O limba unica din Europa a disparut odata cu el. Comoara pe care Scotia a pierdut-o definitiv


Ultimul update: Duminica 07 Octombrie 2012 02:46
Data publicarii: Joi 04 Octombrie 2012 12:56
Categorie: Special
Bobby Hogg

A fost timp de secole dialectul traditional al pescarilor din Scotia. Dar, miercuri, limba Cromarty, denumita astfel dupa oraselul in care a luat nastere cu mult timp in urma, a murit pentru totdeauna.

Bobby Hogg ramasese ultima persoana care mai vorbea fluent aceasta limba, care nu a fost niciodata scrisa, facand parte doar din cultura orala a poporului scotian. Ajuns la varsta de 92 de ani, Bobby a murit de batranete, iar acum dialectul pescarilor mai exista doar pe inregistrari audio.

Intr-o conversatie recenta, Bobby, care a fost de profesie inginer, a spus ca de fiecare data cand inchidea ochii vedea barci plutind pe mare si auzea sunetul inconfundabil al limbii sale materne.

Batranul a vorbit-o in copilarie cu toti oamenii din satul in care s-a nascut. De altfel, in primii ani de viata nu a vorbit altceva decat Cromarty, iar engleza a invatat-o abia dupa primii ani de scoala.

Insa dialectul a inceput sa moara incet-incet, odata cu disparitia din viata a pescarilor batrani. Pana anul trecut, Bobby a vorbit limba cu fratele sau mai mic, Gordon, insa acesta a murit.

Miercuri, dupa moartea lui Bobby, dr. Robert McColl Millar, de la departamentul lingvistic al Universitatii Aberdeen, a spus: “Moartea acestui om este un eveniment tragic mai important decat realizam acum. Este pentru prima data cand un dialect scotian moare pentru totdeauna”.
 

Sursa: Daily Mail

VIDEO PROTVPLUS.RO