Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Sambata 09 Septembrie 2017 08:06
Categorie: Travel

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

Vorbim despre vestită caşcavea, aflată zilele acestea în centrul atenţiei pe Valea Doftanei, în Prahova, unde este organizat un festival dedicat preparatului care îi ispiteşte pe mulţi. Pe mesele gospodarilor de pe Valea Doftanei stau zilele acestea, la loc de cinste, bucăţi ispititoare de caşcavea.

Doamna Lidia se mândreşte că face parte dintr-o familie care, de patru generaţii, produce caşcavea, adică un cas nefermentat, foarte puţin sărat, neopărit, afumat şi maturat timp de 60 de zile.

Lidia Seler, producător: "Se încheagă laptele, se pune cheagul care se face tot de casă natural, îl strângem după care se opăreşte, asta este de fapt şi dichisul la noi cum se zice, după care se pune la sare"

Tot producătorii ne explică şi diferenţa dintre caşcaval şi cascavea. Florin Manea, producător: "Caşcavalul este puţin nemăturat, caşcaveaua este opărită şi o punem în tipare. O ţinem o zi, apoi mergem cu ea la fum, o ţinem şi aici o zi cu estente de lemn tare."

Iar rezultatul se transformă într-o proba de foc pentru pofticioşi, care cu greu rezistă în faţă unui astfel de preparat. 30 de lei cer gospodării pentru un kilogram de caşcavea.

Tot după o reţeta străveche este pregătit şi păstrăvul păstrat în cetină de brad. Vasile Lupu, administrator păstrăvărie: "Bunicii noştri preparau produse sănătoase folosind că şi ingredient decât sarea pentru păstrare iar fumul tot aşa a fost un ingredient pentru a putea să îl ţină cât mai mult."

Gurmanzii sunt aşteptaţi la festivalul de pe Valea Doftanei până mâine.

Concursul vechi de peste un secol care se lasa cu luxatii sau maini rupte. Britanicii s-au intrecut in goana dupa cascaval
Concursul vechi de peste un secol care se lasa cu luxatii sau maini rupte. Britanicii s-au intrecut in goana dupa cascaval
VIDEO PROTVPLUS.RO
litoral
Turiști atrași de faleză de vremea caldă. Când se întorc temperaturile negative pe litoral
Stațiunile de la munte atrag tot mai mulți turiști străini: ”E frig, dar e foarte frumos”
Rochii strălucitoare și măști în București. Atmosferă de carnaval "ca la carte"
A început faimosul Carnaval de la Veneția. Imagini spectaculoase, ca în filme
Sportul care atrage turiștii la munte, la fel ca schiatul. Cât costă un zbor cu parapanta
Sporturi extreme și plimbări cu sania trasă de câini, la munte. Cât plătesc turiștii
litoral
Se caută angajați pentru hoteluri pe litoral. Cât poate câștiga un bucătar
Valentine's Day, sărbătorită cu muzică populară de românii din Spania. "Verde foaie lată"
Surpriza de care vor avea parte turiștii care ajung joi la Castelul Bran
Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019: seară dedicată creșterii oilor
Bucătari puşi să gătească două feluri de mâncare cu doar 1 euro. Ce a rezultat
Reacția unui turist finlandez după ce a mâncat cârnați la Sibiu