Castelul Corvinilor, la un pas de RUINA. Am putea pierde o comoara medievala din cauza nepasarii

Ultima actualizare: 14-11-2012 06:47

Castelul Corvinilor, cel mai important monument de arta gotica medievala din Transilvania, a infruntat vremurile, dar va fi probabil distrus de ploi, daca responsabilii nu iau masuri.

Apa intra prin acoperisul gaurit si se infiltreaza in zidurile vechi de secole. In ultimii zece ani, castelul a primit finantare de la Ministerul Culturii doar pentru lucrari de mantuiala.

Ultima renovare serioasa, de un milion de euro, din banii Primariei Hunedoara, s-a facut in urma cu doi ani, dar numai la acoperisurile din fata. In spate se vede cerul prin plafon.

Acoperisul de pe aripa vestica are gauri atat de mari incat ornamentele din lemn au putrezit din cauza ploilor.

"Putem vedea distrugerile care au avut loc de-a lungul timpului la invelitoarea Bastionului Alb si bineinteles in momentul in care ploua infiltratiile afecteaza si zidurile si tencuiala. Parte din acesta tencuiala e din secolul al XVII-lea", a explicat Ioan Bodochi, directorul castelului.

Si tot din pricina ploii, au cazut bucati intregi din plafon in multe sali.

La Turnul Tobosarilor lipseste o streasina, iar apa se scurge direct pe zidurile stravechi, asa ca multe elemente de sustinere s-au dislocat.

Turistii care viziteaza castelul spera ca atunci cand vor reveni sa poata vedea si zonele care sunt acum inchise publicului.

Tot orasul Hunedoara ar putea trai din turism, datorita acestui castel, faimos in toata lumea. Nu degeaba a fost plasat pe locul doi in topul celor mai infricosatoare cladiri din lume, intocmit de Lonely Planet.

Primaria a alocat zilele trecute 400.000 de lei pentru reparatii, dar banii ajung doar pentru 20% din acoperisul afectat de ploi.

Pentru restaurarea intregului castel ar fi nevoie de aproximativ 40 de milioane de euro. Banii pot veni de la Bruxelles, din fonduri europene, dar cine sa-i ceara?

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO