Festivalul caşcavelei, pe Valea Doftanei. Reţeta secretă a acestei specialităţi

×
Codul embed a fost copiat

Nu e nici brânză, nici caşcaval, însă are o aromă zdravănă de la lemnul de esenţă tare folosit pentru a fi afumată.

Vorbim despre vestită caşcavea, aflată zilele acestea în centrul atenţiei pe Valea Doftanei, în Prahova, unde este organizat un festival dedicat preparatului care îi ispiteşte pe mulţi. Pe mesele gospodarilor de pe Valea Doftanei stau zilele acestea, la loc de cinste, bucăţi ispititoare de caşcavea.

Doamna Lidia se mândreşte că face parte dintr-o familie care, de patru generaţii, produce caşcavea, adică un cas nefermentat, foarte puţin sărat, neopărit, afumat şi maturat timp de 60 de zile.

Lidia Seler, producător: "Se încheagă laptele, se pune cheagul care se face tot de casă natural, îl strângem după care se opăreşte, asta este de fapt şi dichisul la noi cum se zice, după care se pune la sare"

Tot producătorii ne explică şi diferenţa dintre caşcaval şi cascavea. Florin Manea, producător: "Caşcavalul este puţin nemăturat, caşcaveaua este opărită şi o punem în tipare. O ţinem o zi, apoi mergem cu ea la fum, o ţinem şi aici o zi cu estente de lemn tare."

Citește și
magazin
Traditia romaneasca a falsurilor din industria alimentara. Cum se fabrica, de fapt, salamul "de Sibiu" si cascavalul "Rucar"

Iar rezultatul se transformă într-o proba de foc pentru pofticioşi, care cu greu rezistă în faţă unui astfel de preparat. 30 de lei cer gospodării pentru un kilogram de caşcavea.

Tot după o reţeta străveche este pregătit şi păstrăvul păstrat în cetină de brad. Vasile Lupu, administrator păstrăvărie: "Bunicii noştri preparau produse sănătoase folosind că şi ingredient decât sarea pentru păstrare iar fumul tot aşa a fost un ingredient pentru a putea să îl ţină cât mai mult."

Gurmanzii sunt aşteptaţi la festivalul de pe Valea Doftanei până mâine.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Concursul vechi de peste un secol care se lasa cu luxatii sau maini rupte. Britanicii s-au intrecut in goana dupa cascaval
Concursul vechi de peste un secol care se lasa cu luxatii sau maini rupte. Britanicii s-au intrecut in goana dupa cascaval

Vanatai, zgarieturi, luxatii sau mai grav chiar picioare ori maini rupte. Nimic dintre cele enumerate nu ii descurajeaza pe cei care se inscriu an de an la alergatul dupa roata de cascaval.

Traditia romaneasca a falsurilor din industria alimentara. Cum se fabrica, de fapt, salamul
Traditia romaneasca a falsurilor din industria alimentara. Cum se fabrica, de fapt, salamul "de Sibiu" si cascavalul "Rucar"

Salam "de Sibiu" cu mucegai fals, din faina de orez si vopsea, carnati "de Plescoi" facuti la Bucuresti, cu soia si coloranti, magiun "de Topoloveni" din suc de prune importat din Ucraina, cascaval Rucar facut in Germania.

Ce contine cascavalul feliat? Experiment socant realizat de un bucatar. VIDEO
Ce contine cascavalul feliat? Experiment socant realizat de un bucatar. VIDEO

Un experiment uimitor realizat de un bucatar britanic arata cat de nocive sunt alimentele procesate.

Recomandări
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO
Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice. VIDEO

Ucraina a atacat o importantă rafinărie din Rusia cu rachete britanice, au declarat joi oficialii militari și de securitate ucraineni, potrivit Sky News.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.