Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi
Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.
Vorbim despre vestită caşcavea, aflată zilele acestea în centrul atenţiei pe Valea Doftanei, în Prahova, unde este organizat un festival dedicat preparatului care îi ispiteşte pe mulţi. Pe mesele gospodarilor de pe Valea Doftanei stau zilele acestea, la loc de cinste, bucăţi ispititoare de caşcavea.
Doamna Lidia se mândreşte că face parte dintr-o familie care, de patru generaţii, produce caşcavea, adică un cas nefermentat, foarte puţin sărat, neopărit, afumat şi maturat timp de 60 de zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lidia Seler, producător: "Se încheagă laptele, se pune cheagul care se face tot de casă natural, îl strângem după care se opăreşte, asta este de fapt şi dichisul la noi cum se zice, după care se pune la sare"
Tot producătorii ne explică şi diferenţa dintre caşcaval şi cascavea. Florin Manea, producător: "Caşcavalul este puţin nemăturat, caşcaveaua este opărită şi o punem în tipare. O ţinem o zi, apoi mergem cu ea la fum, o ţinem şi aici o zi cu estente de lemn tare."
Iar rezultatul se transformă într-o proba de foc pentru pofticioşi, care cu greu rezistă în faţă unui astfel de preparat. 30 de lei cer gospodării pentru un kilogram de caşcavea.
Tot după o reţeta străveche este pregătit şi păstrăvul păstrat în cetină de brad. Vasile Lupu, administrator păstrăvărie: "Bunicii noştri preparau produse sănătoase folosind că şi ingredient decât sarea pentru păstrare iar fumul tot aşa a fost un ingredient pentru a putea să îl ţină cât mai mult."
Gurmanzii sunt aşteptaţi la festivalul de pe Valea Doftanei până mâine.