VIDEO. Țara în care oamenii au ieșit în stradă și au cerut "lumină şi mâncare". Reacția președintelui
Sute de persoane din cel de-al doilea oraş ca mărime din Cuba, Santiago, au ieşit duminică pe străzi să protesteze, un eveniment rar, determinându-l pe preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel să facă apel la dialog într-o "atmosferă de linişte şi pace".
Protestatarii din Santiago au ieşit în stradă scandând "lumină şi mâncare", potrivit videoclipurilor postate pe reţelele sociale, în timp ce în anumite zone se întrerupe curentul electric timp de de 18 ore sau mai mult pe zi, punând în pericol alimentele congelate şi accentuând tensiunile pe insulă.
Cuba a intrat într-o criză economică aproape fără precedent de la pandemia de COVID-19, cu penurii extinse de alimente, combustibil şi medicamente care au generat un exod record, în urma căruia peste 400.000 de persoane au migrat în Statele Unite, scrie News.ro, care citează Reuters.
Alegeri 2024
19:11
Ambasada Rusiei la Bucureşti: Departamentul de Stat al SUA nu s-a putut abţine să nu intervină în alegerile din România
18:53
Răzvan Burleanu, mesaj pentru români înainte de alegerile prezidențiale: „Viitorul României este în Europa”
18:47
Ana Birchall: „Fără a discuta de persoane, strict legal, toate cererile depuse azi la CCR sunt inadmisibile”
18:35
Nicuşor Dan: „Călin Georgescu, un biet impostor, şi-a falsificat biografia, azi spune una, mâine spune alta”
Preşedintele Diaz-Canel a confirmat protestul de la Santiago pe platforma socială X, la scurt timp după încheierea mitingului.
Protestas en el poblado del Cobre en Santiago de Cuba. #CubaEnLaCalle es lo que hay. Que no vengan a mentirte.
— El Makina Opina (@FrankElMakina) March 18, 2024
pic.twitter.com/cXZVDnlmHN
"Mai multe persoane şi-au exprimat nemulţumirea faţă de situaţia serviciului electric şi a distribuţiei de alimente", a declarat Diaz-Canel. "Dispoziţia dată autorităţilor de partid, de stat şi de guvern este de a se ocupa de plângerile poporului nostru, de a asculta, de a dialoga, de a explica numeroasele eforturi care se desfăşoară pentru a îmbunătăţi situaţia, întotdeauna într-o atmosferă de linişte şi pace", a scris preşedintele.
Se incrementan protestas Masivas en Cuba contra el miserable Regimen Socialista, la falta de Agua, Luz, comida, etc es una vez más el detonante.
Más de 14 pueblos están Protestando. La Cúpula vuelve a culpar a EE.UU y a ataques externos.
Ayer 17/03/2024 en Santiago de Cuba???? pic.twitter.com/4Jz5y77azm
— EQUALIZER3 (Eduardo G) (@egtegain) March 18, 2024
Pe de altă parte, Diaz-Canel a susţinut că "teroriştii" din Statele Unite caută să alimenteze noi revolte. "Acest context va fi exploatat de duşmanii Revoluţiei, în scopuri destabilizatoare", a avertizat Diaz-Canel la X.
Poliţia a sosit la Santiago pentru a "controla situaţia" şi pentru a "preveni violenţele", potrivit unei relatări postate pe reţelele sociale de către publicaţia de stat CubaDebate.
Más de las protestas en Santiago de Cuba ¡El pueblo pide LIBERTAD! #PeriodicoCubano #Cuba #PatriaYVida pic.twitter.com/qRmnfx9nHm
— Periódico Cubano (@periodicocubano) March 18, 2024
Nu a fost imediat clar dacă cineva a fost arestat în timpul protestului.
Beatriz Johnson, un oficial al Partidului Comunist din Santiago, a declarat că protestatarii din oraşul din estul Cubei au fost "respectuoşi" şi au ascultat "cu atenţie" explicaţiile guvernului privind penuria de alimente şi electricitate.
Videoclipurile de pe reţelele sociale sugerează, de asemenea, că mitingul a fost paşnic.
Capitala cubaneză, Havana, şi cartierele periferice cercetate de corepondenţii Reuters păreau calme până duminică seara târziu.
La rândul său, Ambasada SUA din Havana a declarat că monitorizează protestele din Santiago şi din alte părţi. "Îndemnăm guvernul cubanez să respecte drepturile omului ale protestatarilor şi să răspundă nevoilor legitime ale poporului cubanez", a declarat ambasada pe X.
Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a criticat comentariile ambasadei american, dând vina pentru "situaţia economică acută" a Cubei pe embargoul comercial şi pe sancţiunile americane de lungă durată. "Guvernul SUA, în special ambasada sa din Cuba, trebuie să se abţină de la a se amesteca în afacerile interne ale ţării şi de la a incita la dezordine socială", a declarat Rodriguez pe X.
Protestele pe insula cubaneză sunt extrem de rare, dar au apărut mai des în ultimii ani, pe măsură ce criza economică zguduie ţara.
Deşi Constituţia cubaneză din 2019 le acordă cetăţenilor dreptul de a protesta, o lege care să definească mai specific acest drept este blocată în legislativ, lăsându-i pe cei care ies în stradă într-o incertitudine legală.
Grupurile pentru drepturile omului, Uniunea Europeană şi Statele Unite au criticat răspunsul Cubei la protestele antiguvernamentale care au avut loc acum mai bine de doi ani, la 11 iulie 2021 - cele mai mari de la revoluţia din 1959 a lui Fidel Castro - ca fiind dur şi represiv. Guvernul cubanez a declarat că cei încarceraţi s-au făcut vinovaţi de agresiune, vandalism şi răzvrătire.