Insula din Grecia cunoscută drept „paradisul turcoaz din Marea Egee”. Puțini știu despre plajele de aici

colaj skiathos
Shutterstock

Situată în nord-vestul Mării Egee, Skiathos este una dintre cele mai pitorești și mai verzi insule grecești.

Turiști din toată lumea aleg Grecia ca destinație de vacanță pentru că dispune și de locuri accesibile pentru bugete mici.

În ciuda faptului că este una dintre cele mai mici dintre insulele locuite ale Greciei, este binecuvântată cu unele dintre cele mai rafinate plaje de nisip din Marea Egee, susținute de dealuri pline de verdeață cu pini și măslini.

În plus, Skiathos este plin de viață, mănăstiri vechi, biserici ascunse, poteci vechi și vârfuri de deal cu priveliști spectaculoase.

Pentru cei care vor să meargă în vacanță în Grecia sau pur și simplu au nevoie de o escapadă de weekend, sunt câteva stațiuni din Grecia aproape de România în care se poate ajunge rapid cu mașina.

Citește și
pompieri grecia igsu
Pompierii români intervin în Grecia, unde riscul de incendiu de vegetație este foarte mare | FOTO
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Insula Skiathos, destinație de vis în Grecia

Skiathos, situată în nordul Mării Egee, este cea mai mică dintre insulele locuite din Sporade și este o destinație de vacanță populară pentru turiștii din întreaga lume.

Această insulă, cea mai cosmopolită, a fost binecuvântată de natură cu unele dintre cele mai frumoase peisaje și plaje din Grecia. De fapt, Skiathos se mândrește cu peste 70 de plaje și golfulețe care îi ispitesc pe vizitatori cu nisipul lor auriu și apele cristaline.

Majoritatea orașelor, satelor și stațiunilor din Skiathos se găsesc de-a lungul coastei de sud, de la capitala insulei, Skiathos Town, în est, până la Koukounaries, cu plaja sa lungă de un kilometru, în vest.

În schimb, partea de nord a insulei este lipsită de dezvoltare. Aici, peisajul este mai muntos și mai stâncos decât în sud. Cu toate acestea, există câteva plaje fabuloase pe coasta de nord, precum și un oraș abandonat, cunoscut sub numele de Kastro, pe care vizitatorii îl pot explora.

Există o mulțime de lucruri de văzut și de făcut în Skiathos, cum ar fi vizitarea uneia dintre numeroasele biserici sau mănăstiri vechi sau o excursie de o zi cu barca în jurul insulei.

Ai putea vizita insulele care se află chiar în largul coastei, poți explora potecile din inima împădurită a insulei sau pur și simplu ai putea lenevi toată ziua la plajă.

Deoarece Skiathos este singura insulă din Sporade de nord care are un aeroport, mulți oameni vor trece pe acolo în drumul lor spre insulele vecine Skopelos și Alonnisos. Aceste destinații sunt, de asemenea, deservite de feriboturile și hidrofoarele care fac escală în orașul Skiathos.

Există o gamă fantastică de restaurante și taverne în toate orașele și satele din Skiathos, cea mai bună selecție fiind disponibilă în Skiathos Town. Pentru cei care caută o viață de noapte activă, orașul Skiathos nu dezamăgește. Aici vei găsi o selecție uriașă de baruri, cafenele, taverne, restaurante și cluburi de noapte care se adresează tuturor gusturilor.

În Skiathos există o gamă foarte largă de unități de cazare disponibile. Poți găsi hoteluri de la 2 la 4 stele, apartamente, camere de închiriat, duplexuri și vile private cu piscină.

Istoria orașului Skiathos

Numele "Skiathos" a fost dat insulei în perioada preelenică. Există două variante cu privire la originea numelui. Potrivit primei, numele a fost dat de pelasgii, care au fost primii locuitori, deoarece au fost impresionați de umbra mare (skia în greacă) a numeroșilor copaci pe care i-au găsit acolo.

Potrivit celeilalte versiuni, insula și-a luat numele după Dionysos, zeul principal de pe insulă, deoarece numele său de cult era "Skianthos".

După primii săi coloniști, Skiathos a fost locuită de cretani și apoi de micenieni. În timpul războaielor persane, Skiathos a fost de mare ajutor atenienilor, iar portul său a fost folosit ca bază a flotei.

În anul 478 î.Hr. insula a devenit membră a Ligii Ateniene. După Războiul Peloponesiac (404 î.Hr.), Skiathos și-a câștigat autonomia. În ciuda eforturilor spartanilor de a cuceri insula, Skiathos a reușit să rămână liberă.

Sub dominația macedoneană și aplicarea unei tiranii, locuitorii din Skiathos au suferit foarte mult. În anul 146 î.Hr. romanii au cucerit insula și au acordat multe libertăți Skiathienilor, care au trăit pașnic până în anul 88 î.Hr. când regele Pontului, Mithridates al VI-lea, a distrus insula în războiul împotriva romanilor. În perioada bizantină, Skiathos făcea parte din provincia Tesalia, iar episcopul său aparținea de Mitropolia din Larissa.

În anul 1204 d.Hr. cruciații au cucerit Constantinopolul, iar Imperiul Bizantin a căzut. Toate teritoriile sale au revenit cruciaților, cu excepția insulelor din Marea Egee, care au fost date venețienilor.

În această perioadă, Skiathos, la fel ca și Skopelos, a fost condus de familia Ghisi, cu ajutorul lui Marco Sanudo (duce de Naxos). Venețienii, cu acceptul Skiathienilor, au rămas pe insulă până în 1538, când otomanii au reușit să o cucerească. În 1830, Skiathos a devenit liberă împreună cu restul Greciei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, insula a avut de suferit de pe urma naziștilor.

La 14 septembrie 1943, naziștii au scufundat un submarin cu eroi skiathieni, iar la 23 august 1944 au incendiat insula și au executat șapte tineri skiathieni.

Aceste două date sunt comemorate astăzi și se numără printre cele mai importante date din istoria insulei.

Activități - ce să faci în Skiathos

Orașul Skiathos sau "Chora", așa cum mai este cunoscut, este un frumos centru de străduțe înguste, plin de buticuri, restaurante și cafenele.

Clădirile albe cu obloane colorate și acoperișuri de teracotă domină centrul orașului.

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci după ce ajungi în Skiathos este să te plimbi pe străzile sale înguste superbe, de preferat cu aparatul foto în mână. Vei găsi câteva colțuri cu adevărat pitorești.

Poți începe explorarea pe strada Papadiamanti, principala arteră din Chora, dar plimbă-te spre celelalte străduțe pietruite din jurul ei.

Pe aproape toate plajele populare vei găsi posibilitatea de a practica unele sporturi nautice. De la caiac, jet ski și schi nautic, există o mulțime de sporturi nautice pentru a le încerca pentru prima dată.

Cel mai bun mod de a rezerva este doar să ajungeți la plaja aleasă din timp și să vă interesați de închirierea unui caiac sau SUP.

O excursie în orașul Skiathos nu ar fi completă fără a te cufunda în bogata istorie literară a insulei. Deși nu există prea multe atracții culturale în Skiathos, unul dintre obiectivele turistice pe care trebuie să le vizitezi în Skiathos Town este Muzeul lui Alexandros Papadiamantis.

Scriitorul grec din secolul al XIX-lea este un influent romancier, povestitor și poet care s-a născut și a trăit în Skiathos.

Muzeul este găzduit în fosta sa casă, unde poți vedea o colecție de obiecte personale, manuscrise și fotografii, oferind o privire fascinantă asupra vieții și operelor acestui renumit scriitor grec.

Chiar dacă nu ești masiv interesat de viața celebrului scriitor, o vizită la această casă-muzeu îți va oferi o perspectivă asupra vieții din Skiathos în secolul al XIX-lea și asupra istoriei insulei.

Aflată la intrarea în portul Skiathos, Peninsula Bourtzi este o mică insulă conectată la continent printr-o autostradă. Când te plimbi de-a lungul portului, vei vedea imediat mica insulă, un loc minunat de relaxare plin de pini și băncuțe pe care să te relaxezi.

Topul plajelor pe care să nu le ratezi în Skiathos

Există atât de multe motive pentru a vizita Skiathos. Dar există un câștigător incontestabil atunci când vine vorba de atracțiile vedetă ale acestei insule magice din Sporade: plajele.

Cunoscute pentru fundalul lor luxuriant de pini și măslini, apele de un albastru-verzui și combinația de nisip fin și pietricele, plajele din Skiathos strălucesc.

Plaja Lalaria

Plaja Lalaria este poate cea mai faimoasă plajă din Skiathos (deși Koukounaries va contesta acest lucru), iar motivele sunt la fel de clare ca și apele sale adânci și albastre. La un capăt, există o gaură imensă în peretele de stâncă. Țărmul stâncos este un teritoriu perfect pentru snorkeling, la fel ca și peșterile marine din apropiere, pe care probabil le vei vizita cu barca.

Plaja Koukounaries

O altă fruntașă în orice listă a celor mai bune plaje din Skiathos, Koukounaries, premiată cu Steagul Albastru, este un element de bază consacrat al vacanțelor în Grecia.

Pădurea de pini care flanchează întreaga plajă cu nisip auriu, combinată cu apele verzi-albastre translucide, sunt suficiente pentru a seduce pe oricine o vizitează.

Explorează lacul Strofylia (protejat de Natura 2000), chiar în spatele plajei. Acesta găzduiește mai multe specii de păsări migratoare. Întreaga zonă este dominată de verde.

Plaja Megalos & Mikros Aselinos

Aceste două frumuseți se află una lângă cealaltă, cu un fundal îngrijit de verdeață pe lângă apele verzi-albastre și nisipul alb cu pietricele. La Megalos (Marele) Aselinos vei găsi ceva mai multe facilități, inclusiv o tavernă. La fel de răcoros este Mikros (Mic) Aselinos, unde vei găsi mai puțini oameni. Ambele sunt plaje cu apă adâncă, așa că ține cont de acest lucru dacă ai copii.

Plaja Vromolimnos

Una dintre cele mai pline de viață plaje din Skiathos, Vromolimnos este o altă frumusețe, așezată într-un golfuleț calm, cu nisip fin și verdeață care se întinde până la mare.

La fel ca majoritatea celor mai bune plaje din Skiathos, are o vibrație tropicală superbă. Fă scufundări sau sporturi nautice ori închiriază o barcă și explorează țărmurile din jur. Barurile de pe plajă și tavernele de pe plaja Kolios se află în apropiere.

Plaja Troulos

Înconjurat de un baldachin de verdeață, acest paradis de nisip este ideal pentru familii datorită steagului albastru, apelor calme, puțin adânci, turcoaz și a mulțimii de șezlonguri și umbrele sau a umbrei naturale oferite de copaci în unele părți.

Una dintre cele mai calme plaje din Skiathos, Troulos este relaxată, cu lebede care uneori vin în căutare de gustări, iar priveliștea lui Troulonisi (o insuliță chiar vizavi) este una spectaculoasă.

Articol recomandat de sport.ro
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Guvernul a găsit 100 de milioane € pentru un stadion nou! Proiectul SF devine realitate
Citește și...
Sportiv din Grecia care participă la Jocurile Olimpice de la Paris, depistat pozitiv la antidoping
Sportiv din Grecia care participă la Jocurile Olimpice de la Paris, depistat pozitiv la antidoping

Comitetul Olimpic Elen (HOC) a dat publicităţii un comunicat în care precizează că a cerut unui sportiv grec care participă la JO 2024 să părăsească Satul Olimpic după ce a fost testat pozitiv la un control antidoping, informează Xinhua.

Pompierii români intervin în Grecia, unde riscul de incendiu de vegetație este foarte mare | FOTO
Pompierii români intervin în Grecia, unde riscul de incendiu de vegetație este foarte mare | FOTO

Pompierii români deplasaţi în misiune de pre-poziţionare în Grecia intervin deja pentru stingerea unui incendiu, la mai puţin de 24 de ore după ce au ajuns în zonă.

 

Un iaht de lux, cu milionari la bord, la un pas să se scufunde din cauza unei uşi deschise. Momentul a fost filmat | VIDEO
Un iaht de lux, cu milionari la bord, la un pas să se scufunde din cauza unei uşi deschise. Momentul a fost filmat | VIDEO

Momentul în care super iahtul Admiral Ethos a fost la un pas să se scufunde în largul coastei din Kefalonia, Grecia, a fost filmat.

 

Un tânăr de 22 de ani din România a fost găsit mort în insula Thassos din Grecia
Un tânăr de 22 de ani din România a fost găsit mort în insula Thassos din Grecia

Un tânăr a fost găsit mort în zona marină „Paradisos” din Koiniron, în Thassos.

Probleme uriașe în multe destinații de vacanță din Grecia, în plin sezon turistic. Se cere declararea stării de urgenţă
Probleme uriașe în multe destinații de vacanță din Grecia, în plin sezon turistic. Se cere declararea stării de urgenţă

Luni cu temperaturi peste cele obişnuite, atât în iarnă cât şi în vară, precipitaţii puţine şi secetă, această combinaţie pusă pe seama schimbărilor climatice a redus drastic rezervele de apă din insulele greceşti.  

Recomandări
Bucureștiul are cartiere întregi de consumatori de droguri. Familiile dependenţilor de stupefiante trăiesc un coşmar pe viu
Bucureștiul are cartiere întregi de consumatori de droguri. Familiile dependenţilor de stupefiante trăiesc un coşmar pe viu

În capitala României sunt cartiere în care la fiecare scară de bloc există cel puţin un consumator de droguri.

Cristina Neagu se retrage din activitate. Cea mai bună handbalistă a făcut anunțul la Știrile PRO TV: Va fi ultimul meu sezon
Cristina Neagu se retrage din activitate. Cea mai bună handbalistă a făcut anunțul la Știrile PRO TV: Va fi ultimul meu sezon

De 4 ori cea mai bună handbalistă din lume, Cristina Neagu s-a retras în iarnă de la echipa națională. A venit în studioul Știrilor PRO TV pentru un nou anunț important.

Autostrada Moldovei, A7: Șeful de la Transporturi promite că se va putea circula de la Ploiești la Focșani din decembrie
Autostrada Moldovei, A7: Șeful de la Transporturi promite că se va putea circula de la Ploiești la Focșani din decembrie

La finalul lunii decembrie se va circula pe Autostrada Moldovei de la Ploiești la Focșani. Așa sună promisiunea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.