Ciocănești, singura localitate muzeu în aer liber din România. Cum a apărut tradiția care o face unică
Astăzi vorbim despre comuna Ciocănești, din județul Suceava, singura localitate "muzeu în aer liber" din România.
Motivele tradiţionale de pe costumele populare și ouăle încondeiate au fost preluate și transpuse pe fațadele caselor, care au devenit clădiri de patrimoniu.
Totul a pornit de la o decizie a Consiliului Local, care îi obligă pe localnici să respecte arhitectura tradițională.
Comuna Ciocănești a intrat pe harta turismului după anul 2004 când, printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-a decis ca întreagă comună să devină un muzeu în aer liber.
10 ani mai târziu, comuna a fost desemnată "Satul cultural al României", iar în 2017 a fost introdusă în Topul 10 al celor mai colorate destinații turistice europene.
Marilena Niculiță, directorul Muzeului Ouălor Încondeiate Ciocănești: ”Încă de la intrarea în comună, turistul observă arhitectura caselor. Motivele de pe casele de la Ciocănești se regăsesc pe ouăle încondeiate, dar și pe costumele populare".
Comuna dispune și de alte puncte de atracție, cum ar fi Muzeul Etnografic, care are mai multe ateliere, unde sunt ilustrate aspecte din viața ciocăneștenilor de odinioară.
Ouă încondeiate mai vechi de 100 de ani
Marilena Niculiță, director Muzeul Ouălor Încondeiate Ciocănești: "Avem aici sala destinată plutăritului, deoarece la Ciocănești se mai practica plutăritul doar în scop turistic".
Tot aici găsiţi şi cel mai mare muzeu al ouălor încondeiate din ţară, cu o colecţie de peste 2.600 de ouă "închistrite", mare parte dintre ele fiind vechi de un secol.
Marilena Niculiță, director Muzeul Ouălor Încondeiate Ciocănești: „Una dintre cele mai vechi colecții de ouă încondeiate din țară. O colecție foarte valoroasă și se regăsesc ouă din toată zona Bucovinei, de la meșterii populari de la acea vreme”.
Chiar dacă este vreme de pandemie, cu multe restricții, turiștii care au mai fost în zonă - sau doar au auzit de ea - au continuat să treacă pe aici.
Liliana Arseniuc, proprietara unei pensiuni: ”Cu problemele din ziua de azi, totuși ei ajung la noi, iar câteodată în număr foarte mare. Nu stau foarte mult, dar ajung și chiar revin cu placere".
Radu Ciocan, primar Ciocănești: ”În momentul de față avem aproximativ 150 de locuri de cazare în comună. În perioada următoare, numărul va crește”.
Edilul comunei a decis ca până la finalul acestui an să fie întocmită toată documentația pentru ca satul muzeu să devină stațiune turistică de interes local. Astfel, comuna va putea atrage mai multe fonduri pentru dezvoltare.
În Ciocănești au loc două festivaluri
Pictarea caselor este o tradiție apărută după cel de-al Doilea Război Mondial, după ce o localnică și a dorit să aibă cea mai frumoasă casă din sat.
A apelat la un meșter popular, care i-a încondeiat pereții exteriori, iar localnicii i-au urmat exemplul.
În urmă cu doi ani, cel mai important cotidian din Spania, El Pais, a nominalizat 15 localități din Romania care încântă prin frumusețe și trebuie vizitate.
Printre acestea se numără și comuna Ciocănești.
Trebuie să știți că, pe perioada verii, aici se țin două festivaluri naționale: cel al ouălor încondeiate, care se desfășoară în perioada Paștelui, dar și cel al păstrăvului sau al plutăritului pe Bistriță, din luna august.
Comuna are și un muzeu etnografic, unde turiștii pot vedea o mulțime straie populare, războaie de țesut și țesături vechi de sute de ani.