la un ghișeu al Poliției de Frontieră pentru controlul pașapoartelor. Din 31 martie, aceste ghișee vor dispărea, dar va trebui să avem un document valabil la noi.
Valentin Iordache - purtător de cuvânt al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti: „Au fost pregătite fluxurile pentru pasagerii Schengen, pentru pasagerii non Schengen, practic odată cu ora 0 a zilei de 31 martie, zona de control de paşapoarte nu va mai funcţiona, se va trece liber pe acolo. Acest control va dispărea, dar asta nu înseamnă că putem să venim la aeroport în ultimul moment."
Se ridică şi controalele la frontierele maritime, dar nu şi pe râurile navigabile sau pe Dunăre, care sunt considerate granițe terestre. Schengen, spaţiul fără control la frontieră, include în prezent 27 de țări: 23 din Uniunea Europeană și 4 din afara acesteia: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein. România şi Bulgaria sunt singurele care vor intra doar aerian şi maritim.
Anitta Hipper, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „România şi Bulgăria au îndeplinit toate condiţiile pentru a face parte din Spaţiul Schengen încă din 2011.Comisia a şi facilitat misiuni cu experţi de confirmare, iar din decembrie anul trecut avem o decizie în unanimitate.”
Pentru a doua etapă a aderării, adică cea legată de ridicarea controalelor de documente la frontierele terestre, previziunile nu sunt optimiste. În continuare, Austria se opune ca România şi Bulgaria să intre deplin în Schengen, şi cel mai probabil nu şi va schimba poziţia până la alegerile care au loc în această ţară, în toamnă. Abia din acel moment vom putea afla dacă procesul de aderare se încheie până la finalul lui 2024 sau, se amână pentru 2025.