Hostelurile din Romania, din ce in ce mai cautate de turistii straini. Doi irlandezi explica de ce au ales o astfel de cazare
Hostelurile noastre nu mai sunt cautate doar pentru preturile mici, ci au devenit prima optiune a multor tineri din Romania si mai ales din strainatate.
In ultimii 2 ani, numarul turistilor care le-au trecut pragul a crescut cu peste 20 la suta. Si asta pentru ca multe atrag clienti prin amenajarea inedita. Incaperi cu mobila traditionala romaneasca si covoare tesute la razboi, ori o biblioteca transformata in dormitor, hosteluri in avion, tren sau in pestera.
Departe de a fi doar o optiune economica, hostelurile atrag, prin atmosfera diferita, posibilitatea de a intalni oameni din toate colturile lumii si designul inedit. Tim si Brandon fac parte dintr-o trupa rock din Dublin si au ales sa stea la un hostel romanesc. Platesc intre 8 si 12 euro pe noapte.
Trupa rock: "In hoteluri toata lumea sta separat, merg in camera. Dar intr-un hostel poti sa intalnesti oameni. Asa poti sa simti atmosfera locului."
Iar dupa cateva zile printre romani, au ramas fascinati de tara noastra.
Trupa rock: "Cred ca trebuie sa fim onesti si sa spunem mancarea si vremea. Da, trebuie sa spunem ca aveti fete frumoase si asta e bine."
Cu o crestere a numarului de turisti cu peste 20 de procente in ultimii 2 ani, hostelurile romanesti atrag tot mai multi turisti straini. Siena e din Australia, iar dupa liceu a decis sa-si ia un an liber si sa viziteze Europa. A inceput cu tara noastra.
Siena, Australia: "Am vrut sa fac ceva la care nu m-as fi gandit niciodata, asa ca de ce nu. Nimeni din Australia nu merge in Romania asa ca am zis ca incerc. Imi place ca atunci cand intru in bucatarie se aud vreo 5 limbi straine diferite."
Ahmed, turist din Egipt: "Transilvania e plina de orase fermecatoare, istorice. Imi plac foarte mult aceste locuri."
Irina Botnari, manager hostel: "Pretul mic acum nu mai este definitoriu pentru alegerea unui hostel, pentru ca poate sa gaseasca la acelasi pret un apartament in chirie, dar experienta in sine nu este aceeasi. Tineri pana in 35 de ani sunt majoritatea, iar o parte dintre ei si-au luat rucsacul in spate si-au luat un an liber, 2..3 si au plecat in lume."
Pentru ca hostelurile nu mai fac fata, vara foarte multe campusuri universitare transforma caminele studentesti in hosteluri.
Mircea Vladu, director agentie turism: "Fata de un hostel clasic normal care e deschis tot anul, in iulie, august apare aceasta oferta si in aceste luni numarul de paturi se tripleaza."
Daca vreti sa traiti ca localnicii atunci cand calatoriti in strainatate puteti alege un hostel din Tokyo unde veti dormi printre carti, intr-o biblioteca, un buncar subteran din timpul Razboiului Rece din Elvetia, un tren din Marea Britanie ori un avion din Suedia.