O astfel de calatorie va poate schimba felul in care priveati inainte Romania si satele ei. Nu numai locurile in sine sunt fascinante, ci si oamenii care stiu sa pastreze traditia in asa fel incat sa nu te simti intr-un muzeu incremenit.

Introdusa anul aceasta in programul european EDEN, ca destinatie turistica de excelenta, Tara Fagarasului are si avantajul ca e accesibila, chiar daca in general noi nu stralucim la capitolul infrastructura.

Tinutul istoric al Transilvaniei este strajuit de varfurile Negoiu si Moldoveanu, pe care, in zilele senine, le poti vedea de la mare departare. La numai doua ore de Brasov si o ora de Sibiu, pe malul stang al Oltului ne oprim la Manastirea Cisterciana de la Carta. Intre zidurile impresionante din piatra, de secol XIII, ne atrage atentia un simbol: o morisca veche de 800 de ani.

Bataia lor, in trei timpi, nu trebuie sa se opreasca niciodata, pentru ca nici Dumnezeu nu isi intoarce fata de la oameni.

Daca cerem sa fim gazduiti peste noapte, direct la sateni, vom fi surprinsi ca de multe ori trebuie sa platim doar pentru masa. La pensiunile din zona, o camera cu doua paturi costa intre 100 si 120 de lei.

Strabatem 25 km spre centrul Tarii Fagarasului, si ajungem intr-un sat tipic: Lisa. Aici ne oprim la valtori.

Mecanismul, de lemn, bazat pe cursul repede al unui parau de munte, este de fapt un stramos al masinii de spalat rufe. Acum curata cergi grele, din lina de oaie, si in ultimii 150 de ani, a spalat straiele a mii de oameni.

Cresterea oilor nu este in declin, ca in alte parti. Si nici a cailor.

Facem un drum pitoresc, de 10 km, si ajungem la Simbata de Jos, sa vedem herghelia de Lipitani, faimoasa inca din vremea imperiului austro-ungar.

Multi oameni de isprava au profitat de cursurile limpezi de apa si au facut pastravarii. O portie zdravana de peste la cuptor, pe jar sau in saramura costa 20 de lei. Programul Eden, in care a intrat si Tara Fagarasului, va ridica tocmai aceste sate unice, prin fonduri europene. Pe lista sunt de asemenea Parcul Natural Apuseni, Depresiunea Horezu, Statiunea Geoagiu si Tinutul Buzaului.