Comoara delicioasă din Delta Dunării pe care nu suntem în stare să o exploatăm
Avem o comoară delicioasă în Delta Dunării, păcat că nu reușim să facem mai nimic cu ea! Pescarii din rezervație au voie să prindă anual 50 de tone de raci, dar în 2019 au adus la mal mai puțin de o tonă.
În lipsa racilor românești, cu o carne dulce și sănătoasă, foarte ceruți de clienți, restaurantele și magazinele sunt obligate să apeleze la importuri.
La Tulcea, orașul de intrare în Delta Dunării, mai găsim raci de vânzare doar în câteva pescării. Costă între 20 și 27 de lei kilogramul și de cele mai multe ori se vând repede pentru că sunt foarte ceruți de clienți.
Datele Institutului Național de Statistică arată însă că de cele mai multe ori, crustaceele din farfurie sunt din import. Iar în cazul racilor, cei mai mulți ajung în România, vii, tocmai din însorita Grecie.
Poate și din cauză că pescarii noștri au reușit până în luna noiembrie a acestui an să captureze mai puțin de doi la sută din cota de 50 de tone stabilită de Institutul de Cercetare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați.
Cătălin Tibuleac, guvernator ARBDD: „Din păcate, industria de prelucrare a peștelui în Tulcea nu mai este atât de dezvoltată cum era în urmă cu 15-20 de ani."
Pescarii nu ajung însă cu marfa direct la consumator. Fără ajutor de la stat și fără o bursă a peștelui care să regleze prețurile, oamenii sunt prinși într-un lung șir de intermediari. Iar prețul unui kilogram de raci crește uneori și de patru ori.
Mircea Pascale, președintele Asociației de Pescari: „Ei sunt plătiți acum la pescar cu 12-15 lei, iar societățile comerciale de profil vând kilogramul de raci cu 20 de lei."
Mai departe, intermediarii cresc prețul și în multe pescării din București. Raciise dau și cu 40 de lei kilogramul. Pentru că nu au o filieră constantă de livrare, multe supermarketuri aduc racii vii din import, mai ales din Grecia.
Cert este că, deși avem o marfă căutată, nu suntem în stare să o exploatăm.
Într-o tavernă din Iași specializată în preparate cu raci, o porție de 450 de grame costă în medie 49 de lei și săptămânal se vând peste 120 de kilograme.
Un rac bun de consum trebuie să cântărească cel puțin 50 de grame, iar ca să ajungă la această greutate îi ia cam doi ani.
Alexandru Bodea, proprietar restaurant: „Racul din România e cea mai pură specie de rac, în Europa. Nimeni nu a dorit să investească și să facă cumva să creștem producția de raci în România. Cu racii pe care îi avem am putea să acoperim necesitatea și să exportăm cantități frumoase."
De la raci se mănâncă doar coada, curățată de platoșa de solzi și puțină carne de pe clești.