Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

Ultimul update: Miercuri 13 Septembrie 2017 15:17
Data publicarii: Sambata 09 Septembrie 2017 08:06
Categorie: Travel

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

Vorbim despre vestită caşcavea, aflată zilele acestea în centrul atenţiei pe Valea Doftanei, în Prahova, unde este organizat un festival dedicat preparatului care îi ispiteşte pe mulţi. Pe mesele gospodarilor de pe Valea Doftanei stau zilele acestea, la loc de cinste, bucăţi ispititoare de caşcavea.

Doamna Lidia se mândreşte că face parte dintr-o familie care, de patru generaţii, produce caşcavea, adică un cas nefermentat, foarte puţin sărat, neopărit, afumat şi maturat timp de 60 de zile.

Lidia Seler, producător: "Se încheagă laptele, se pune cheagul care se face tot de casă natural, îl strângem după care se opăreşte, asta este de fapt şi dichisul la noi cum se zice, după care se pune la sare"

Tot producătorii ne explică şi diferenţa dintre caşcaval şi cascavea. Florin Manea, producător: "Caşcavalul este puţin nemăturat, caşcaveaua este opărită şi o punem în tipare. O ţinem o zi, apoi mergem cu ea la fum, o ţinem şi aici o zi cu estente de lemn tare."

Iar rezultatul se transformă într-o proba de foc pentru pofticioşi, care cu greu rezistă în faţă unui astfel de preparat. 30 de lei cer gospodării pentru un kilogram de caşcavea.

Tot după o reţeta străveche este pregătit şi păstrăvul păstrat în cetină de brad. Vasile Lupu, administrator păstrăvărie: "Bunicii noştri preparau produse sănătoase folosind că şi ingredient decât sarea pentru păstrare iar fumul tot aşa a fost un ingredient pentru a putea să îl ţină cât mai mult."

Gurmanzii sunt aşteptaţi la festivalul de pe Valea Doftanei până mâine.

Concursul vechi de peste un secol care se lasa cu luxatii sau maini rupte. Britanicii s-au intrecut in goana dupa cascaval
Concursul vechi de peste un secol care se lasa cu luxatii sau maini rupte. Britanicii s-au intrecut in goana dupa cascaval
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Cristian Alexa
Cristian Alexa este din Focsani si a incantat la Vocea Romaniei cu piesa "Billionaire" a lui Bruno Mars

07:17
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Sorina Bica
Sorina Bica a interpretat piesa celor de AC/DC "You shock me all night long"

07:52
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Lavinia Rusu
Lavinia Rusu a interpretat piesa "Wrecking Ball" a artistei Miley Cyrus

07:30
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Nicoleta Oancea
Nicoleta Oancea a impresionat pe scena Vocea României și a reușit să întoarcă două scaune

04:49
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Renate Grad
Concurenta a interpretat piesa regretatei Withney Houston "I will always love you"

06:07
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Daria Tanasa
Daria Tansa a interpretat piesa Chrstinei Aguilera "Ain't no other man"

09:39
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Eduard Malareu
Eduard Malareu este din Chisinau si a ales sa cante piesa "Perfect" a lui Ed Sheeran

05:23
VOCEA ROMANIEI
Vocea Romaniei - sezonul 8: Odri Barca
Odri Barca a facut spectacol total pe scena Vocea Romaniei si a intors toate scaunele

08:30
LA MARUTA
Speak si Stefania, aventuri in Las Vegas
Speak si Stefania au avut parte de momente indite in Las Vegas. Ce obiective turistice au vizitat cei doi

07:28
LA MARUTA
Andreea Esca, povesti despre fiica din Anglia
Andreea Esca a vorbit in exclusivitate despre experienta fiicei sale. Cum s-a acomodat Alexia Eram in Regat

13:11
dubrovnik
Coșmarul prin care trec localnicii din Dubrovnik din cauza turiștilor: "Suntem dezgustați"
Reacţia unei americance când gustă din magiunul românesc. "Aş vrea să avem şi noi"
Plajă pe litoral, la sfârșitul primei luni de toamnă. ”A reînviat vara”
Reacţia unor turiste din Madrid când ajung pe Strada Sforii, cea mai îngustă din România
Povestea lui Jim, un scoțian care a investit 250.000 de euro în zacuscă
Stațiunea vedetă din România. Turiștii au cheltuit aici peste 8 milioane de euro
chefi
Verdictul celor mai mari chefi din lume despre mâncarea românească. "Cine o mănâncă e foarte grăsuţ"
Litoralul a avut mai mulți turiști față de anul trecut. Tendința privind cazările
Cât au plătit Hein și Ursula, doi turiști din Olanda, pentru o săptămână în România
Tokyo și Kyoto, călătorie în timp și suflet. Ce surprize te așteaptă în acest colț de lume
Orășel din nordul Islandei, ”sufocat” de turiști. ”Mii de oameni ajung într-un sat cu sute de locuitori”
Vremea bună a adunat zeci de turiști la Băile Felix. ”Ne bucurăm că e căldura pe gratis”