De ce mint cei mai mulți oameni atunci când călătoresc. Studiul care a descoperit motivul inedit

Turisti care mint
Shutterstock

Un studiu recent realizat de Institutul Internațional de Cercetare a Călătoriilor a adus în lumină un comportament uman curios: minciuna în timpul călătoriilor.  

Acest raport intrigant dezvăluie faptul că cei mai mulți călători se angajează în diferite forme de minciună, care variază de la mici exagerări până la fabulații complete. Dar de ce fac oamenii acest lucru? Experții au găsit motivul și este unul inedit.

Cei mai mulți oameni mint puțin când călătoresc

Fie că vorbim despre mici conversații cu străini ori se angajează în discuții ample, oamenii ajung cumva să mintă atunci când călătoresc. Comportamentul este unul ciudat, însă un studiu a dezvăluit motivul din spatele lui.

Se pare că aceste minciuni servesc la o varietate de scopuri, de la protejarea intimității personale la îmbunătățirea experiențelor sociale pe drum.

Studiul a identificat un spectru de minciuni legate de călătorii. La un capăt se aflau minciuni nevinovate despre itinerarul sau cazarea cuiva, care erau comune și care pot fi o formă de precauție în vacanță. E normal să nu divulgi adresa la care stai sau itinerariul călătoriei tale ori lucruri care ar putea să te pună în pericol.

Citește și
Obiective timisoara
Un oraș din România, desemnat destinația perfectă de toamnă din Europa în 2023
Filmare terifiantă. „Nici în războiul din Iugoslavia nu am văzut așa ceva!” Șofer român de TIR blocat trei zile pe autostrada distrusă de inundațiile din Spania

Însă pe de altă parte, participanții au recunoscut că exagerează luxul cazării lor sau exclusivitatea experiențelor lor culinare, totul pentru a-și face călătoria să pară mai impresionantă.

În mijlocul spectrului se aflau minciuni pentru a proteja intimitatea.

Respondenții au recunoscut că furnizează nume false sau detalii vagi atunci când interacționează cu străini, în special atunci când se simt incomod sau nesiguri.

Acest tip de minciună, sugerează raportul, este un mecanism natural de apărare în medii necunoscute.

La celălalt capăt erau fabricații mai elaborate, care implicau adesea povești inventate sau identități alternative.

Aceste minciuni erau folosite în principal pentru a scăpa de realitate sau pentru a adăuga o notă de aventură călătoriei.

Psihologia persoanelor atunci când sunt departe de casă

Raportul a identificat mai multe motive care stau la baza acestor minciuni legate de călătorii. În primul rând, dorința de a impresiona sau de a se integra cu ceilalți călători sau localnici era un motiv obișnuit pentru exagerarea detaliilor.

Mulți respondenți au simțit că experiențele lor erau cumva validate atunci când au împărtășit povești impresionante, chiar dacă acele povești nu erau în întregime adevărate.

În plus, nevoia de intimitate și securitate a funcționat ca un stimulent puternic. Într-o eră în care informațiile personale sunt din ce în ce mai valoroase și preocupările privind confidențialitatea online sunt de primă importanță, mulți dintre cei care călătoresc furnizează informații false sau limitate despre ei înșiși.

De ce și cât mint oamenii

Conform cercetărilor de pe site-ul de comparație a zborurilor Jet Cost, călătorii din Statele Unite au menționat că se simt rușinați, au dorința de a părea că au călătorit mult și speranța de a impresiona pe cineva drept principalele motive ale minciunilor lor.

În plus, două treimi dintre cei peste 4.000 de americani chestionați au recunoscut că au mințit și despre experiențele lor, cu vremea, calitatea cazării și numărul de vizite turistice făcute fiind cele mai comune minciuni.

Studiul a constatat, de asemenea, că 27% dintre respondenți au călătorit în străinătate, iar 61% au recunoscut că au exagerat adevărul despre vacanța lor. Condițiile meteorologice ocupă primul loc, cu 34%, calitatea cazării a fost pe locul doi cu 29%, iar numărul de obiective turistice vizitate a fost pe locul trei, cu 27%.

"Americanii simt în mod clar nevoia de a părea că au călătorit", a spus un purtător de cuvânt al Jet Cost.

"Cu presiunile moderne ale rețelelor sociale, oamenii simt că trebuie să dovedească ceva celorlalți, ceea ce este păcat - dar viața nu este o competiție și doar pentru că cineva spune că a făcut ceva, nu înseamnă că ești mai puțin om pentru că nu ai făcut-o."

Călătorii din SUA au mințit și despre cantitatea de alcool consumată (23%) și câți bani au cheltuit (21%). Alți 68% au spus că au spus cuiva că s-au bucurat mai mult de vacanța lor decât au făcut-o, iar 52% au dezvăluit că nu ar spune nimănui dacă vacanța lor a fost un dezastru.

În cea mai surprinzătoare descoperire, 10% dintre respondenți au recunoscut că au postat o imagine falsă pe rețelele sociale pentru a întări minciunile.

Un alt sondaj a dezvăluit că 1 din 5 oameni au inventat povești despre weekend-urile lor și le-au postat pe rețelele sociale pentru a părea mai interesanți.

Un număr similar a creat povești legate de weekend-uri pentru a avea ce discuta cu colegii de la locul de muncă.

Studiul a dezvăluit că aproape 25% dintre britanici postează pe rețelele sociale de cinci ori în timpul unui weekend obișnuit, iar 7% postează de 10 sau mai multe ori.

În plus, descoperirile au arătat că o parte semnificativă a britanicilor petrece mai mult timp pe rețelele sociale decât la pub sau în intimitatea cu partenerul lor.

Aproximativ 1 din 5 oameni simt invidie față de viața altor persoane pe rețelele sociale. De două ori mai multe femei recunosc că se simt astfel decât bărbații.

1 din 10 persoane a recunoscut că se laudă cu ceea ce au făcut în weekend, postând imagini pe Instagram, Twitter și Facebook.

Dintre cei care au creat povești pe rețelele sociale, 10% au mințit despre faptul că jumătatea lor i-a dus într-un weekend romantic surpriză.

40% dintre respondenți au pretins că inventează evenimente false pentru că percep weekend-urile lor ca fiind neîmplinite. O cifră similară a inventat minciuni despre activitățile din weekend pentru că nu vor ca oamenii să creadă că sunt plictisitori.

Descoperirile au arătat că unii oameni vorbesc cu fiecare persoană de la locul de muncă pentru a se asigura că toată lumea știe despre activitățile lor fictive din weekend.

Privind cele mai frecvente minciuni pe rețelele sociale, cea mai populară este să pretindem că am fost într-un weekend în străinătate. Dintre respondenți, 19% au mințit despre înotul cu delfinii, 14% au spus că au petrecut timp cu celebrități și 9% au mințit despre viața lor sexuală.

Studiile sunt surprinzătoare și arată că mulți oameni simt că vacanțele îi validează în fața celorlalți. Cei care nu călătoresc din varii motive sunt percepuți ca fiind plictisitori sau că nu știu să se bucure de viață.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
FOTO Scene neverosimile la FC U Craiova - Ceahlăul! Adrian Mititelu a intrat pe teren: "Nemernicule, ieși afară!"
Citește și...
Mănăstirile din Moldova. De la Voroneț și Putna la mănăstirile mai puțin cunoscute
Mănăstirile din Moldova. De la Voroneț și Putna la mănăstirile mai puțin cunoscute

Mănăstirile din Moldova sunt atracții turistice vestite pentru călătorii din întreaga lume, fiind incluse în circuite concepute de agenții de renume internațional.

Un oraș din România, desemnat destinația perfectă de toamnă din Europa în 2023
Un oraș din România, desemnat destinația perfectă de toamnă din Europa în 2023

Potrivit experților în călătorii de la Bounce, Timișoara, această bijuterie europeană din vestul României oferă cea mai bună variantă pentru city-break-uri în această toamnă.  

Grecia, venituri-record din turism în primele şapte luni din 2023. Suma amețitoare înregistrată de statul elen
Grecia, venituri-record din turism în primele şapte luni din 2023. Suma amețitoare înregistrată de statul elen

Veniturile Greciei din turism au înregistrat un nou record în primele şapte luni din 2023, conform datelor oficiale, în timp ce există o cerere solidă pentru călătorii în perioada toamnei, inclusiv în noiembrie.

De ce trebuie să facem întotdeauna un duș rece după ce zburăm cu avionul. Explicațiile experților în călătorii
De ce trebuie să facem întotdeauna un duș rece după ce zburăm cu avionul. Explicațiile experților în călătorii

Un expert în călătorii a explicat de ce pasagerii ar trebui să facă întotdeauna dușuri reci după un zbor lung, scrie The Sun.

Ce pași trebuie să urmezi dacă ți s-a anulat zborul în ultimul moment. Cum îți poți recupera ușor banii
Ce pași trebuie să urmezi dacă ți s-a anulat zborul în ultimul moment. Cum îți poți recupera ușor banii

Călătorii al căror zbora fost anulat trebuie să știe că au anumite drepturi pe care fiecare companie aeriană are obligația de a le respecta.

Recomandări
Oligarhul fugar prorus, Ilan Şor, susține că
Oligarhul fugar prorus, Ilan Şor, susține că "ideea europeană a murit în Republica Moldova". Atac direct la Maia Sandu

Oligarhul fugar prorus moldovean Ilan Şor a negat, într-un interviu recent, că ar fi încercat să cumpere voturi şi susţine totodată că ideea europeană a murit în Republica Moldova după referendumul câştigat „la mustaţă” de forţele proeuropene.

Decizia care i-a salvat viața lui Adrian, un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania:
Decizia care i-a salvat viața lui Adrian, un român de 37 de ani prins în dezastrul din Spania: "Am luat câinele și m-am dus"

Mulți români pentru care Spania este a doua casă trec, în continuare, prin momente teribile după inundațiile catastrofale.

Corespondență Știrile PRO TV | Măsuri extreme luate de civili în apropierea Casei Albe. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri
Corespondență Știrile PRO TV | Măsuri extreme luate de civili în apropierea Casei Albe. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri

Lupta pentru Casa Albă rămâne strânsă între Donald Trump și Kamala Harris. Potrivit sondajelor, candidata democraților are un avantaj în rândul femeilor, iar republicanul are de partea sa mai mulți bărbați.