Documente de călătorie - ghid complet pentru pregătirea actelor. Lista de lucruri esențiale de care ai nevoie în vacanță

lista vacanta
Shutterstock

Când călătorești, în special în afara țării, e important să fii atent la toate detaliile.

Sunt multe lucruri care trebuie aranjate din timp, iar când vine vorba de ce să aduci și ce să lași acasă, va trebui să te gândești de două ori.

Cu siguranță cele mai importante sunt aceste documente de călătorie fără de care întreaga ta călătorie ar putea fi un fiasco. Iată un ghid complet pentru pregătirea actelor necesare când călătorești.

Documente de călătorie: ghid complet pentru pregătirea actelor necesare

Permis de conducere și buletin

Indiferent că faci o călătorie în țară sau în străinătate, vei avea nevoie de un act de identitate. Dacă în interiorul țării este suficient buletinul, în alte țări, autoritățile îți vor cere mai degrabă pașaportul sau permisul de conducere. Nu uita să îți aduci și câteva copii după aceste documente.

Este mereu util să ai în portofel o copie a certificatului de naștere. Dacă îți pierzi pașaportul în timpul călătoriei, te vei bucura să rezolvi mai rapid întreaga situație dacă ai o copie legalizată după certificatul de naștere.

Citește și
game of thrones
Autoritățile britanice au refuzat să elibereze pașaport unei fetițe pentru că poartă un nume din Game of Thrones. Ce a urmat
Mesajul surprinzător al lui Vladimir Putin pentru poporul rus. De ce se teme liderul de la Kremlin

Pașaport și viză

Nu există nicio îndoială că pașaportul este cel mai important dintre toate documentele de călătorie pe care trebuie să le aduci în călătoria în străinătate. Nimeni nu poate să călătorească internațional fără un pașaport valid. Acesta este verificat la multe puncte înainte de a te îmbarca în zbor. Verifică întotdeauna data expirării, deoarece nu vei fi lăsat să călătorești dacă pașaportul este expirat. Dacă nu ai un pașaport, aplică pentru el cu mult înainte, deoarece timpul de procesare poate varia.

Un alt document esențial este viza, care reprezintă permisiunea de a călători într-o țară acordată de acea țară. Viza poate fi aplicată pe pașaportul tău sau poate fi electronică ori viză la sosire. Există întotdeauna o listă de documente și informații esențiale necesare pentru fiecare tip de viză. Trebuie să aplici cu mult înainte, deoarece timpul de procesare poate fi lung și îți poate strica programul. Dacă viza ta este aplicată pe pașaport sau este o viză pe hârtie, asigură-te că ai o copie cu tine.

Copii ale tuturor documentelor de identificare

Ia cu tine câte o copie a tuturor documentelor de identificare – câte una pentru fiecare bagaj înregistrat. Păstrează o copie fizică a documentelor în bagajul de mână și în fiecare bagaj înregistrat, în caz că unul dintre ele se pierde în timpul călătoriei.

Aceste copii te pot ajuta în mai multe situații situații, inclusiv să ajungi înapoi acasă. De asemenea, poți să faci copii digitale și să le lași acasă la o persoană de încredere care te poate ajuta dacă ai nevoie de acces la ele în străinătate, conform insuremytrip.

Detalii despre itinerariu și bilete

Când pleci într-o călătorie internațională, trebuie să rezervi bilete pentru zbor și pentru alte transporturi în cadrul țării și, de asemenea, să planifici un itinerar. Este întotdeauna recomandabil să ai printuri ale acestora pentru confort. Când ai printuri, este ușor să le verifici pentru referință și nu vei greși. De asemenea, având aceste documente este dovada în caz de probleme. Unele dintre acestea sunt obligatorii la aplicarea pentru viză.

Permis de conducere

În unele țări, poți călători folosind permisul de conducere și în altele ai nevoie de un permis de conducere internațional. Dacă intenționezi să închiriezi o mașină și să conduci în vacanță, verifică întotdeauna regulile de circulație ale țării și asigură-te că ai un permis valabil în original.

Asigurare de călătorie

O copie fizică a certificatului de asigurare de călătorie poate fi adesea foarte utilă, mai ales în cazurile în care vei avea nevoie de ea. Deși ai o copie pe e-mail, poate fi util să o ai și în format fizic, ca să nu fie nevoie de date mobile sau internet pentru a accesa informațiile în timpul călătoriei. 

Asigurarea de călătorie internațională este un element esențial atunci când călătorești în străinătate și este mai mult o necesitate în vremurile de astăzi. Poți cumpăra ușor asigurare de călătorie online, dar verifică întotdeauna acoperirea și excluderile cu atenție. Unele țări au cerințe obligatorii pentru a avea asigurare de călătorie internațională, așa că trebuie să te asiguri că ai una cu suma asigurată necesară. Există opțiunea de a cumpăra asigurare de călătorie individuală sau pentru întreaga familie.

În vremurile actuale, din cauza incertitudinilor și problemelor de sănătate, asigurarea de călătorie internațională este un document de călătorie foarte important. Există multe opțiuni de acoperire disponibile, așa că asigură-te că ai cele necesare și că nu plătești inutil pentru aspectele de care nu ai nevoie.

Lista de documente de care ai nevoie în orice vacanță

În afară de cele de mai sus, există și alte documente de călătorie importante de care ai nevoie. Iată o listă rapidă înainte de plecare pentru a putea face bagajele ușor și pentru a nu uita nimic.

• Pașaport

• Buletin

• Permis de conducere

• Viză

• Bilete

• Dovada rezervării la hotel

• Detalii despre itinerariu

• Asigurare de călătorie

• Permis de conducere

• Monedă străină și carduri

• Copii ale tuturor documentelor de identificare

În afară de a purta toate documentele de călătorie importante, este întotdeauna recomandabil să ții cont de câteva sfaturi importante pentru a îți asigura un itinerariu perfect pentru vacanța ta. 

Păstrează pașaportul și vizele în siguranță și într-o stare bună. Poți folosi un portofel special pentru documente.

Scanează întotdeauna pașaportul și viza și trimite-le prin e-mail către tine și către cineva din familie. Dacă pașaportul se pierde sau se întâmplă altceva cu el, vei avea o copie de rezervă pentru autorități care te poate ajuta. Pierderea pașaportului este acoperită de asigurarea internațională de călătorie, așa că verifică întotdeauna acest aspect.

Păstrează întotdeauna copii ale documentelor de identificare, deoarece acestea pot fi necesare în multe puncte. Păstrează o copie digitală a tuturor documentelor de călătorie pentru a avea întotdeauna o copie de rezervă disponibilă. Citește și cercetează întotdeauna despre regulile de călătorie către destinația ta. Acest lucru va evita surprizele neplăcute și te va asigura că ești pregătit pentru orice.

Fă-ți lista cu documentele necesare și bifeaz-o pe măsură ce îți pui actele în ordine în bagaj.

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Viața lui Doroftei în Canada: ”Erau zile când nu măncam, mă dureau mâinile”. Îi trimitea ”târâș, dar fericiți” acasă
Citește și...
Meseriașii care au „interdicție” să se apropie de casă trei ani și o zi: „E ca și cum ai avea un pașaport internațional
Meseriașii care au „interdicție” să se apropie de casă trei ani și o zi: „E ca și cum ai avea un pașaport internațional"

Calfele călătoare au ajuns din nou în Sibiu - sunt ucenici din Germania, Elveția, Franța, Austria și din țările nordice, care umblă prin lume și învață, în același timp, meserii străvechi.

Autoritățile britanice au refuzat să elibereze pașaport unei fetițe pentru că poartă un nume din Game of Thrones. Ce a urmat
Autoritățile britanice au refuzat să elibereze pașaport unei fetițe pentru că poartă un nume din Game of Thrones. Ce a urmat

O femeie din Marea Britanie a rămas „devastată” după ce cererea de pașaport pe numele fiicei sale a fost respinsă pentru că a fost numită după un personaj din Game of Thrones.

 

Steven Seagal premiat cu „Ordinul prieteniei din Rusia” de Vladimir Putin. În 2016 a primit un pașaport rusesc
Steven Seagal premiat cu „Ordinul prieteniei din Rusia” de Vladimir Putin. În 2016 a primit un pașaport rusesc

Vladimir Putin l-a invitat la Moscova pe actorul american Steven Seagal, pentru a-l premia. I-a acordat o medialie, intitulată simbolic „Ordinul prieteniei din Rusia”.

Guvernul modifică legea. Schimbarea așteptată de toți românii care își fac pașaport
Guvernul modifică legea. Schimbarea așteptată de toți românii care își fac pașaport

Pașaportul simplu electronic ar putea fi primit prin poștă de solicitanți, la adresa indicată de aceștia în cerere. În prezent, se poate trimite pașaportul doar la adresa din cartea de identitate.

Cine sunt cele trei persoane care pot călători în jurul lumii fără pașaport. Unul dintre ei nu are nevoie nici de permis
Cine sunt cele trei persoane care pot călători în jurul lumii fără pașaport. Unul dintre ei nu are nevoie nici de permis

Toată lumea are nevoie de un pașaport pentru a traversa frontierele internaționale. De la papă și Regina Angliei, Camilla, la prim-miniștri și președinți, toți trebuie să-l aibă asupra lor când părăsesc țara.  

Recomandări
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile
A fost declarată stare de alertă în Galați și Vaslui. Măsurile adoptate de autorități pentru următoarele 30 de zile

În judeţele Galaţi şi Vaslui, puternic afectate de inundații, a fost instituită stare de alertă. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale.

Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București
Cutremur puternic în România, luni după-amiază. Seismul cu magnitudinea de 5,4 a fost resimțit și în București

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 5,4, a avut loc, luni, în România. Seismul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,4, s-a produs, luni după-amiază, în judeţul Buzău, arată Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.