Reguli noi pentru construcțiile din Delta Dunării: acoperișuri din stuf și ziduri din chirpici
Acoperișurile din stuf și zidurile din chirpici vor fi iarăși norma de construcție în Delta Dunării. Cei care vor să ridice pensiuni în Rezervația Biosferei Delta Dunării trebuie să folosească doar materiale naturale, specifice zonei.
Unii proprietari au anticipat schimbarea și au ridicat asemenea unități de cazare.
O pensiune a fost construită în urmă cu şase ani. Proprietarul a cumpărat o casă veche din comună Sarichioi şi a renovat-o. A vrut să păstreze acoperişul din stuf şi lemnăria vopsită în albastru azur, care sunt marca Deltei.
Alexandru Filip, proprietar casa tradiţionala: "O casă tradiţională din Delta Dunării presupune în primul și în primul rând acoperiș din stuf, care este ecologic și cel mai bun hidro și termo izolant. Presupune tencuiala din var alb natural. Presupune tâmplăria din lemn de preferat vopsit în albastru, pereții să fie din chirpici".
În următorii ani, cei care vor să ridice pensiuni în Delta vor fi obligaţi să respecte aceleaşi reguli. Potrivit unei hotărâri de guvern care ar urma să intre în vigoare, pensiunile care au mai mult de 20 de camere trebuie să se transforme în pavilioane.
Apoi, clădirile nu vor putea avea mai mult de trei etaje, iar materialele de construcţie să fie naturale: lemn, cărămizi, chirpici. Pereţii trebuie să fie vopsiţi în alb.
Odată cu dezvoltarea turismului, în Delta s-a construit fără nicio regulă estetică. Localnicii îşi amintesc cu nostalgie vremurile în care toate acoperişurile erau din stuf.
Autorităţile locale spera ca odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli în Delta să nu se mai construiască haotic.
Modificările propuse de Asociaţia Primarilor din Tulcea urmează să fie analizate şi de Ministerul Mediului. Administraţia Deltei Dunării speră că în cel mult trei ani noile norme să intre în vigoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: reguli, delta dunarii, pensiuni, constructii, stuf, norme,
Dată publicare:
12-09-2019 18:25