Colindători din toate zonele țării au participat la festivalul de tradiții de la Comănești
Mii de oameni au participat, sâmbătă, la festivalul de tradiţii şi obiceiuri de iarnă de la Comănești, judeţul Bacău.
Costumaţi în urşi sau capre - sau pur şi simplu în straie tradiţionale româneşti -, colindătorii au bucurat publicul venit chiar şi din străinătate pentru a vedea spectacolul de stradă.
Îmbrăcaţi în straie populare, colindătorii veniţi din diferite zone ale ţării s-au întrecut, în centrul oraşului Comăneşti, într-un carnaval al obiceiurilor tradiţionale.Tradiţia festivalului a fost păstrată din strămoşi, iar cei tineri sunt mândri ca o pot duce mai departe.
Participantă: „De la vârsta de 3 ani şi am 30 acum, deci sunt câţiva ani de când merg cu ursul. Datina o ducem de mici de la străbunici."
De spectacolul oferit s-au bucurat atât cei mari, cât şi prichindeii.
Turist: „Noi suntem plecaţi din ţară şi am venit special pentru a vedea tradiţiile."
Ionuţ Iftimoaie: „Toate gândurile de bine, La mulţi ani, România, de aici de la festivalul de datini strămoşeşti de la Comăneşti. Suntem români şi ducem tradiţia mai departe."
De la festival nu au lipsit nici invitaţii de seamă.
Viorel Miron, primar Comăneşti: „Au început să vină străini care să filmeze acest festival. Avem televiziuni din Japonia, din Coreea de Sud, din Marea Britanie, din Franța.”
Şi turiştii cazaţi la pensiunile din comună Cacica, în judeţul Suceava, au avut parte de urări tradiţionale. La uşa lor au poposit cete de mascaţi şi colindători îmbrăcaţi în costume populare. După ce au fost urați, turiştii au fost invitaţi în horă.
Turist: „Suntem provocaţi ca şi turişti să interacţionăm, să luăm parte la aceste tradiţii frumoase. Ne încurajează să ducem mai departe tradiţia la noi acasă"
Turist: „Sunt tradiţii încă vii, incredibil de vii. Foarte expresive şi de-a dreptul uluitoare. "
La final, cei care au dorit au putut merge la urat alături de colindători şi la celalalte pensiuni din Cacica.