Comoara delicioasă din Delta Dunării pe care nu suntem în stare să o exploatăm


Ultimul update: Joi 05 Decembrie 2019 20:18
Data publicarii: Joi 05 Decembrie 2019 20:17
Categorie: Stiri Turism

Avem o comoară delicioasă în Delta Dunării, păcat că nu reușim să facem mai nimic cu ea! Pescarii din rezervație au voie să prindă anual 50 de tone de raci, dar în 2019 au adus la mal mai puțin de o tonă.

În lipsa racilor românești, cu o carne dulce și sănătoasă, foarte ceruți de clienți, restaurantele și magazinele sunt obligate să apeleze la importuri.

La Tulcea, orașul de intrare în Delta Dunării, mai găsim raci de vânzare doar în câteva pescării. Costă între 20 și 27 de lei kilogramul și de cele mai multe ori se vând repede pentru că sunt foarte ceruți de clienți.

Datele Institutului Național de Statistică arată însă că de cele mai multe ori, crustaceele din farfurie sunt din import. Iar în cazul racilor, cei mai mulți ajung în România, vii, tocmai din însorita Grecie.

Poate și din cauză că pescarii noștri au reușit până în luna noiembrie a acestui an să captureze mai puțin de doi la sută din cota de 50 de tone stabilită de Institutul de Cercetare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați.

Cătălin Tibuleac, guvernator ARBDD: „Din păcate, industria de prelucrare a peștelui în Tulcea nu mai este atât de dezvoltată cum era în urmă cu 15-20 de ani."

Pescarii nu ajung însă cu marfa direct la consumator. Fără ajutor de la stat și fără o bursă a peștelui care să regleze prețurile, oamenii sunt prinși într-un lung șir de intermediari. Iar prețul unui kilogram de raci crește uneori și de patru ori.

Mircea Pascale, președintele Asociației de Pescari: „Ei sunt plătiți acum la pescar cu 12-15 lei, iar societățile comerciale de profil vând kilogramul de raci cu 20 de lei."

Mai departe, intermediarii cresc prețul și în multe pescării din București. Raciise dau și cu 40 de lei kilogramul. Pentru că nu au o filieră constantă de livrare, multe supermarketuri aduc racii vii din import, mai ales din Grecia.

Cert este că, deși avem o marfă căutată, nu suntem în stare să o exploatăm.

Într-o tavernă din Iași specializată în preparate cu raci, o porție de 450 de grame costă în medie 49 de lei și săptămânal se vând peste 120 de kilograme.

Un rac bun de consum trebuie să cântărească cel puțin 50 de grame, iar ca să ajungă la această greutate îi ia cam doi ani.

Alexandru Bodea, proprietar restaurant: „Racul din România e cea mai pură specie de rac, în Europa. Nimeni nu a dorit să investească și să facă cumva să creștem producția de raci în România. Cu racii pe care îi avem am putea să acoperim necesitatea și să exportăm cantități frumoase."

De la raci se mănâncă doar coada, curățată de platoșa de solzi și puțină carne de pe clești.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33