Cel mai mare muzeu al morilor din Europa de Est poate fi admirat in Romania. Ultimele achizitii, magnet pentru turisti
Cel mai mare muzeu al morilor din Europa de Est poate fi admirat in Romania, mai exact in Dumbrava Sibiului.
Pentru a atrage cat mai multi turisti, la Muzeul in aer liber Astra au fost puse in functiune doua astfel de mori - una actionata de cai, alta cu apa. Ideea a avut mare succes, iar copiii au fost entuziasmati sa vada cum faceau strabunicii lor faina.
Moara trasa de cal a fost adusa bucata cu bucata din Sanpetru Mare, judetul Timis. Pentru ca turistii sa inteleaga mai bine cum reuseau bunicii sa obtina faina cu o astfel de "masinarie", angajatii Muzeului Asta din Sibiu au pus-o in functiune.
"E foarte interesant sa vezi o astfel de moara si sa vezi cum principiile de baza ale fizicii se aplica aici", a spus un turist.
Copiii, in special, au fost impresionati de o alta moara, care functioneaza cu ajutorul apei. A fost adusa din Toplet, judetul Caras-Severin.
Copil: "Mi-au parut foarte interesante, pentru ca am vazut cam aceleasi mori, semanand, cu cele de la tara de la bunica mea."
"In Europa de Sud-Est nu exista muzee care sa aiba mori functionale. Noi incercam sa venim spre o viziune mai moderna la ceea ce inseamna patrimoniu", a afirmat muzeograful Florin Streza.
"Romania este tara morilor de apa, iar Muzeul Astra, in ceea ce priveste morile, este cel mai mare din lume", potrivit presedintelui Societatii Internationale de Mulinologie, Willem Van Bergen.
Pe langa cele doua mori in stare de functionare, in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului mai pot fi admirate si alte 65 de exponate, aduse din toate zonele României.